REAL LIFE WHO

Montserrat Caballé: Αφιερωμένο στην Ισπανίδα υψίφωνο το σημερινό doodle της Google


JTeam

12 Απριλίου 2022

Montserrat Caballé: Αφιερωμένο στην Ισπανίδα υψίφωνο το σημερινό doodle της Google
Η Caballé, για τους θαυμαστές "La Superba", πρωταγωνίστησε σε 90 ρόλους στην όπερα κι έκανε περίπου 4.000 συναυλίες.

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην κορυφαία Ισπανίδα σοπράνο της όπερας, Montserrat Caballé, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933. Η Caballé είχε ερμηνεύσει πολλούς ρόλους κι έγινε περισσότερο γνωστή για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Bellini και Rossini, αλλά και για τα έργα του Verdi που ερμήνευσε.

Οι θαυμαστές της, την αποκαλούσαν "La Superba" και μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα το γιατί από τη συνολική της πορεία. Η υψίφωνος γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1933 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε μουσική στο κονσερβατόριο του Λισέου και τεχνική του τραγουδιού μαζί με τους Napoleone Annovazzi, Eugenia Kemény και Conchita Badía. Αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο το 1954.

Η Caballé μεγάλωσε σε μία οικογένεια μεσαίας τάξης στη Βαρκελώνη. Τα μουσικά της ταλέντα έγιναν εμφανή από πολύ νωρίς στη ζωή της - τραγουδούσε καντάτες του Back στην ηλικία των 7 ετών.

Jenny.Gr

Το 1961, η μεγάλη σοπράνο πρωταγωνίστησε ως Ιφιγένεια, στην παράσταση «Ιφιγένεια εν Ταύροις» στο Εθνικό Θέατρο S. Carlos στη Λισαβόνα και κέρδισε μία ολόκληρη γενιά από fans όταν τραγούδησε με τον Freddie Mercury.

Η τραγουδίστρια κατέκτησε το κοινό παγκοσμίως το 1965 όταν πήρε τον δύσκολο ρόλο μίας άλλης καλλιτέχνιδας, στην όπερα Lucrezia Borgia Donizetti στη Νέα Υόρκη. Το ντεμπούτο της έμεινε στην ιστορία της όπερας ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μέσα σε μία νύχτα και τότε ξεκίνησε την περιοδεία της σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μία καριέρα που κράτησε μισό αιώνα, πρωταγωνιστώντας σε 90 ρόλους στην όπερα και κάνοντας περίπου 4.000 συναυλίες.

Το Bercelona κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1987 και ακούστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Freddie Mercury. Έφτασε στην 8η θέση των βρετανικών charts, κάνοντάς το ένα από τα μεγαλύτερα hits της βασίλισσας της όπερας, πριν φτάσει στο νούμερο 2 στην επανακυκλοφορία του την περίοδο των Ολυμπιακών.

Η Caballé έλαβε επίσης πέντε υποψηφιότητες για Grammy κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κερδίζοντας το βραβείο το 1968 για την Καλύτερη Κλασική Φωνητική Ερμηνεία. Ίδρυσε επίσης το Fundació Montserrat Caballé, μια οργάνωση για την υποστήριξη νέων ταλέντων στη Βαρκελώνη, και υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO.

H μεγάλη σοπράνο ολοκλήρωσε την καριέρα της με παραστάσεις που έμειναν στην ιστορία στην πεντηκονταετή διαδρομή της στη μουσική και έμεινε στην Ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, κάτι που η ίδια με σεμνότητα απέρριπτε.

Η κορυφαία υψίφωνος πέθανε στις 6 Οκτωβρίου 2018 σε ηλικία 85 ετών, έπειτα από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης.

Δείτε στη gallery μερικές στιγμές από τη καριέρα της Montserrat Caballé