REAL LIFE WHO

Ουκρανία: Παιδιά γεννιούνται σε καταφύγια και δίνουν φως στο σκοτάδι του πολέμου


JTeam

2 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Παιδιά γεννιούνται σε καταφύγια και δίνουν φως στο σκοτάδι του πολέμου
Volodymyr Syvokon
Κάθε ζωή που έρχεται στον κόσμο σε ημέρες πολέμου, δίνει φως και αισιοδοξία.

Πριν λίγες ημέρες, μια 23χρονη γέννησε σε σταθμό του μετρό στο Κίεβο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών. Η είδηση της γέννησης της μικρής Mia δεν είναι η μόνη στη χώρα αυτά τα τραγικά 24ωρα ενώ χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή μέσα ως «Φάρος Ελπίδας» ακριβώς επειδή έγινε το σύμβολο της ζωής και της ελπίδας στο σκοτάδι του πολέμου.

Όσο συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, παιδιά έρχονται στον κόσμο σε υπόγεια καταφύγια, εκεί όπου οι μέλλουσες μητέρες έχουν κρυφτεί για να προστατευτούν.

Οι σταθμοί του μετρό είναι φτιαγμένοι σε μεγάλο βάθος και είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να λειτουργούν και ως καταφύγια. Εκεί έρχονται στον κόσμο καθημερινά ζωές που αντικρίζουν για πρώτη φορά το φως μέσα στο σκοτάδι και με το πρώτο τους κλάμα γεννούν την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον μιας χώρας που βάλλεται ανελέητα.

Ουκρανοί στήνουν αυτοσχέδια νοσοκομεία από το μηδέν και οι παρακάτω εικόνες αποδεικνύουν πως μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, γεννιέται ζωή.

Σε ένα αυτοσχέδιο μαιευτήριο στο υπόγειο ενός ουκρανικού νοσοκομείου, μια νέα μαμά, η Kateryna Suharokova, προσπαθεί να ελέγξει τη συγκίνηση και τα αντικρουόμενα συναισθήματά της καθώς κρατά για πρώτη φορά την αγκαλιά τον γιο της.

Όπως δηλώνει: «Ήμουν ανήσυχη, είχα αγωνία που θα γεννούσα το μωρό μου αυτές τις στιγμές. Είμαι ευγνώμων στους γιατρούς, που βοήθησαν αυτό το μωρό να γεννηθεί σε αυτές τις συνθήκες. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Ίδια εικόνα επικρατεί σε πολλά σημεία του μετώπου. Το υπόγειο του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας έχει γίνει θάλαμος νεογνών πέρα από καταφύγιο όπου νεογέννητα μεταφέρονται εκεί σε δωμάτια με λίγο φωτισμό και συνωστισμό ανάμεσα σε στρώματα στοιβαγμένα στα παράθυρα για προστασία.

Οι εικόνες με βρέφη που έρχονται στον κόσμο μέσα στις πιο τραγικές συνθήκες, τελικά είναι η απόδειξη πως πάντα και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη, υπάρχει ένα φως που αχνοφαίνεται μέχρι να χαράξει η επόμενη μέρα και να κλείσει ένα ακόμη μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας.