REAL LIFE WHO

Simone Biles: Ό, τι μοναδικό κι αν καταφέρει μία μαύρη γυναίκα, πάντα θα υποβαθμίζουν την αξία του


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Σεπτεμβρίου 2021

Simone Biles: Ό, τι μοναδικό κι αν καταφέρει μία μαύρη γυναίκα, πάντα θα υποβαθμίζουν την αξία του

Η Simone Biles είναι κορυφαία και το γνωρίζει καλά. Μπαίνει στο στάδιο, ξεκινά τη ρουτίνα της και μοιάζει να πετάει. Δεν έχει ανταγωνισμό. Έχει κερδίσει όλες τις αθλήτριες που θαύμαζε όταν ξεκινούσε — τη Nastia Liukin, τη Shawn Johnson, την Alicia Sacramone — και εκείνες αναγνωρίζουν το ταλέντο και τις δεξιότητές της. Είναι superhero. Τόσο εντός, όσο κι εκτός γηπέδου.

Το αποδεικνύει εδώ και χρόνια, άλλωστε.

Πίσω στο 2018, αποκάλυψε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά ο πρώην γιατρός της εθνικής ομάδας ενόργανης των ΗΠΑ, Larry Nassar. Κι η Ομοσπονδία, η οποία με χαρά δεχόταν τα μετάλλια που της έφερνε η Biles, όχι απλώς γνώριζε, αλλά κάλυπτε τα εγκλήματά του. Fast forward στο 2021, μία χρονιά ξεκίνησε με γεμάτη αθλητικά επιτεύγματα και συνέχισε με δυσκολίες. Πήγε μεν στο Τόκιο, αλλά ξαφνικά, την πέμπτη μέρα αγωνισμάτων, τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε. Φτάνοντας στον ίππο, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να δει τον εαυτό της στο κεφάλι της, αδυνατούσε να φέρει στο μυαλό της το έδαφος, ώστε να προσγειωθεί. Δεν ήταν απλώς απρόσμενο – ήταν τρομακτικό. 

«Σχεδόν αμέσως, από το να θέλω να βρεθώ στο  βάθρο, το μόνο που επιθυμούσα ήταν να γυρίσω σπίτι, μόνη μου», δήλωσε σε συνέντευξή της στο The Cut

jenny.gr

Έχει συνολικά 32 μετάλλια, από Ολυμπιάδες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Καμία άλλη δεν έχει βραβευθεί όσο εκείνη – ποτέ.

«Είναι σχεδόν ανήκουστο το να κερδίζεις όσα κέρδισα εγώ», είπε. «Δεν καταλαβαίνω ούτε εγώ πώς το σώμα μου τα κάνει αυτά. Είναι ψυχολογικό; Είναι μόνο σωματικό; Όχι. Είναι θεόσταλτο ταλέντο».

Έχουν περάσει σχεδόν επτά εβδομάδες από τότε που επέστρεψε από το Τόκιο. Γνωρίζει πως πήρε τη σωστή απόφαση – δεν το αισθάνεται πάντα, ωστόσο. Υπάρχουν μέρες που απλώς δεν ξέρει τι να κάνει, πώς να σκεφτεί. Όλοι τη ρωτούν πώς θα έπραττε, αν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο. «Δε θα άλλαζα τίποτα», απαντά. «Όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο. Και έμαθα πολλά για τον εαυτό μου – το θάρρος, την αντοχή, πώς να λέω όχι και να ορθώνω το ανάστημά μου».

Ως αθλήτρια, έχει τραυματιστεί πολλές φορές. Το σώμα της έχει πονέσει κι έχει θεραπευτεί. Όταν, όμως, το τραύμα είναι πνευματικό, τι γίνεται; «Θέλω απλώς να έρθει ένας γιατρός να μου πει ότι θα το ξεπεράσω», εξήγησε στο The Cut. «Μπορεί κάποιος να μου πει ότι σε έξι μήνες θα περάσει; Πού είναι οι μπαταρίες; Μπορούμε να τις ξαναβάλουμε; Μπορούμε να φύγουμε;»

«Κάνω ενόργανη για 18 χρόνια. Ξύπνησα – το έχασα. Πώς μπορώ να συνεχίσω με τη ζωή μου τώρα;», αναρωτιέται.

Είναι τόσο νέα, όμως έχει περάσει περισσότερα από πολλούς συνομηλίκους της. Το χρώμα του δέρματός της τής στάθηκε εμπόδιο – «ως μαύρες γυναίκες, απλώς πρέπει να είμαστε καλύτερες», τόνισε. «Γιατί ακόμη και ρεκόρ να σπάσουμε, το παρουσιάζουν σαν να είναι φυσιολογικό».

 

jenny.gr

Τώρα, μαθαίνει να νοιάζεται λιγότερο για τη γνώμη των άλλων και τις προσδοκίες τους. Δεν τη νοιάζει το πραγματικό κόστος που πρέπει να πληρώσει για να ξεπεράσει όσα της συνέβησαν – και είναι μεγάλο. Διατίθεται να το πληρώσει, να θέσει τα όριά της. «Στο τέλος της ημέρας», είπε, «είναι αδύνατο να τα έχεις όλα. Και αν δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία, η υπόλοιπη ζωή σου θα ακολουθήσει». 

«Πάντα βρισκόμουν στον τελικό, ποτέ στους θεατές», τόνισε. «Πάντα ήθελα να με δω, να έχω μία εξωσωματική εμπειρία και να νιώσω πως ο Θεός μου το έδωσε. Είδα πώς το έκαναν οι συναθλήτριες και οι αντίπαλοί μου. Ένιωθα δέος, κοιτάζοντάς τες. Αναρωτιόμουν πώς το κάνουν αυτό». Εκείνη, ένιωθε μόνη. Αλλά άξιζε. Γιατί έζησε το όνειρό της, δύο φορές. «Το να φτάσω τόσο ψηλά; Γίνεται μία στο τρισεκατομμύριο».

Δεν είναι σίγουρη αν υπάρχει κάποια σαν εκείνη, αυτήν τη στιγμή. «Να κάνει όσα έκανα; Το ταλέντο μάλλον δεν υπάρχει ακόμη. Βλέποντας τους αριθμούς, ειδικά στην ενόργανη που είναι ένας χώρος γεμάτος τραυματισμούς, ποτέ δεν έχασα αγώνα επειδή χτύπησα. Αυτό δε γίνεται ποτέ. Το να είσαι τόσο υγιής για τόσα χρόνια. Θα περάσει καιρός μέχρι κάποια να καταφέρει όσα εγώ».

jenny.gr

Η Simone Biles είναι έτοιμη να νιώσει ο εαυτός της. Δεν ξέρει τα επόμενά της βήματα. Ξέρει μόνο ότι αν ποτέ επιστρέψει στον πρωταθλητισμό, θα το κάνει μόνο επειδή έχει παραπάνω πράγματα να δώσει.

πηγή φωτογραφιών: The Cut

Δείτε ακόμη: 9 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι πριγκίπισσες και αθλήτριες ταυτόχρονα 

jenny.gr