REAL LIFE WHO

Γεωργία Παράσχου: Το πρόσωπο πίσω από το Humanity Greece συστήνεται στο jennygr


Έλενα Κρητικού

8 Μαρτίου 2023

Γεωργία Παράσχου: Το πρόσωπο πίσω από το Humanity Greece συστήνεται στο jennygr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη
«Πιστεύω ότι η νέα γενιά, αυτή που τόσο άδικα ακόμη και σήμερα λοιδορούν κάποιοι που παραμένουν πιστοί σε παλαιολιθικά προτάγματα και αντιλήψεις, έχει κυριολεκτικά "βάλει τα γυαλιά" σε όσους υποστήριζαν το αντίθετο»

Η Γεωργία Παράσχου είναι το πρόσωπο πίσω από το Humanity Greece, μία από τις πιο δυναμικές εθελοντικές οργανώσεις της χώρας. Ξεκινώντας ως συντονιστικό όργανο εθελοντών στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, έχει εξελιχθεί σε έναν ανθρωπιστικό οργανισμό που στηρίζει σε μηνιαία βάση πάνω από 500 οικογένειες και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Πρόκειται για ένα πρότυπο αλληλεγγύης και προσφοράς στην κοινωνία που ανεβάζει ψηλά τον πήχη και στοχεύει μόνο σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ενέργειες της ομάδας ξεκινούν από μια απλή ιδέα με τους πολύ κοντινούς ανθρώπους των μελών, και στο τέλος όλοι μαζί γίνονται μια μεγάλη παρέα με τελικό προορισμό το άγνωστο καθώς ο εθελοντισμός τελικά αποδεικνύεται πως είναι ένα «ομαδικό sport».

Αυτό είναι το Humanity Greece και η Γεωργία θεωρούσε ανέκαθεν, καθήκον της το να βοηθάει. Ξεκίνησε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της με ελάχιστη ή και καθόλου βοήθεια ενώ συχνά έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των γύρω της. Οι εθελοντές φαίνεται πως έχουν αυξηθεί με τον καιρό, όπως και οι δράσεις, και αυτό μόνο ελπίδα γεννά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συναντήσαμε λοιπόν από κοντά το πρόσωπο πίσω από όλα αυτά, και όσα μας είπε, προκαλούν μόνο αισιοδοξία και έμπνευση.

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τον εθελοντισμό και τι αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να γίνει η αρχή;

Η γενιά μου ενηλικιώθηκε μέσα σε ένα κύμα αδιάκοπων κρίσεων. Την αρχή έκαναν τα διαδοχικά μνημόνια και η φυγή των νέων στο εξωτερικό, ενώ ακολούθησαν χωρίς ανάσα, η πανδημία, μια νέα οικονομική κρίση, η έξαρση της κλιματικής κρίσης και όλες οι επακόλουθες επιπτώσεις των διαχρονικών κρατικών παθογενειών. Ένα «τρενάκι του τρόμου» που έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην εξαθλίωση. Το υπέροχο ταξίδι εθελοντισμού ξεκίνησε για εμένα στην ηλικία των 17 ετών, αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια στις πέντε κοινωνικές δομές που απαρτίζουν το εκτεταμένο δίκτυο του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Εκεί είχα το προνόμιο να συναντήσω οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κλήθηκαν να μείνουν μαζί με άλλους συνανθρώπους μας σε ένα κτίριο και να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό σύνολο με νέα βιοποριστικά δεδομένα. Για εμένα όλο αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, πόσο μάλλον στην εφηβική ηλικία, όταν τη στοιχειώδη διαβίωση την έχουμε λίγο-πολύ δεδομένη.

Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις το Humanity Greece και ποια η προσφορά του μέχρι σήμερα;

Αντιμετωπίζοντας την ολοένα και αυξανόμενη κοινωνική κρίση και έχοντας μεγαλώσει σε μια γενιά που βίωσε τη μία κρίση πίσω από την άλλη, η κίνηση μου αυτή ήταν κυρίως αυθόρμητη καθώς ξεκινήσαμε ως συντονιστικό όργανο εθελοντών με τις μεγάλες φωτιές του 2021 και μέσα σε -ούτε- 2 χρόνια, η ομάδα έχει εξελιχθεί σε έναν εθελοντικό ανθρωπιστικό οργανισμό που στηρίζει σε μηνιαία βάση πάνω από 500 οικογένειες και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη χώρα. Σεβόμαστε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τα βασικά αγαθά. Δεν είναι λύπη, ούτε φιλανθρωπία. Συμπονούμε και κατανοούμε το πρόβλημα του άλλου. Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε.

