REAL LIFE WHO

Βανέσα Αρχοντίδου: Η Ελληνίδα αλπινίστρια που θα ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής για να αφυπνίσει συνειδήσεις


The Jennettes

4 Νοεμβρίου 2021

Βανέσα Αρχοντίδου: Η Ελληνίδα αλπινίστρια που θα ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής για να αφυπνίσει συνειδήσεις
Η Ελληνίδα αλπινίστρια και πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact), Βανέσα Αρχοντίδου θα φτάσει στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική κρίση και να αφυπνίσει συνειδήσεις για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος που είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 

Θα ανέβει σε υψόμετρο 4.892 μέτρων για να μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα για τον πλανήτη.

Η Ελληνίδα αλπινίστρια και πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact), Βανέσα Αρχοντίδου θα επιχειρήσει να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική κρίση και να αφυπνίσει συνειδήσεις για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος που είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 

Η αποστολή του προγράμματος Seven Summits ξεκινά στις αρχές Δεκεμβρίου και στόχο έχει να μας εκπαιδεύσει επάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη που εκπέμπουν SOS. Το όρος Βίνσεν αποτελεί μία από τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου και με αφορμή το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που συζητιέται ήδη έντονα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, εκπρόσωποι από 195 χώρες, θα προσπαθήσουν να δώσουν εποικοδομητικές λύσεις στις διαφορές των χωρών. 

Ωστόσο, τα μέτρα και οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας, έχουν αποτρέψει πολλούς εκπροσώπους χωρών από το να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ. 

Το προφίλ της Βανέσας Αρχοντίδου

Η Βανέσα Αρχοντίδου έχει ανέβει στις 6 από τις 7 υψηλότερες κορυφές των Ηπείρων του κόσμου, είναι μητέρα δύο παιδιών και είναι μέλος της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας που ανέβηκε το Μάιο του 2019 το Έβερεστ. Το 2020 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό AWomanCanBe.org που φιλοδοξεί να «ταράξει» τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις για τους ρόλους των γυναικών και ταυτόχρονα να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης για τα περιβαλλοντικά θέματα του πλανήτη.

Η αποστολή, που θα ολοκληρωθεί με την διάσχιση με σκι των τελευταίων 111 χιλιομέτρων μέχρι τον Νότιο Πόλο, θα ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2021. Με το project, Women For Nature: The Antarctica Expedition η Βανέσα Αρχοντίδου και η ομάδα της θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και τις νέες γενιές για τις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας.

Μπορεί ο όρος «κλιματική αλλαγή» σύμφωνα με την ίδια, να είναι γνωστός σε όλους, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πώς επηρεάζει ή θα επηρεάσει στο μέλλον τη δική μας ζωή. Η Ανταρκτική αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα των αλλαγών που συμβαίνουν ήδη γύρω μας, γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως εφαλτήριο του συγκεκριμένου σκοπού.

Πρόκειται για μια αποστολή γυναικείας ενδυνάμωσης για την εξερεύνηση και την προστασία του πιο ευαίσθητου οικοσυστήματος του πλανήτη μας που αξίζει να ενημερωθούμε όλοι. Να σημειωθεί πως για τη χρηματοδότηση του project, έχει δημιουργηθεί λογαριασμός crowdfunding στην πλατφόρμα GoFundMe

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook/ Vanessa Archontidou