REAL LIFE WHO

Είναι άνω των 65, συστήνονται ως «Cyber Παππούδες» και μας απάντησαν στους πιο μεγάλους μας προβληματισμούς


Έλενα Κρητικού

31 Οκτωβρίου 2021

Είναι άνω των 65, συστήνονται ως «Cyber Παππούδες» και μας απάντησαν στους πιο μεγάλους μας προβληματισμούς
Όταν είσαι νέος, τρέχεις και ξεχνάς να σταματήσεις να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Όταν είσαι πλέον μεγάλος, έχεις όλο το χρόνο να κοιτάς τον εαυτό σου, αλλά να μην μπορείς πια να τρέξεις για τα όνειρά σου. Ξεκίνα με 10' κάθε πρωί ή 10' πριν πέσεις για ύπνο.

«Όταν είσαι νέος, τρέχεις και ξεχνάς να σταματήσεις να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Όταν είσαι πλέον μεγάλος, έχεις όλο το χρόνο να κοιτάς τον εαυτό σου, αλλά δεν μπορείς πια να τρέξεις για τα όνειρά σου. Ξεκίνα με 10' κάθε πρωί ή 10' πριν πέσεις για ύπνο».

Συστήνονται ως «Cyber Παππούδες», είναι πάνω από 65 και χρησιμοποιούν όλη τους τη σοφία και την εμπειρία ζωής για να δώσουν απαντήσεις στους μεγαλύτερους σας προβληματισμούς.

Εμείς είχαμε πολλά να τους ρωτήσουμε για τον έρωτα και τις δυσκολίες του, τη δουλειά και το άγχος που προκαλεί, για τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου και για τον χρόνο που θα έπρεπε όλοι να αφιερώνουμε στον εαυτό μας. Για την ακρίβεια, σκοπεύαμε να μη σταματήσουμε εύκολα τη λίστα των ερωτήσεων μας αλλά προτιμήσαμε να περιοριστούμε στα 10 πιο καίρια ζητήματα που αφορούν όλους μας. 

Δείτε ποιοι είναι οι λεγόμενοι Cyber παππούδες και τι μας απάντησαν. 

jenny.gr

Αξίζει να εργάζομαι 8ωρο ή να πάω να μείνω σε ένα βουνό; 

- Σταύρος, 75 και Μαργαρίτα, 72: Ένας ρομαντικός μηχανικός με τη φίλη και κουμπάρα του 60 χρόνια

«Και στο βουνό τι θα απογίνεις; Όπου και να πας, σε δουλειά θα βρίσκεσαι! Το βουνό μάλιστα απαιτεί περισσότερη σωματική κούραση! Αντέχεις;».

- Βάνα, 71: Ρεαλίστρια, μια ζωή επιχειρηματίας

Εάν είσαι συνταξιούχος καλύτερα είναι το βουνό, αλλά πάντα με καλή παρέα.

- Ξένια, 70: Φιλόλογος, γηράσκει αεί διδασκόμενη

Το 8ωρο είναι καλή συνθήκη και αξίζει να εργάζεσαι. Αν σου αρέσει και η εργασία σου, τότε είναι μια χαρά. Ο πυρετικός ρυθμός εργασίας είναι αμάρτημα. Όσο για το βουνό, ελπίζω να έχεις εξασφαλίσει τα προς το ζην. H συμβουλή μου είναι να φροντίζεις να έχεις πολύπλευρη δραστηριότητα γενικότερα, και πολύ περισσότερο, αν η εργασία σου είναι τυποποιημένη και δεν έχει ενδιαφέρον.

- Ηλίας, 75: Μηχανικος, παντρεμένος και ευτυχισμένος (με την ίδια γυναίκα!) 45 χρόνια και παππούς 4

Όπου και να είσαι, θα χρειαστεί να δουλέψεις πολύ περισσότερο από ένα 8ωρο.

