REAL LIFE WHO

Magdalena Andersson: Ήρθε η ώρα για τη Σουηδία να αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό


The Jennettes

16 Σεπτεμβρίου 2021

Magdalena Andersson: Ήρθε η ώρα για τη Σουηδία να αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό

Η Σουηδία αλλάζει και σε δύο περίπου μήνες, είναι πιθανό να έχει γυναίκα πρωθυπουργό για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

Τώρα που ο Stefan Löfven παραιτείται, τη θέση του πιθανότατα θα πάρει η Magdalena Andersson που, αυτήν τη στιγμή, είναι η υπουργός Οικονομικών της χώρας. Αν επιλεγεί για να ηγηθεί του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, θα γράψει ιστορία – 60 χρόνια αφότου έθεσε το παράδειγμα η Σρι Λάνκα και 40 χρόνια μετά τη γειτονική Νορβηγία.

Η παραμονή της στην εξουσία θα είναι δύσκολη.

Ένα πολωμένο κοινοβούλιο κινδυνεύει να τορπιλίσει τον προϋπολογισμό, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ της κεντροαριστεράς υπολείπεται της αντιπολίτευσης ενόψει των γενικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι και το πρόβλημα με τις βίαιες συμμορίες καθώς και η αναδιάρθρωση της οικονομίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι μια πρόκληση, αλλά δεν είναι χαμένη υπόθεση», είπε ο βοηθός καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Sodertorn, Nick Aylott.

Το πρώτο πρόβλημα για την 54χρονη οικονομολόγο και επικεφαλής της Σουηδικής Φορολογικής Αρχής θα είναι να πάρει την έγκριση από το κοινοβούλιο.

Πριν από δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχούσαν οι σοσιαλδημοκράτες. Αλλά η υποστήριξη προς την κεντροαριστερά υποχώρησε σε όλη την Ευρώπη, ενώ στη Σουηδία η άνοδος του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος των Δημοκρατών έχει διχάσει τις παραδοσιακές συμμαχίες.

Η Andersson θα λάβει τη στήριξη από το πρώην κομμουνιστικό Αριστερό Κόμμα και από το Κεντρώο Κόμμα - μέλος μιας δεξιόστροφης κυβέρνησης κατά την περίοδο 2006-14 - καθώς και του σημερινού εταίρου της συμμαχίας, των Πρασίνων.

Τα κόμματα αυτά θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Magdalena Andersson (@magdalenanderssons)

Η Andersson έχει προαναγγείλει γενναιόδωρα σχέδια δαπανών και μειώσεις στους φόρους εισοδήματος για το 2022.

Αλλά δεν μπορεί να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, ούτε να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές.

«Θεωρώ ότι θα δούμε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος ηγεσίας. Ξέρει πώς να συμβιβάζεται...αλλά θα είναι πολύ πιο άμεση», σχολίασε η Annika Strandhall, υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Löfven μέχρι το 2019.

Ο Löfven, ο οποίος θεωρείται δεινός διαπραγματευτής, το μόνο που κατάφερε είναι να κρατήσει υπό έλεγχο τους πολωμένους υποστηρικτές του στη Βουλή στη διάρκεια της επταετούς θητείας του.

Από την άλλη, η Andersson, διακεκριμένη κολυμβήτρια στα νιάτα της, θεωρείται ευρέως λιγότερο συμφιλιωτική.

«Αν θεωρεί ότι έχει δίκιο και κάποιος άλλος άδικο--κάτι που κατ' αρχήν συμβαίνει πάντα --το ξεκαθαρίζει», δήλωσε στην σουηδική τηλεόραση ο πρώην εκπρόσωπος Οικονομικών του Κεντρώου Κόμματος Emil Kallstrom.

Αν η Andersson παραμείνει στην πρωθυπουργία ως το χειμώνα, αναμένεται μια σκληρή εκλογική διαδικασία το 2022.

Η Σουηδία έχει ανακάμψει από την πανδημία γρηγορότερα σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά οι βίαιες συμμορίες και η ανησυχία για το μεταναστευτικό έχουν ενισχύσει την ακροδεξιά.

Ο Löfven, ένας πρώην επικεφαλής συνδικάτου και ηλεκτροσυγκολλητής ο οποίος μεγάλωσε σε θετή οικογένεια, είχε επαφή με τον λαό.

Η Andersson, αντίθετα, η οποία είναι απόφοιτη ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Σουηδίας και έχει περάσει και από το Harvard, είναι μάλλον μια τεχνοκράτισσα.

Η πανδημία παραμένει μια απειλή και η Andersson θα κληθεί να σχεδιάσει με ποιόν τρόπο θα επιτύχει η χώρα τον στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2045 ενισχύοντας ταυτόχρονα τον τομέα της εργασίας και της πρόνοιας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

jenny.gr