REAL LIFE WHO

«Βγάλτε με από εδώ»: H ιστορία διάσωσης της 5χρονης Jinan που προστάτευε τον αδερφό της στα χαλάσματα


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2023

«Βγάλτε με από εδώ»: H ιστορία διάσωσης της 5χρονης Jinan που προστάτευε τον αδερφό της στα χαλάσματα
Η 5χρονη Jinan νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στο πόδι. Ο αδερφός της έχει μόνο γρατζουνιές ενώ η υπόλοιπη οικογένειά τους πέθανε

Η είδηση διάσωσης των δύο μικρών παιδιών στη Συρία, που είχαν μείνει παγιδευμένα κάτω από τα χαλάσματα για 22 ώρες, μετά τους φονικούς σεισμούς, ήταν ανάμεσα σε όσες έδωσαν ελπίδα. Το video μάλιστα με το 5χρονο κορίτσι, τη Jinan, που είχε βάλει το χέρι της στο κεφάλι του μικρότερου αδερφού της σε μια προσπάθεια να το προστατεύσει, έγινε αμέσως viral, σκορπώντας παγκόσμια συγκίνηση.

O Guardian πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, Omar Rahal που κατάφερε να ακούσει το κορίτσι να φωνάζει κάτω από τα ερείπια: «Βγάλτε με από εδώ». O ίδιος προσπάθησε να διασώσει τη μικρή Jinan με τον αδερφό της, Abdullah αλλά μόνος του δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Έτσι κατέγραψε στην κάμερα τα δύο παιδιά και έστειλε το υλικό στις αρχές για άμεση παρέμβαση. Το video διαδόθηκε με ταχύτητα, ξεπερνώντας τα σύνορα της Συρίας.

Το video έγινε γρήγορα viral αλλά και το σύμβολο μιας ανείπωτης τραγωδίας στην πόλη Idlib

«Οι άνδρες μας έφτασαν αμέσως και με βοήθησαν να βγάλω από τα ερείπια τον μικρό Abdullah, ο οποίος είχε ευτυχώς μόνο μερικές γρατζουνιές», περιγράφει ο Rahal στον Guardian. «Αλλά με τη Jinan, υπήρχε πρόβλημα καθώς είχε καταπλακωθεί και ένα σίδερο είχε τρυπήσει το πόδι της. Για να τη σώσουμε, χρησιμοποιήσαμε γρύλο αμαξιού. Βοήθησε αλλά το σιδερένιο αντικείμενο ήταν ακόμη κολλημένο στο πόδι της. Έπρεπε να το κόψουμε».

Οι σωστικοί μηχανισμοί στην πόλη της Συρίας ήταν ελάχιστοι με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παίρνουν στα χέρια τους τα άψυχα σώματα των αγαπημένων τους. Η ιστορία των δύο παιδιών ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Η ομάδα διάσωσης προσπάθησε να κόψει με λεπίδα το σφηνωμένο αντικείμενο στο πόδι της Jinan όσο εκείνη υπέφερε από τον πόνο. «Δεν είχαμε επιλογή», λέει ο Rahal με τον φόβο ότι η μικρή μπορεί να πέθαινε. «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποφεύγαμε: να βγάλουμε τη Jinan ενώ το πόδι της ήταν σφηνωμένο».

Μετά από 22 ώρες, η μικρή βγήκε ζωντανή από τα χαλάσματα. Μία εβδομάδα μετά τη διάσωσή της, o Guardian επισκέφθηκε τη Jinan και τον μικρό της αδερφό στο νοσοκομείο. Όπως λέει ο γιατρός της: «η πληγή στο πόδι της είναι πολύ σοβαρή και είναι πιθανό το ενδεχόμενο να μην ξαναπερπατήσει ποτέ όπως πριν ή να χρειαστεί ακρωτηριασμός».

Μετά την κυκλοφορία του video, πολλά media έσπευσαν να διαδώσουν ότι ο πατέρας των δύο παιδιών ζει αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. «Η Jinan και ο Abdullah είναι τα μόνα μέλη που διασώθηκαν από την οικογένεια», αναφέρει ο Rahal με δάκρυα στα μάτια. Τα δύο παιδιά είναι ανάμεσα σε όσα έμειναν ορφανά μετά τον φονικό σεισμό τη στιγμή που οι νεκροί στη χώρα, έχουν ξεπεράσει τους 3.580. Κάποια στιγμή, όταν οι σωματικές πληγές επουλωθούν, κάποιος πρέπει να τους πει την αλήθεια.