REAL LIFE WHO

Έλενα Χαραλαμπούδη, aka "5 Minute Mum": «Έχουμε εξιδανικεύσει τη μητρότητα - Ας μιλήσουμε και για τα άσχημα»


Στεφανία Παπαδημητρίου

23 Απριλίου 2023

Έλενα Χαραλαμπούδη, aka "5 Minute Mum": «Έχουμε εξιδανικεύσει τη μητρότητα - Ας μιλήσουμε και για τα άσχημα»
H Έλενα Χαραλαμπούδη μιλά χωρίς φίλτρα για το πιο κρίντζι πράγμα που έχει βιώσει ως μαμά, τον ρατσισμό απέναντι στις ηθοποιούς που έχουν παιδιά και το πώς γίνεσαι αστεία, όταν απλώς δεν σου βγαίνει

Η Έλενα Χαραλαμπούδη είναι ηθοποιός, YouTuber, TikToker, Instagrammer – θα τη βρεις παντού στα social, αν και μάλλον την ξέρεις ήδη ως 5 Minute Mum. Είναι, επίσης, η μαμά της Φαίδρας και ένα από τα άτομα που σου είναι πανεύκολο να μιλήσεις. Κι όχι να μιλήσεις για τα βασικά πράγματα, όπως «πώς ξεκίνησες να κάνεις βίντεο;», αλλά για τη μητρότητα όπως τη βιώνει, τη μητρότητα γενικά, και το να κάνεις αστεία ενώ όχι απλώς δεν σου βγαίνει, αλλά μέσα σου, ίσως και να μην είσαι ο πιο φωτεινός άνθρωπος του κόσμου.

Πάντα με χιούμορ, διακωμωδεί καταστάσεις που βιώνουν οι νέοι γονείς. Με διαφορετική περσόνα κάθε φορά, έχει δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube (που έχει επεκταθεί σε όλα τα μέσα, πλέον), στο οποίο μπορείς να μπεις και να γελάσεις, να προβληματιστείς και, κυρίως, να πετάξεις από πάνω σου τις ενοχές που ενδεχομένως αισθάνεσαι.

Η Έλενα εμπνέεται από πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινότητας. «Βλέπω μαμάδες, τις παρατηρώ, κοπιάρω συμπεριφορές, ξεπατικώνω χαρακτήρες και τους αποτυπώνω μπροστά στην κάμερα», μου είπε. Όλα τα πρόσωπα, βέβαια, είναι η ίδια, σε διάφορες φάσεις της ζωής της.

@elena_charalampoudi Τύποι μαμάδων σε playdate! #foryoupage #fyp #momsoftiktok #funny #greekcomedy #elenacharalampoudi #μαμαδες #τυποι ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Έχει κάνει και τη δική της μάνα; Φυσικά την έχει κάνει, κι όχι μόνο μία φορά.

«Πιο πολύ κάνω εμένα, αλλά και εκείνη, επειδή υπήρξε πολύ ισχυρό πρότυπο στην παιδική μου ηλικία, με τα καλά της και τα κακά της. Την αγαπώ πάρα πολύ, την έχω αγαπήσει μέσα από αυτήν τη διαδικασία επειδή έχω γίνει κι εγώ μαμά, την έχω δικαιολογήσει, της έχω προσάψει και πάρα πολλές κατηγορίες – όπως οφείλει να κάνει μία κόρη στη μαμά της. Την έχω αποδεχθεί, ωστόσο, και έχει πάρα πολλή πλάκα επειδή, κάθε φορά, θα μου πει “Τώρα αυτό μην το πεις, μην το βάλεις”. Ε, εγώ θα το βάλω. Δεν λέει τίποτα, είναι η σιωπηλή συμφωνία μας».

Εκείνη, έχει κάνει πράγματα που ορκιζόταν ότι δε θα έκανε ποτέ; Βεβαίως. Κι όχι μόνο όσα δεν ήθελε να κάνει, αλλά κι εκείνα για το οποία κορόιδευε τη μητέρα της, «επειδή όσο κόντρα του πας, τόσο οδηγείσαι προς τα εκεί». Πιάνει τον εαυτό της να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν είχε φανταστεί ποτέ, αλλά και να ξεπερνά τα όριά της.