- Άννα, 69: Γιαγιά 3 παιδιών, χειμερινή κολυμβήτρια... μια νεανική καρδιά!

Αξίζει! Αρκεί να κάνεις κάτι που αγαπάς  ή κατι που σου εκπληρώνει τις ανάγκες σου!

- Μαρία, 71: Γιαγιά 2 μικρών σουσουράδων με πολλή αγάπη για όλους

Αν με ρωτούσες 20 χρόνια πριν θα σου έλεγα ότι αξίζει να εργάζεσαι 8 και 9 ώρες,  αγαπούσα πολύ τη δουλεια μου. Σήμερα που οι προτεραιότητές μου έχουν αλλάξει, θα σου πω ότι διαλέγω βουνό ή καλύτερα θάλασσα! Σε κάθε φάση της ζωής, η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική. 

- Άγης, πολύ- εφευρετικός παππούς 2 κοριτσιών72:

Ό,τι και να κάνεις φρόντισε να έχεις καλή παρέα μαζί σου, ειδικά στο βουνο!

Πόσο χρόνο είναι καλό να αφιερώνουμε στον εαυτό μας καθημερινά;

Σταύρος, 75:

Κάθε λεπτό που μας δίνεται στη ζωή, είναι αποκλειστικά και μόνο «αφιερωμένο» σε μας και καλό θα είναι να το συνειδητοποιήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Γιατί μόνο έτσι, και οι άλλοι θα λαμβάνουν τον καλύτερο εαυτό μας.

Βάνα, 71:

Όταν είσαι νέος, τρέχεις και ξεχνάς να σταματήσεις να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Όταν είσαι πλέον μεγάλος, έχεις όλο το χρόνο να κοιτάς τον εαυτό σου, αλλά δεν μπορείς πια να τρέξεις για τα όνειρά σου. Ξεκίνα με 10' κάθε πρωί ή 10' πριν πέσεις για ύπνο.

Ηλίας 75:

Δικός μας είναι όλος ο χρόνος, απλώς μας παίρνει πολύ χρόνο να το αντιληφθούμε.

Άννα, 69: 

Πρεπει να βρίσκουμε χρονο στην καθημερινότητα για τον εαυτό μας έστω κι ένα μισάωρο για να μπορούμε να συνεχίσουμε με ηρεμία τη μέρα μας!

Μαρία, 71:

Δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος, όσο ο ποιοτικός χρόνος, Και 5' να μπορέσεις να αφιερώσεις να «συνομιλήσεις» με το μέσα σου, την ψυχή σου μπορεί να είναι αρκετά για όλα τα υπόλοιπα λεπτά της μέρας σου 

Άγης, 72: 

Απο τη συνταξιοδότηση και μετά, παίρνω λίγο χρόνο κάθε πρωί με τον καφέ μου. Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα.

Με τι κριτήρια καταλαβαίνουμε ότι ότι ένας άνδρας αξίζει τον χρόνο μας;

Σταύρος, 75 & Μαργαρίτα, 72:

Απο την ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζι, την αμοιβαία εκτίμηση. Ακόμα και εάν δεν κρατήσει, θα έχετε και οι δύο κερδίσει από αυτό.

Βάνα, 71: Από το ενδιαφέρον και την κατανόηση που σου δείχνει εμπράκτως, όχι με κούφια λόγια.

Ηλίας 75: Μην επιμένεις εκεί που δεν επιμένουν για σένα. Η σχέση είναι μία αμφίδρομη ανταλλαγή, μη δεχτείς τίποτα λιγότερο.

Άννα, 69: Τα κριτήρια ειναι υποκειμενικά! Το βασικό κατά τη γνώμη μου, είναι να μας δείχνει σεβασμό και να μας κάνει να γελάμε!

Μαρία, 71: Η εμπειρία σε βοηθά να καταλαβαίνεις καλύτερα... Αλλά η ειλικρίνεια, η καθαρότητα στο βλέμμα, ο σεβασμός, το ενδιαφέρον για εσένα, ειδικά όταν εμφανίζονται δυσκολίες στη ζωή σου, είναι σημαντικά σημάδια.

