REAL LIFE WHO

Από το τένις στο ΜΜΑ: Οι 4 κορυφαίες αθλήτριες που κατακτούν τον χώρο των επιχειρήσεων


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2022

Από το τένις στο ΜΜΑ: Οι 4 κορυφαίες αθλήτριες που κατακτούν τον χώρο των επιχειρήσεων
Τα τελευταία πενήντα χρόνια οι αθλήτριες ξεπερνώντας τους κοινωνικούς περιορισμούς που τις ήθελαν να μετρώνται με τη φυσική τους εμφάνιση, αμφισβητώντας τους κανόνες του φύλου και όλες τις διακρίσεις που το ακολουθούν, μπαίνουν με επιτυχία στον επιχειρηματικό στίβο έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι δυνατότητές τους ξεπερνούν τα όρια των γηπέδων

Γράφει η Έλενα Μπουζαλά

Η Ronda Rousey έβγαλε 3 εκατομμύρια δολάρια σε 48 δευτερόλεπτα σε αγώνα στον οποίο έχασε, ενώ η Serena Williams έχει χτίσει μια αυτοκρατορία 240 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Maria Sharapova έχει μετατραπεί σε εξαιρετική business woman, ενώ η Alex Morgan μπήκε στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων του Forbes παίζοντας και παλεύοντας για την ισότητα γυναικών – ανδρών στο ποδόσφαιρο.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια οι αθλήτριες ξεπερνώντας τους κοινωνικούς περιορισμούς που τις ήθελαν να μετρώνται με τη φυσική τους εμφάνιση, αμφισβητώντας τους κανόνες του φύλου και όλες τις διακρίσεις που το ακολουθούν, μπαίνουν με επιτυχία στον επιχειρηματικό στίβο έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι δυνατότητές τους ξεπερνούν τα όρια των γηπέδων. Πληρώνονται αδρά για την αγωνιστική τους απόδοση, για τις διαφημίσεις των χορηγών τους, για τις εμφανίσεις τους στα Μέσα και ταυτόχρονα επενδύουν στο μέλλον και στη ζωή μετά τον αθλητισμό.

Maria Sharapova, όχι απλά μία ωραία τενίστρια

Jenny.Gr
Instagram @mariasharapova

Όλοι, ακόμα και όσοι δεν έβλεπαν τένις, ήξεραν την Maria Sharapova επειδή ήταν μία από τις ομορφότερες τενίστριες του κόσμου. Το γνώριζε και η ίδια η Ρωσίδα πρώην Νο 1 του κόσμου, αλλά προφανώς δεν της έφτανε να είναι η μόνο η ωραία του WTA Tour. Η κάτοχος πέντε τίτλων Grand Slam που έφυγε από τη Ρωσία όταν ήταν 7 ετών έχοντας στην τσέπη της μόλις 700 δολλάρια, έμαθε από πολύ νωρίς να βγάζει χρήματα. Για 11 συνεχόμενα χρόνια κατείχε τον τίτλο της πιο ακριβοπληρωμένης αθλήτριας σύμφωνα με το Forbes, ενώ οι χορηγοί της ως επαγγελματίας τενίστριας ήταν υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων οι Nike, Pepsi και Porsche.

Το 2012, ξεκίνησε την δική της επιχείρηση γλυκισμάτων Sugarpova όπως και εντυπωσιακές συμφωνίες διανομής. Η εταιρεία τώρα κερδίζει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Παράλληλα επένδυσε σε εταιρείες στο χώρο της υγείας και της ευεξίας, όπως οι Therabody, Tonal και SuperGoop.

«Από πολύ μικρό κορίτσι, ως έφηβη, έβγαλα τα πρώτα μου χρήματα κερδίζοντας το Wimbledon και για να είμαι ειλικρινής, ο χώρος των οικονομικών επενδύσεων είναι πολύ φοβιστικός», έλεγε η πρώην σταρ του τένις σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η Maria Sharapova κάνει τώρα μια νέα καριέρα στον κόσμο των χρηματοοικονομικών αποκτώντας ακόμα μερίδιο στην Public.com, μια εταιρεία που επιτρέπει την αγορά και πώληση μετοχών και κρυπτονομισμάτων στο διαδίκτυο. Σήμερα, η πλατφόρμα έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες, το 90% των οποίων είναι πρωτοεμφανιζόμενοι επενδυτές.

«Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της επένδυσής μου στην Public είναι το απίστευτο στατιστικό ότι το 40% του κοινού στην εφαρμογή είναι γυναίκες, κάτι που σε αυτόν τον χώρο είναι σχεδόν ανήκουστο», δήλωσε η Σαράποβα χωρίς να αποκαλύπτει το μέγεθος του μεριδίου που αγόρασε.