«Ξέρεις, πιάνω τον εαυτό μου και βλέπω ότι είμαι απίστευτα δυνατή. Δηλαδή, περιόδους που ο άνδρας μου δεν μπορεί να είναι σπίτι γιατί βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι, και το δικό μου πρόγραμμα είναι γεμάτο, και δεν έχουμε βοήθεια - η μητέρα μου εργάζεται κανονικά οπότε είμαστε μόνοι σε αυτό, με πιάνω και μου λέω “Ρε συ Έλενα, μπράβο, αλήθεια μπράβο. Ας μη γυρίσεις σπίτι να μαγειρέψεις, ας βγεις με τη Φαίδρα να φάτε έξω οι δυο σας, έκανες πολλά πράγματα από το πρωί, δε χρειάζεται να κάνεις κι άλλα”».

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Η Έλενα Χαραλαμπούδη μιλά στο JennyGr χωρίς φίλτρα, κι αυτό είναι τέλειο. Δηλαδή όταν τη ρώτησα ποιο είναι το πιο κρίντζι πράγμα που έχει ζήσει με τη Φαίδρα, με κοίταξε στα μάτια και, με απόλυτη σοβαρότητα, μου είπε: «Οι συζητήσεις στην τουαλέτα, που το παιδί είναι ΠΑΛΙ εκεί και θέλεις ιδιωτικότητα, θέλεις τον χώρο σου. Αυτό είναι το πιο κρίντζι πράγμα ολόκληρης της μητρότητας και δεν θα το ξεπεράσω ποτέ».

Θα ήθελε να συζητάμε περισσότερο για τα άσχημα – τα καλά τα λέμε διαρκώς, από πάντα. Αυτό το «5 λεπτά μόνη μου, με τον εαυτό μου», για παράδειγμα, θα το ακούσουμε ελάχιστα.

«Οι μαμάδες φοβούνται να το πουν, ακόμη και μέσα στο σπίτι. Αυτήν την ανάγκη της απενοχοποίησης και το φαίνεσθαι, τα έχω σπάσει με αυτό το κανάλι. Αυτό θέλω να κάνω, Θέλω οριακά να βάλω τα ζευγάρια στη διαδικασία να τσακωθούν μέσα από το βίντεο, να γίνει χαμός, να γυρίσει να πει ο ένας στον άλλο “Πας καλά; Που βάζεις στο παιδί 800 μπλούζες και έξω έχει 25 βαθμούς”».

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που έχουμε εξιδανικεύσει τη μητρότητα. Η Έλενα προσπαθεί να το «σπάσει» αυτό, και πιστεύει ότι τα social media έχουν μεγάλη ευθύνη για την ωραιοποίηση της κατάστασης. Είναι λες και ζούμε σε φούσκα, μέσα στην οποία υπάρχει και η αντίληψη ότι όλες οι γυναίκες είναι όμορφες μετά τον τοκετό – «πού είναι όμορφες; Εγώ έχασα τα μισά μαλλιά μου, το στήθος μου από νούμερο 3 πήγε στο νούμερο 1 μετά τον θηλασμό, συμβαίνει κάτι τεράστιο στη μαμά και κανείς δε μιλάει για αυτό».

Άλλος παράγοντας, κατά τη γνώμη της, ότι έχουμε κλειστεί πολύ στο σπίτι. Κι αυτή η εσωστρέφεια, διογκώνει και τις ενοχές, και την κριτική μεταξύ των μαμάδων και των γονιών εν γένει, και τον ανταγωνισμό για το «ποιος το κάνει καλύτερα». Γιατί, όμως;

«Η δική μας γενιά δεν έχει αυτό το αίσθημα της κοινότητας των γυναικών. Κλεινόμαστε σπίτι και πρώτα κρίνουμε τον εαυτό μας, μετά η μία την άλλη, κι έπειτα βλέπουμε τις ωραίες εικόνες στο Instagram. Έχουμε μία ανάγκη να ξεπεράσουμε η μία την άλλη, κι όχι να πούμε ειλικρινά ότι “ξέρεις κάτι; Έχω να κοιμηθώ τρεις μέρες”. Δεν είναι ανάγκη να δώσεις καμία συμβουλή, απλώς να ακούσεις. Ή να απαντήσεις πως κι εσύ τα βρίσκεις σκούρα».

