REAL LIFE WHO

ΟΗΕ: Άντρες στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας για να εκμεταλλευτούν Ουκρανές


JTeam

14 Απριλίου 2022

ΟΗΕ: Άντρες στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας για να εκμεταλλευτούν Ουκρανές
pexels
Γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία, που ψάχνουν στέγη στη Βρετανία, διατρέχουν κινδύνους, σύμφωνα με προειδοποίηση του ΟΗΕ

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την Ουκρανία, προσπαθώντας να διασωθούν από τις τραγικές συνθήκες του μετώπου. Το πρόγραμμα Homes for Ukraine είναι μία από τις πρωτοβουλίες που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο κι έχει ως στόχο να εξασφαλίσει δωρεάν προσωρινή στέγη στους πρόσφυγες.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση για την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την προστασία των γυναικών και των παιδιών που μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Η έκκληση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί που προθυμοποιούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, συνδέονται μαζί τους μέσω προφίλ στα social που δεν ελέγχονται.

Με δεδομένο ότι πολλοί εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες τόνισε στον Guardian πως «υπάρχει ανάγκη για μια πιο κατάλληλη διαδικασία ώστε να διασφαλιστεί πως γυναίκες και παιδιά καταλήγουν σε οικογένειες ή ζευγάρια παρά σε άνδρες που είναι εργένηδες».

Οι φόβοι από τον ΟΗΕ είναι έντονοι καθώς τα άτομα μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση οπότε αυτό που ζητάει ουσιαστικά, είναι να υπάρξουν επιπτώσεις σε όσους θέτουν σε κίνδυνο όσους πρόκειται να φιλοξενήσουν. Την έντονη ανησυχία τους για το φαινόμενο εκμετάλλευσης, έχουν εκφράσει και φιλανθρωπικά ιδρύματα προσφύγων που φοβούνται ότι η πρωτοβουλία θα μετατραπεί σε «Tinder για διακινητές».

Ανάμεσα στις αναφορές που έχουν ήδη γίνει, μια 32χρονη Ουκρανή, η οποία ψάχνει σπίτι στη Βρετανία, κατήγγειλε πως έχει δεχτεί σχετικά μηνύματα στο Facebook από άνδρες. Όπως δήλωσε η ίδια στον Guardian: «Με προσέγγισε ένας μεγαλύτερος άνδρας από το Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να μοιραζόμαστε την κρεβατοκάμαρά του και με ρώτησε αν με ενοχλεί».

Ανάλογη εμπειρία είχε και μια δημοσιογράφος των Sunday Times όταν προσποιήθηκε πως είναι μία 22χρονη από το Κίεβο για να κάνει σχετική έρευνα. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί πολλά μηνύματα από Βρετανούς, ανάμεσα στα οποία πολλοί της έλεγαν ψέματα ότι είχαν πολλά δωμάτια ενώ μάλιστα κάποιος της πρότεινε να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel,είπε πως «προσπάθειες εκμετάλλευσης ευάλωτων ατόμων είναι απολύτως απαράδεκτες. Ακριβώς γι' αυτό έχουμε σχεδιάσει ειδικές δικλίδες ασφαλείας στο πρόγραμμα Homes for Ukraine, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στο παρελθόν των χορηγών, τόσο από το υπουργείο όσο και τις τοπικές Αρχές». Μάλιστα, η ίδια ζήτησε ελέγχους στα σπίτια τους μετά την εγκατάσταση των φιλοξενουμένων.

Το πρόγραμμα Homes for Ukraine λειτουργεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα στη Βρετανία και ελπίζουμε στην κατοχύρωση μιας ασφαλούς προσωρινής εγκατάστασης εκεί.