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Οι ενέργειες μας ξεκινούν από μια απλή ιδέα με τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους, και στο τέλος γινόμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα με τελικό προορισμό το άγνωστο. Ένα άγνωστο που αυτή τη φορά δεν μας τρομάζει, αλλά όλους εμάς στο Humanity Greece, μας γεμίζει με ευθύνη για να συνεχίσουμε την προσφορά μας και στο μέλλον.

Στο Humanity Greece, πέρα από άλλες εξαιρετικές δράσεις, δημιουργήσατε το πρώτο εθελοντικό συντονιστικό κέντρο με δική του κουζίνα. Θες να μας πεις πώς ακριβώς λειτουργεί και πότε ξεκίνησε να υλοποιείται;

Δημιουργήσαμε το 1ο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας, έναν χώρο προσβάσιμο για όλους ο οποίος διατίθεται για αποθήκευση, συλλογή & διαλογή των αγαθών πριν την αποστολή τους σε οποιαδήποτε συνθήκη κρίνεται απαραίτητο. Αντιμετωπίζουμε όλες τις επείγουσες και μη καταστάσεις με την αρμόζουσα υπευθυνότητα. Ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές, το Humanity Greece στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση όλων των αγαθών που προσφέρει ανιδιοτελώς ο κόσμος, και ταυτόχρονα στην άμεση κάλυψη των αιτημάτων προς βοήθεια.

Έτσι, μετά και την καταγραφή ανάγκης για παροχή φρέσκου φαγητού στους συνανθρώπους μας σε αστεγία εντός της Αττικής, νέες και νέοι γίνονται μια ομάδα στο Humanity Greece κάθε Δευτέρα απόγευμα και αναλαμβάνουν να καλύψουν μια φορά την εβδομάδα την σίτιση 100 άστεγων συνανθρώπων μας καθώς και το μοίρασμα του φρέσκου φαγητού στα σημεία που βρίσκονται, μαζί με την εθελοντική ομάδα Genesis Hellas. Το εβδομαδιαίο διατροφολογικό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού οι εθελοντές επιλέγουν άκρως υγιεινές επιλογές και προσπαθούν με δικά τους έξοδα να παρέχουν τα καλύτερα αγαθά για το μαγείρεμα. Στόχος είναι να νιώθουμε ότι μαγειρεύουμε όπως στην κουζίνα του σπιτιού μας, για την οικογένεια μας.

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Τι σημαίνει «προσφορά» για σένα και ποια εικόνα ή στιγμή έχει χαραχτεί περισσότερο στη μνήμη σου από όσα έχεις προσφέρει ανιδιοτελώς μέχρι σήμερα;

Ο εθελοντισμός και η προσφορά αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία αυτού που λέμε ανθρωπιά. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, συνεχίζω να πιστεύω πως η ζωή μας καθορίζεται από τη συνεισφορά στους συνανθρώπους μας. Όταν αγωνιζόμαστε για να καλυτερεύσουμε τις ζωές των άλλων, αυτόματα καλυτερεύει και η δικιά μας η ζωή.

Εκτός όμως της συναισθηματικής αξίας που δημιουργούν οι αλυσίδες στήριξης, μόνιμη σκέψη και μνήμη μου, είναι σημαντικό να αναδείξουμε πόσο σπουδαίο είναι ένας εθελοντικός οργανισμός να προσφέρει με επαγγελματισμό, οργάνωση, αποτελεσματικότητα, άμεση αντίδραση και παρακολούθηση των θεμάτων που ασχολούμαστε από την αρχή έως την υλοποίησή τους. Τίποτα δεν πρέπει να μένει στην τύχη του. Είναι ένα απαραίτητο κίνητρο ώστε να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες και να συνδράμουμε στην ανάπτυξη ενός κράτους δικαίου και ευκαιριών. Οι εθελοντές αποτελούν μέρος μιας αποδεδειγμένα οργανωμένης και πολιτισμένης κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, ενώνονται προσωπικότητες ανθρώπων που σε άλλη περίπτωση πολύ πιθανό να μην μιλούσαν μεταξύ τους, ενώ διευρύνουμε τις απόψεις μας και δημιουργούμε έναν κοινό στόχο.