Η ίδια ζορίστηκε αρκετά, όταν γέννησε τη Φαίδρα. Πήρε περίπου δύο χρόνια για να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές τόσο σε σωματικό, όσο και συναισθηματικό επίπεδο και όταν ένιωσε έτοιμη, ξαναβγήκε στον κόσμο με πολλή άνεση. «Ο κόσμος, βέβαια, δεν με περίμενε με την ίδια άνεση», μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου.

«Αντιμετώπισα μεγάλο ρατσισμό, ειδικά στη δουλειά μου. Είναι δύσκολο να είσαι ηθοποιός και μαμά, και να σου αρέσει η δουλειά σου και να είσαι κοντά με την οικογένειά σου. Αυτό το επάγγελμα απαιτεί άπειρες ώρες αφοσίωσης και κάπου πρέπει να κάνεις εκπτώσεις. Άσε που, σε οντισιόν, υπήρχε πάντα μία ερώτηση που δεν καταλάβαινα: “Πού θα αφήνεις το παιδί, όταν θα έχεις γυρίσματα;”. Κι αν δεν σε ρωτήσουν ευθέως, σίγουρα θα το υπονοήσουν. Θα ρωτούσαν τον άνδρα το ίδιο πράγμα; Όχι».

Jenny.Gr
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Είναι ηθοποιός, προσφέρει γέλιο και το κάνει να φαίνεται εύκολο. Είναι, ωστόσο; Πώς γίνεσαι αστεία, όταν δεν μπορείς να γίνεις αστεία; Η Έλενα έχασε τον μπαμπά της πολύ πρόσφατα – όχι απότομα, το περίμενε, είχε προετοιμαστεί. Κι έπρεπε να γυρίσει άμεσα βίντεο «επειδή είναι αδηφάγα αυτά τα ρημάδια τα social media και θέλουν να τα τροφοδοτείς συνέχεια με content». Δεν της έβγαινε, ήταν δύσκολο, είχε χάσει τον μεγαλύτερο θαυμαστή της. «Αν και boomer, είχε μάθει να κάνει subscribe και με το που ανέβαινε κάτι, όπου κι αν ήταν, όπως κι αν ήταν, με έπαιρνε να μου πει ότι το είδε». Οπότε έκανε ένα σύντομο διάλειμμα για να διαχειριστεί την κατάσταση.

«Έκατσα πίσω και είπα ότι ένα συναίσθημα είναι κι αυτό, υπάρχει και από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσω. Όπως όταν γέννησα που άλλαξε η κοσμοθεωρία μου ως ηθοποιός, έτσι και όταν πέθανε ο μπαμπάς μου, δεν μπορούσα να είμαι η ίδια. Νιώθω ακόμη μουδιασμένη, αλλά μπαίνοντας στη διαδικασία του γυρίσματος, σαν να μαλακώνει όλο αυτό. Και ξανά προς τη δόξα τραβά».

Τώρα, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο θέατρο. Πρόκειται να πρωταγωνιστήσει, μαζί με τον Αλέξανδρο Σιάτρα, σ’ ένα έργο που έγραψε εμπνευσμένη από τη “5 minute mum” η θεατρική συγγραφέας Ζέτη Φίτσιου. Από τον Οκτώβρη, λοιπόν, στο Μικρό Γκλόρια, θα βλέπουμε «ένα ελληνικό road movie σε 15συλλαβο» που ακόμη δεν έχει όνομα, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σιλβέστρου και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. «Μία κωμωδία που θα έρχεσαι για να ανοίξει η καρδιά σου», όπως την περιγράφει η Έλενα. Ε, και θα πάμε σίγουρα.