Άγης, 72: Να εκτιμά, να παρατηρεί, να βελτιώνει τον εαυτό του και να ψυχανεμίζεται τις ανάγκες του.

Ποια είναι η συμβουλή σας για να βρει κανείς την ευτυχία;

Σταύρος, 75 & Μαργαρίτα, 72:

Να πατάει κανείς γερά στα πόδια του, ώστε να μπορεί να υπάρχει ισότιμα σε όλες τις σχέσεις του.

Βάνα, 71: 

Μη ζητάς πολλά! Η ευτυχία βρίσκεται και στα απλά πράγματα!

Ξένια, 70: 

Η ευτυχία είναι μια καθολική κατάσταση της ψυχής και αναφέρεται σε κάτι ουσιαστικό για τη ζωή μας ολόκληρη. Δύσκολα κατακτιέται γι’ αυτό μιλάμε μόνο για στιγμές. Παράλληλα υπάρχουν τόσες μορφές ευτυχίας όσες και τα ανθρώπινα εγώ.  Πριν προσθέσω κάποια συμβουλή, διάβασε το «Αργοπεθαίνει» που αποδίδεται στον Πάμπλο Νερούδα λανθασμένα, ενώ είναι της Βραζιλιάνας δημοσιογράφου, Μάρθας Μεδέιρος: «Αργοπεθαίνει», (Muere lentamente):

«Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει το βήμα του, όποιος εγκαταλείπει την ιδέα του πριν καν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά όταν τον ρωτάνε για όσα ξέρει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντα πως για να 'σαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό αυτό δεδομένο της αναπνοής. Μονάχα με μια φλογερή υπομονή θα κατακτήσουμε την θαυμάσια ευτυχία». Απλά μιλώντας: αυτογνωσία, εσωτερική αρμονία, φροντίδα για την υγεία μας, συμφιλίωση ονείρων με την πραγματικότητα, σχέδιο και προθεσμίες στους στόχους, ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, ενσυναίσθηση, πολυμέρεια.

Ηλίας 75: 

Να είναι ευγνώμων κάθε μέρα που ξυπνάει υγιής και να αναγνωρίζει την ευτυχία του στα πολύ μικρά πράγματα.

Άννα, 69: 

Η ευτυχια είναι μέσα μας, (όπως λένε), αλλά έχουν δίκιο! Σε καθετί που κάνουμε, είναι καλό να βρίσκουμε τη θετική πλευρά και να προσπαθούμε να το ευχαριστηθούμε, αλλιώς δεν έχει νόημα.

Μαρία, 71: 

Η ευτυχία είναι κάτι που κάθε άνθρωπος την ορίζει διαφορετικά. Για εμένα, το να μπορώ να ξυπνάω και να ακούω ένα όμορφο τραγούδι, ένα «Καλημέρα Γιαγιά» από την εγγονή μου, να πάω μια βόλτα με μια αγαπημένη φίλη είναι στιγμές ευτυχίας. Θα έλεγα λοιπόν, ότι η ευτυχία είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτό που για μας είναι σημαντικό και είναι δίπλα μας ή μπροστά μας. 

Άγης, 72: 

Να εκτιμά, να παρατηρεί, να βελτιώνει τον εαυτό του και να ψυχανεμίζεται τις ανάγκες του.

Πώς θα καταφέρω να έχω μια καλή υγεία;

Σταύρος, 75 & Μαργαρίτα, 72: 

Αν έχεις μία γεμάτη αγάπη κοινωνική ζωή, φίλους και συντροφιά, γιατί η ζωή είναι για να μοιράζεται. Φυσικά και άσκηση και υγιεινή διατροφή, αλλά από μόνα του δεν αρκούν.

Βάνα, 71: 

Με άσκηση, καλή διατροφή και γέλιο με φίλους.