Serena Williams, μία self made G.O.A.T

Jenny.Gr
Instagram @serenawilliams

Η 23 φορές νικήτρια Grand Slam, τα περισσότερα από οποιονδήποτε στη σύγχρονη ιστορία των τουρνουά τένις ανδρών και γυναικών, Serena Williams, είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών με τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και 73 τίτλους. Έχει κερδίσει 94 εκατομμύρια από τα έπαθλα των αγώνων, τουλάχιστον τα διπλά από κάθε άλλη τενίστρια. Είχε χρυσούς χορηγούς, μόνο η Nike την πλήρωσε 40 εκατομμύρια δολάρια ώστε να υπογράψει μια σειρά παπουτσιών.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι περισσότερα από ένα πρότυπο τενίστριας. Οι επιχειρήσεις της ξεκινούν από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μόδα μέχρι τα τρόφιμα και την υγεία.

Έχει τη δική της σειρά κοσμημάτων από το 2021 (τα οποία κοστίζουν από 99 μέχρι 9.999 δολλάρια), ενώ λάνσαρε την πρώτη συλλογή βιώσιμων ρούχων «S by Serena» το 2019. Έχει επίσης μια κεφαλαιουχική εταιρεία γνωστή ως Serena Ventures από το 2014, αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων (έχει επενδύσει σε παραπάνω από 50 διαφορετικές επιχειρήσεις βοηθώντας να αναπτυχθούν) και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Poshmark (το online resale marketplace brand αξίζει ένα δις δολλάρια) και SurveyMonkey, έχει επενδύσεις στην ινδονησιακή σειρά καφέ Kopi Kenangan, στην αμερικανική ομάδα ποδοσφαίρου Miami Dolphins και στο UFC.

Η Serena και η Venus Williams έγιναν οι πρώτες Αφροαμερικανίδες ιδιοκτήτριες στην ιστορία του NFL. Έχουν επενδύσει στην ομάδα Dolphins μαζί με τους Gloria και Emilio Estefan, Fergie και Marc Anthony. Η ομάδα του NFL έχει καθαρή αξία 3,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το μερίδιο της Serena στα 17 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως και ο Jay Z, η Serena επένδυσε 19 εκατομμύρια δολάρια στην NFT Platform Bitski, με τις πωλήσεις της πλατφόρμας να αυξάνονται το 2021 από 250 σε 389 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 55% σύμφωνα με το Forbes. Όσον αφορά στην επένδυσή της στην βιογραφική δραματική ταινία που αφορά τον «King Richard», τον πατέρα της δηλαδή, ως executive producers μαζί με την αδερφή της έχουν κερδίσει ήδη 27 εκατομμύρια από τον Νοέμβριο του 2021.

«Θυμάμαι όταν πήγαινα στο πάρκο και έπαιζα τένις με τον μπαμπά μου μού έλεγε: Οι αθλητές χάνουν πάντα τα χρήματά τους. Ως αποτέλεσμα, η ιδέα της εξοικονόμησης χρημάτων μου έμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Από νωρίς, παρέμεινα συγκεντρωμένη στο γεγονός ότι όταν κέρδιζα χρήματα, έπρεπε να προσέξω πώς θα τα ξοδέψω, να τα αποταμιεύσω ή να τα επενδύσω».

Προφανώς η συμβουλή του μπαμπά Γουίλιαμς ήταν ξεκάθαρη για την μικρή Serena. Η αυτοκρατορία της εκτιμάται στα 240 εκατομμύρια δολάρια, όλα τολμηρά εγχειρήματα που συνδυάζονται με το πάθος της. Μία λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, αλλά και ισχυρός πυλώνας ενδυνάμωσης των γυναικών, καθώς μέσω του ιδρύματός της χτίζει σχολεία στην Αφρική, χρηματοδοτεί φιλανθρωπίες και σκοπούς, ενώ παράλληλα στέκεται στο πλευρό της UNICEF.

Τέλος, παίζει ακόμα επαγγελματικά τένις.

Alex Morgan, μία game changer των sports media

Jenny.Gr
Instagram @alexmorgan13

Η περιουσία της Alex Morgan δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Serena, αλλά η παίκτρια της San Diego Wave FC αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη όταν μπήκε στη λίστα του Forbes με τις πιο ακριβοπληρωμένες παίκτριες το 2020 καθώς δεν ήταν ακόμα μία τενίστρια. Ήταν μια απλή παίκτρια ποδοσφαίρου με 4,6 εκατομύρια κέρδη.

