REAL LIFE WHO

Η 24χρονη Hannah Catton είχε καρκίνο ωοθηκών, αλλά ο γιατρός της έλεγε πως είναι απλά «υπέρβαρη»


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2022

Η 24χρονη Hannah Catton είχε καρκίνο ωοθηκών, αλλά ο γιατρός της έλεγε πως είναι απλά «υπέρβαρη»
BBC/ Hannah Catton
Η Hannah λίγο πριν διαγνωστεί με όγκο στις ωοθήκες της που ζύγιζε 2 κιλά, χαρακτηρίστηκε από έναν γιατρό ως «υπέρβαρη».

Η Hannah Catton είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις γυναικών που δεν παραβλέπουν τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός τους. Η 24χρονη γυναίκα από την πόλη Faversham του Kent της Αγγλίας εδώ και χρόνια περιέγραφε στους γιατρούς τα συμπτώματά της. Τα επικρατέστερα ήταν ότι ένιωθε φουσκώματα, είχε ακανόνιστη περίοδο και εμφάνιζε συχνά ουρολοίμωξη.

Από το 2019 που μετακόμισε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας για να ζήσει με τον σύντροφό της, η οριστική διάγνωση για το τι τελικά έχει, έγινε τον Οκτώβριο του 2021. Μέχρι τότε, οι γιατροί τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αυστραλία της έλεγαν πως δεν πρέπει να ανησυχεί. Έκαναν λόγο για εξωμήτρια κύηση ενώ ο τελευταίος γιατρός που την είδε πριν την τελική διάγνωση της είπε ότι έπρεπε άμεσα να χάσει βάρος καθώς ήταν «υπέρβαρη».

Η ίδια ήξερε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν αλήθεια καθώς φρόντιζε πολύ τη φυσική της κατάσταση. Τον Οκτώβριο του' 21, τα συμπτώματα άρχισαν να χειροτερεύουν μέχρι που μια μέρα η Hannah κατέρρευσε από τον πόνο. Τελικά, διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών και έπρεπε άμεσα να αφαιρέσει έναν όγκο 20cm, ο οποίος ζύγιζε 2 κιλά.

Μέσα από την ιστορία της, η Hannah Catton θέλει να περάσει ένα δυνατό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που «ακούνε» το σώμα τους αλλά οι ιατρικές γνωματεύσεις τις αποπροσανατολίζουν. Όπως δηλώνει: «Τα συμπτώματα είναι πολύ γενικά αλλά αν σου παρουσιάζονται, μην τα παραβλέψεις».

Μέσα από το δικό της παράδειγμα όπως επισημαίνει, θέλει να βοηθήσει κάθε γυναίκα να μην σταματήσει τον προσωπικό της αγώνα και να κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις μέχρι να οδηγηθεί σε μια έγκυρη και σωστή διάγνωση.

Η Hannah τώρα κάνει τις χημειοθεραπείες της και ελπίζει σύντομα να μπορέσει να δει και πάλι στην οικογένειά της που μένει στην Αγγλία. «Ήταν πολύ δύσκολο να τους ακούω μόνο από το τηλέφωνο, λέγοντάς τους ότι δεν ήξερα αν θα τα κατάφερνα να ζήσω».

Όπως καταλήγει: «Είναι πιο μοναχικά εξαιτίας του Covid και είναι φοβερά δύσκολο να ξέρεις ότι η οικογένειά σου είναι στην άλλη άκρη της γης κι εσύ δεν μπορείς να γυρίσεις στο σπίτι σου».