Ηλίας, 75: 

Καλοί φίλοι, υγιεινό φαγητό και άσκηση.

Άννα, 69: Η καλή υγεία θέλει καλή διατροφή, λίγη άσκηση και πολύ καλή ψυχολογία, ανθρώπους που μπορουμε να γελάμε και να είμαστε ο εαυτός μας.

Μαρία, 71: 

Προσέχοντας τον εαυτό σου με καλή διατροφή και άσκηση, διατηρώντας στενούς δεσμούς με την οικογένεια και καλούς φίλους, έχοντας ενδιαφέροντα.

Άγης, 72: 

Περισσότερη επαφή με τη φύση και φυσική επαφή και γόνιμη διάδραση με τους ανθρώπους. 

Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου; Τελικά, αξίζει να παντρευτείς;

Σταύρος 75 & Μαργαρίτα 72: 

Θα σας πω το μυστικό μίας πετυχημένης σχέσης: Γερές βάσεις. Ο έρωτας μόνος δεν αρκεί, όπως ούτε και ένα πιστοποιητικό γάμου. Θέλει δουλειά, αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθημερινή προσπάθεια, ώστε ένας έρωτας να εξελιχθεί σε μία βαθιά σχέση αγάπης και αλληλοστήριξης. Ο σύντροφός σας πρέπει να είναι ο καλύτερός σας φίλος. 

Βάνα, 71: 

Αξίζει, αρκεί να βρείς ένα σύντροφο με κατανόηση και χιούμορ. Και στο λέει αυτό μία δις διαζευγμένη.

Ηλίας, 75: 

Αν και βρίσκομαι υπό το βλέμμα της συζύγου μου, Ναι, αξιζει όταν μπορείς να δεχτείς ότι για να πετύχει η συνταγή, χρειάζεται να κανετε και οι δύο, πολλές υποχωρήσεις.

Άννα, 69: 

Βέβαια αξίζει να παντρευτείς αν έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που σε σέβεται, σε αγαπάει, σε κάνει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και βέβαια σε κάνει να χαμογελάς!

Μαρία, 71: 

Αν πιστεύεις ότι έχεις βρει έναν άνθρωπο που σε γεμίζει, μοιράζεστε κοινές αξίες, μπορείς να φανταστείς το μέλλον μαζί του, τότε αξίζει να παντρευτείς. Ακόμα και αν η διαδρομή δείξει άλλα. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να υπογράψει για το μέλλον. 

Άγης, 72: 

45 χρόνια παντρεμένος με σεβασμό και εκτίμηση, χτίσαμε μαζί μία ζωή... δεν θα την άλλαζα για τίποτα

Αξίζει να αγχωνόμαστε για τη δουλειά ή καλύτερα να δουλεύουμε πιο χαλαρά και να περνάμε καλύτερα, έστω και για καλύτερα χρήματα;

Σταύρος, 75 & Μαργαρίτα 72:

Ας μην δαιμονοποιούμε το άγχος. Το λίγο άγχος λειτουργεί σε πολλούς ανθρώπους ευεργετικά, καθώς διεγείρει τη δημιουργικότητα και την εγγενή επιθυμία του ανθρώπου για αναγνώριση σε όλους τους τομείς.

Ο καθένας ορίζει τις προτεραιότητες στη ζωή του διαφορετικά. Χρήματα, φήμη, οικογένεια και διαπροσωπικες σχέσεις, σε ό,τι και αν εστιάσει κανείς, καλό είναι να μην παραβλέπει τους υπόλοιπους παράγοντες που συνεργατικά διασφαλίζουν μία καλή ποιότητα ζωής

Βάνα, 71: 

Εξαρτάται από το τι απαιτήσεις έχεις από τη ζωή σου, αλλά και τι ανάγκες και υποχρεώσεις έχεις δημιουργήσει.