Η Alex Morgan είναι μία από τις σπουδαιότερες παίκτριες ποδοσφαίρου στην Αμερική και μία εκ των κορυφαίων αθλητριών στον κόσμο. Δύο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Χρυσή Ολυμπιονίκης. Έβγαλε χρήματα παίζοντας ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως έχοντας μεγάλους χορηγούς, καθώς συγκριτικά με τους μισθούς των ανδρών ποδοσφαιριστών, οι γυναίκες αμοίβονται με λιγότερο από τα μισά σε όλα, συμβόλαια, νίκες, τρόπαια. Η Alex πάντως είναι η πρώτη που κατάφερε να μπει στο εξώφυλλο του FIFA 16 δίπλα στον Lionel Messi. Ως παίκτρια της San Diego Wave FC πληρώνεται ετησίως με 450.000 δολάρια, ενώ από τους χορηγούς της (Pаnаѕоnіс, АТ&Т, Р&G, Nіkе, Соса-Соlа, Сhоbаnі, Ваnk оf Аmеrіса, МсDоnаld’ѕ) τα κέρδη της αγγίζουν το 2021 το 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Παράλληλα είναι σκληρή υπέρμαχος της ισότητας στον αθλητισμό. Για τον λόγο αυτό είναι συνιδιοκτήτρια της εταιρείας media «TOGETHXR», η οποία στοχεύει να ανεβάσει τις ιστορίες των αθλητριών ώστε να ξεπεραστεί η φτωχή προβολή τους στα Μέσα ενημέρωσης παρουσιάζοντας τις γυναίκες ως game changers και leaders.
Η επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Alex Morgan, αρχηγός της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018 έως το 2020, είναι επίσης συγγραφέας της σειράς παιδικών βιβλίων «The Kicks». Η σειρά βιβλίων, που αργότερα μετατράπηκε σε σειρά κινουμένων σχεδίων, εστιάζει στην ενδυνάμωση των νεαρών κοριτσιών μέσω θεμάτων όπως η ηγεσία και η επιμονή.

Ronda Rousey, 3 εκατομμύρια δολλάρια σε 48 δευτερόλεπτα

Jenny.Gr
Instagram @rondarousey

Η Ronda Rousey είναι Αμερικανίδα επαγγελματίας του WWE (World Wrestling Entertainment), ηθοποιός, πρώην Mixed Martial Artist και Χάλκινη Ολυμπιονίκης στο τζούντο στο Πεκίνο στα 21 της χρόνια, η πρώτη Αμερικανίδα που το καταφέρνει και η πρώτη που την ίδια χρονιά είχε σηκώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο UFC (Ultimate Fighting Championship) καθιερώθηκε ως μια από τις πιο σκληρές γυναίκες μαχήτριες όλων των εποχών.

Αυτή τη στιγμή είναι η πιο ακριβοπληρωμένη παλαιστής στο WWE με μισθό 1,5 εκατομμύριο δολάρια, τρεις φορές μεγαλύτερο από την δεύτερη στη λίστα Charlotte Flair. Η αποτίμησή της είναι 13 εκατομμύρια δολάρια και ως αθλήτρια έχει συνεργασίες με Reebok, Carls Jr., Metro PCS, Monster headphones και Max Effort Muscle.

Στον τελευταίο της αγώνα στο UFC, η Rousey πάλεψε με την Amanda Nunes και έπεσε νοκ άουτ σε λιγότερο από ένα λεπτό. Γι’ αυτόν τον αγώνα, πληρώθηκε 3 εκατομμύρια δολάρια. Σε 48 δευτερόλεπτα έβγαλε 3 εκατομμύρια δολάρια.

Προφανώς και της έγινε μεγάλη μείωση μισθού, όταν από το UFC πέρασε στο WWE, ωστόσο αυτό έκανε πολύ καλό στην υγεία της (καθώς πολλοί αγώνες δεν είναι πραγματικοί).

Η 34χρονη πλέον μητέρα «Rowdy», όπως είναι το παρατσούκλι της, είναι η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να μπει στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων MMA fighters το 2022 (είναι 14η με 12 εκατομμύρια δολάρια στη λίστα και ισοβαθμεί με τον Quinton Jackson, ενώ πρώτος είναι ο Conor McGregor με 110).

Η 34χρονη πλέον μητέρα Ronda έχει ποζάρει για τα εξώφυλλα κορυφαίων περιοδικών, μεταξύ των οποίων το ESPN και το Sports Illustrated, και έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των "The Expendables 3", "Furious 7" και "Entourage" και είχε ρόλο στο "9-1-1 Series" της Fox, ενώ είναι και η φωνή της πρώτης γυναίκας μαχήτριας, Sonya Blade, στο «Mortal Kombat 11».