Υπάρχει διάθεση από τους νέους να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν όταν υπάρχει ανάγκη; Πώς μπορεί να διαλυθεί η δυσπιστία μερικών;

Πιστεύω ότι η νέα γενιά, αυτή που τόσο άδικα ακόμη και σήμερα λοιδορούν κάποιοι που παραμένουν πιστοί σε παλαιολιθικά προτάγματα και αντιλήψεις, έχει κυριολεκτικά «βάλει τα γυαλιά» σε όσους υποστήριζαν το αντίθετο. Η συνεχής ανταπόκριση και βοήθεια του κόσμου σε κάθε ανείπωτη τραγωδία και φυσική καταστροφή που επανειλημμένα έχουμε κληθεί να αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι ελπιδοφόρα και συγκινητική. Δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα που μαυρώνουν την ουσιαστική προσφορά του κόσμου και των εθελοντικών οργανισμών. Από την πλευρά μας ως Humanity Greece, oφείλουμε να διασφαλίσουμε πως κάθε προσφορά που απλόχερα δίνουν από το υστέρημα τους οι πολίτες πηγαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη. Με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Είσαι αισιόδοξη ότι θα συμβούν αλλαγές προς το καλύτερο από την επόμενη γενιά;

Αισθάνομαι πως τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι κάθε ηλικίας νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν και να στηρίξουν ανιδιοτελώς και με κάθε τρόπο, δεν χρειάζονται ένα συγκεκριμένο κίνητρο για να ενεργοποιηθούν εθελοντικά. Αντιστοίχως, το ίδιο ισχύει και για εμένα. Φυσικά, ο κάθε ένας από εμάς μπαίνει στη διαδικασία να δώσει προτεραιότητα στους σκοπούς που νιώθει ότι χρήζουν μεγαλύτερης στήριξης, χωρίς αυτό να αποδυναμώνει την πρόθεση του για αλλαγή. Προσωπικά, οι εθελοντικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχω δεν βασίζονται ούτε βασίστηκαν ποτέ σε ένα περιστατικό που αντίκρισα, αλλά σε ένα ακατανίκητο συναίσθημα προσφοράς ανάλογα με τις ανθρώπινες ανάγκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μας.

Σε τι διακρινόμαστε ως κοινωνία και τι είναι αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε;

Διακρινόμαστε για την απλόχερη προσφορά στον συνάνθρωπο, για την αγάπη μας προς την οικογένεια αλλά κυρίως για την συμπόνια που διαφαίνεται στο DNA μας σε κάθε έκτακτη ανάγκη που προκύπτει. Γινόμαστε μια γροθιά για όσους χρήζουν άμεσης στήριξης.

Παρ´ όλα αυτά, είμαστε αντιμέτωποι με κρατικές και πολιτικές παθογένειες δεκαετιών. Όλες αυτές οι τραγικές αστοχίες ετών, έχουν επίπτωση στην δική μας καθημερινότητα ακόμα και αν κάτι θεωρείται δεδομένο, εδώ τώρα αρχίζει να «φαίνεται», ας πάρουμε ως παράδειγμα την πρόσφατη ανάληψη πολιτικής ή διοικητικής ευθύνης, ενόψει των τραγικών γεγονότων, που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Οφείλουμε να εκσυγχρονιστούμε σε όλα τα επίπεδα, στη νοοτροπία αλλά και στις υποδομές μας, με ριζικές αλλαγές - χθες όχι αύριο- .

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Τι στοχεύεις να καταφέρεις στο μέλλον; Τι μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί;

Το όραμα μας είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες και ακόμα περισσότερους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα καθώς και να εδραιωθεί το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο όπου εκεί, πολίτες και εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά για το κοινό καλό.

Παρέχουμε, κάθε μήνα, ένα μεγάλο πακέτο στήριξης με αγαθά που καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες μιας οικογένειας από βρεφικά είδη μέχρι τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής. Είδη που προέρχονται από την απλόχερη προσφορά του κόσμου και αποστέλλονται σε οικογένειες που τα χρειάζονται. Αυτό έχουμε καταφέρει όλοι μαζί, να ανακουφίζουμε τους συνανθρώπους μας. Άλλωστε ο εθελοντισμός, είναι ομαδικό sport!