Ηλίας, 75: 

Ειναι αδύνατον να μην αγχώνεται κανείς με τη δουλειά. Απλώς η ζυγαριά θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να γέρνει θετικά για σένα.

Άννα, 69:

Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για καμία δουλεια! Πρέπει να καταλάβουμε οτι είμαστε «αναλώσιμοι» στον εργασιακό τομέα και ότι πάνω από όλα είναι ο εαυτός μας. Όσο εμείς μπορούμε να ευχαριστηθούμε την εργασία μας, έτσι θα την κάνουμε καλύτερα και θα αγχωνόμαστε λιγότερο.

Μαρία, 71: 

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κοινωνία και οι ρυθμοί σήμερα, είναι δύσκολο να μην αγχώνεσαι με τη δουλειά. Ειδικά στους νεότερους. Πρέπει όμως, όσο είναι δυνατόν, να προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο η δουλειά να είναι το μέσο για να ζούμε πιο καλά, και όχι το επίκεντρο της ζωής.

Άγης, 72: 

Εξαρτάται απο τις ανάγκες που έχεις εσύ ορίσει να καλύπτεις. Η ευτυχία πάντως δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά.

Πώς μπορώ να κρατήσω ζωντανή τη σχέση και τον γάμο μου με το πέρασμα των χρόνων;

Σταύρος, 75 και Μαργατίτα 72: 

Ας μην διαχωρίζουμε τη συντροφική σχέση με τις υπόλοιπες κοινωνικές. Όλες θέλουν δουλειά. Μην παίρνετε τίποτα σαν δεδομένο και μην αφήνετε το χρόνο να περνάει αναξιοποίητος. Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες μαζί, εκδρομές, να εξελίσσεστε μαζί, μαθαίνοντας νέα πράγματα. Και να μιλάτε ανοιχτά, να χτίσετε έναν ανοιχτο δίαυλο επικοινωνίας.

Βάνα, 71: 

Όταν το θέλουν και οι δύο, δεν είναι δύσκολο!

Ηλίας, 75: 

Άφησε τον εγωισμό σου λίγο στην άκρη και μην σταματήσεις ποτέ να ακούς τις ανάγκες του συντρόφου σου.

Άννα, 69: 

Οι σχέσεις ειναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται δουλίτσα για να κρατηθεί ζωντανός, δεν πρεπει να την θεωρούμε δεδομένη σε καμία περιπτωση και όσο μπορούμε να περνάμε ποιοτικό χρονο με το ζευγάρι μας, να κάνουμε κοινά πράγματα που μας αρέσουν και να δημιουργούμε ωραίες αναμνήσεις.

Μαρία, 71: 

Να μη θεωρεί ο ένας τον άλλο δεδομένο, να προσπαθούν και οι δύο να είναι κοντά στην ουσία του άλλου, αλλά παράλληλα να έχουν και οι δύο χώρο και χρόνο για τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντα τους ως ανεξάρτητα άτομα.

Άγης, 72: 

Κάθε μέρα να λες δυνατά για να το ακούς εσύ, έναν από τους λόγους, που σε οδήγησαν να  επιλέξεις αυτόν τον άνθρωπο.

Αποβάλλεται το άγχος; Μπορεί να το καταπολεμήσει τελικά κανείς ή μαθαίνει να ζει μαζί του;

Σταύρος, 75 & Μαργαρίτα, 72: 

Στα 75 μου χρόνια δεν κατάφερα ποτέ να το αποβάλλω, μόνο να το μετριάσω, προσπαθώντας να υπερισχύουν οι θετικές σκέψεις έναντι των αρνητικών σε κάθε στάδιο της ζωής. Όταν έχεις μάλιστα και παιδιά, είναι σχεδόν αδύνατο να ζεις εντελώς ανάλαφρα.

Βάνα, 71: 

Μαθαίνεις να ζεις. Κοιτάζεις τους φόβους και τα άγχη κατάματα και μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι.

