REAL LIFE WHO

Εύα Καϊλή: Εξελέγη αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας


JTeam

19 Ιανουαρίου 2022

Εύα Καϊλή: Εξελέγη αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας
Instagram/ Eva Kaili
H Εύα Καϊλή εξελέγη αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, κατακτώντας το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όποως υποδεικνύει η διαδικασία.

Με το σπουδαίο αυτό αξίωμα, η Εύα Καϊλή κατατάσσεται με 454 ψήφους στην πρώτη πεντάδα, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Η κ. Καϊλή πέτυχε όχι μόνο να γίνει η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου με μεγάλη άνεση αλλά και να βρεθεί μπροστά από σημαντικά ονόματα της ευρωβουλής.

Η ίδια κατάφερε να κερδίσει την επιπλέον στήριξη συναδέλφων της άλλων χωρών και παρατάξεων απέναντι σε ισχυρές γεωγραφικές συμμαχίες ενώ μεγάλο ρόλο στην επιλογή της έπαιξε μεταξύ άλλων, ότι είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλοδημοκρατών, από το 2014. Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή την θέση, και η μόνη Ελληνίδα που βραβεύθηκε στις Βρυξέλλες για το νομοθετικό έργο της στην Ψηφιακή Οικονομία και τις Τεχνολογίες του Μέλλοντος.

Έχει διακριθεί διεθνώς για τις πρωτοβουλίες της στις πολιτικές της καινοτομίας, τις ανατρεπτικές και χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, στις στρατηγικές επενδύσεις και την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων, την νομοθεσία συμμετοχικής χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και start up (crowdfunding), την άρση των ψηφιακών αποκλεισμών (end geoblocking), την αποκέντρωση (decentralization) και την αποδυνάμωση των μεσαζόντων αλλά και των τραπεζών στις ψηφιακές συναλλαγές μας, την κυβερνοασφάλεια, την αυτοματοποίηση, τα έξυπνα συμβόλαια και την διαχείριση δεδομένων, και πολλά ακόμη.

Μάλιστα, η ανάπτυξη της μπλε οικονομίας και των έξυπνων νησιών ήταν μία από τις πρωτοβουλίες της, όπως και οι ακαδημίες για νέους δημιουργούς και την προστασία της τοπικής παραγωγής, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρά παιδιά και κυρίως κορίτσια, εργαλεία για youtubers, influencers, disruption.

Παράλληλα, ξεκίνησε με στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις τον ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας της ΕΕ, την έρευνα για την παραοικονομία και την αδιαφάνεια σε ΜΚΟ, την προστασία των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, τις ταυτότητες και την ασφάλεια.σε θέματα

Μεταξύ άλλων, ίδρυσε το Φόρουμ για το Μέλλον στην Ευρώπη για τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τις προκλήσεις που φέρνει η Ψηφιακή Οικονομία. Επίσης, είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκτεταμένης Νοημοσύνης, του ΙΕΕΕ.SA και του ΜΙΤ Lab, ως η Ευρωβουλευτής που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ηγηθεί η ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain, με έναν οδηγό καλών κανόνων και ηθικών αρχών στην έρευνα και την χρηματοδότηση των νέων ανατρεπτικών τεχνολογιών, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από την επιθετική αλλαγή του τρόπου ζωής τους, από την αυτοματοποίηση και τον κίνδυνο ανεργίας όσων δεν έχουν ψηφιακές ικανότητες, αλλά και να τους δοθούν επιλογές και ο έλεγχος ώστε να προστατευθούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Από τον ξένο Τύπο, το Der Spiegel την χαρακτήρισε διορατική και γενναία για την στάση της στην Ελληνική οικονομική κρίση ενώ «παρηγόρησε» τους Γερμανούς συναδέλφους της που είχαν να την συναγωνιστούν στις βραβεύσεις των Βρυξελλών σημειώνοντας πως είναι από τις καλύτερες εκπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ το Business Insider της ΝΥ έγραψε πως είναι η πιο δημοφιλής ανερχόμενη Ελληνίδα πολιτικός στον κόσμο, με μεγάλη στήριξη ανάμεσα στους νέους.