Ηλίας, 75:

Όλοι με κάποιο είδος άγχους ζούμε.

Άννα, 69: 

Το άγχος ειναι δύσκολο να αποβληθεί. Καλό είναι να προσπαθούμε να εκλογικεύουμε το άγχος μας, (όσο γινεται) ώστε έτσι να το κατανοούμε και μπορεί κάποια στιγμή να το μετριάσουμε.

Μαρία, 71: 

Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, όλοι έχουν άγχος για κάτι. Πιο νέα το άγχος μου ήταν πιο μεγάλο. Μεγαλώνοντας, ξαναπερνώντας καταστάσεις που παλιά μου προκαλούσαν μεγάλο άγχος, έμαθα να τις διαχειρίζομαι διαφορετικά. Κάποιες φορές το άγχος ήταν δημιουργικό, κάτι που το χρειαζόμουν, ίσως και το αποζητούσα. Νομίζω, χρωμάτισα όλες τις πλευρές του

Άγης, 72: 

Προσαρμοζόμαστε σε κάθε νέα φάση της ζωής μας.

Τελικά, η ζωή μας είναι μια βόλτα ή ισχύει ότι έχουμε μια ολόκληρη ζωή μπροστά μας; 

Σταύρος, 75 & Μαργαρίτα, 72: 

Η ζωή είναι ένα απολαυστικό ταξίδι, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, με σταυροδρόμια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν την προσχεδιασμένη απο εμάς πορεία. Το μυστικό είναι η προσαρμογή και η απόλαυση της διαδρομής.

Βάνα, 71: 

Μην αφήνεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα. Ζήσε το τώρα γιατί το αύριο κανείς δεν το γνωρίζει.

Ηλίας, 75: 

Έχεις μία ολόκληρη ζωή να την φτιάξεις όσο καλύτερα μπορείς, ξεκινώντας από σήμερα.

Άννα, 69: 

Δύσκολη ερώτηση! Νομίζω είναι και τα δύο, ανάλογα σε τι φάση είσαι κάθε φορά! Το βασικό όμως, είναι να καταφέρεις στην ζωή σου να μην έχεις απωθημένα και να μην μετανιώσεις για ό,τι έχεις κάνει! Το χαμόγελο και η θετική ενέργεια πάντα βοηθούν να βλέπουμε ολόκληρη την ζωή μας σαν μια ηλιόλουστη βόλτα!

Μαρία, 71: 

Η ζωή είναι μια βόλτα. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε όσο πιο όμορφη, δημιουργική και γεμάτη γίνεται.

Άγης, 72: 

Να κάνεις όνειρα σαν να έχεις μία ολόκληρη ζωή μπροστά σου αλλά να ζεις το τώρα σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το wise2gether της ΑΝΤΑΜΑ αποτελείται από 11 εθελοντές «Cyber Παππούδες» και στόχο έχει να ωθήσει τους εθελοντές ενήλικες 65+, να διατηρήσουν ή/και αναλάβουν ενεργό κοινωνικό ρόλο, να ξαναγίνουν «πρωταγωνιστές» της ζωής και να μοιραστούν τη γνώση τους με τους νεότερους και να δώσει χώρο στη διαγενεακή επικοινωνία και τον ανοιχτό διάλογο και να αναδείξει την ανάγκη και τη σημασία της διαγενεακής επαφής, για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας στην οποία δεν υπάρχει χώρος για ηλικιακές διακρίσεις και «αποστάσεις».

Αν θέλετε κι εσείς να γράψετε στους Cyber Παππούδες, συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε στο wise2gether.gr.  Η ερώτησή σας θα απαντηθεί από έναν από τους Cyber Παππούδες που διάβασε το αίτημά σας και μέσα σε λίγες ημέρες, θα λάβετε  απάντηση στο email σας.

Δείτε ακόμη: Ηλικιωμένοι Fashionistas που αποδεικνύουν ότι η μόδα δεν έχει ηλικία