REAL LIFE WHO

Μια συζήτηση με τον κορυφαίο πλαστικό χειρουργό Tunc Tiryaki: «Είναι προνόμιο το να βοηθώ εκείνους που το χρειάζονται»


JTeam

23 Μαΐου 2023

Μια συζήτηση με τον κορυφαίο πλαστικό χειρουργό Tunc Tiryaki: «Είναι προνόμιο το να βοηθώ εκείνους που το χρειάζονται»
Λίγο πριν εμφανιστεί στην Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens 2023, o πλαστικός χειρουργός κι επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων του ISAPS μιλά στο JennyGr και λύνει όλες τις απορίες μας

O Tunc Tiryaki είναι πολλά περισσότερα από πλαστικός χειρουργός. Γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο στην ανάπλαση προσώπου κι ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν κύτταρα λίπους σε μικροεπεμβάσεις facelift, Πρόεδρος των Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών και ιδρυτής της ομάδας ISAPS-LEAP, η οποία αφορά σε εθελοντικές επεμβάσεις ανάπλασης σ’ ολόκληρο τον κόσμο, είναι αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά.

Όπως ο ίδιος λέει στο JennyGr, η ιατρική δεν είναι επάγγελμα, αλλά πεπρωμένο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει καταξιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο χάρη στην έρευνά του σχετικά με τα εξωσώματα, όσο και για το έργο του στην αντίστροφη κοιλιοπλαστική, δηλαδή την επέμβαση που επικεντρώνεται στην αφαίρεση λίπους και δέρματος από την άνω κοιλιακή χώρα.

Λίγο πριν την εμφάνισή του στην Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens, στις 28 Μαΐου 2023, μιλά στο JennyGr για τη φύση του επαγγέλματός του, το μέλλον της πλαστικής χειρουργικής και λύνει τις βασικές απορίες μας.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε πλαστικός χειρουργός και τι σας αρέσει περισσότερο σε αυτό το επάγγελμα;

Το να γίνω γιατρός, ήταν φιλοδοξία μίας ζωής – δεν ήταν ποτέ απόφαση, στην πραγματικότητα, αλλά ένα κάλεσμα. Ήθελα να βοηθώ τους ανθρώπους, κάτι που παραμένει το δικό μου “raison d’etre”. Το να είσαι χειρουργός συνιστά έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ζωής και ειλικρινά λατρεύω την ποικιλομορφία της δουλειάς, η οποία έχει ένα τεράστιο εύρος- από επιστημονική έρευνα και product innovation, μέχρι την πραγματοποίηση επεμβάσεων που σου αλλάζουν τη ζωή, την αισθητική μεταμόρφωση και τις διαλέξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το να γίνω πλαστικός χειρουργός, τώρα, ήταν επίσης κάλεσμα κι όχι απόφαση. Είναι μία ειδικότητα που διαφέρει σημαντικά από τις άλλες, στις οποίες πρέπει να λειτουργείς με συγκεκριμένα βήματα για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ως πλαστικοί χειρουργοί, δημιουργούμε και είμαστε περισσότερο σαν καλλιτέχνες που γλύφουν τις επιφάνειες για να πετύχουν συγκεκριμένους αισθητικούς στόχους.

Η ιατρική δεν είναι δουλειά – περιστρέφεται γύρω από το να βοηθάς τους άλλους και να κάνεις τη θετική διαφορά στη ζωή τους. Αυτό είναι το κομμάτι του επαγγέλματος που αγαπώ περισσότερο.

Ποια συστήνετε ως την καλύτερη στρατηγική για τη διατήρηση της νεότητας;

Ο νούμερο ένα κανόνας μου, για να μείνεις για πάντα νέος, είναι να πάψεις να σκέφτεσαι ότι το να μεγαλώνεις, είναι αναπόφευκτο. Από τη στιγμή που θα ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο, όλα γίνονται ευκολότερα, καθώς είμαστε πιο ανοιχτοί σε ιδέες και προσεγγίσεις.

Η διατήρηση της νεότητας έχει να κάνει με την προσωπική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, όχι με τη ματαιοδοξία, και ξεκινά από μέσα. Φυσικά σημαντικοί παράγοντες είναι οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και η φροντίδα του δέρματος, αλλά όλα ξεκινούν από τον τρόπο σκέψης.

Δώστε μας τις καλύτερες συμβουλές σας, για να μεγαλώνει κανείς με υγιή τρόπο;

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζεις το ότι μεγαλώνεις, είναι να σκέφτεσαι το σώμα σαν έναν υπολογιστή – το σώμα και τα κύτταρα, είναι το hardware. Η επιγενετική, είναι το λογισμικό.

Το hardware πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση και να λειτουργεί, και θα χρειαστεί επεμβάσεις και συντήρηση για να συνεχίσει να αποδίδει στο μέγιστο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής για τα κύτταρά μας, χειρουργικές επεμβάσεις για λόγους εμφάνισης ή τη λειτουργία των οργάνων, biohacking με επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες και παρεμβάσεις όπως η οζονοθεραπεία.

Το λογισμικό μας θα χρειάζεται κ εκείνο updates, μέσω παρεμβάσεων όπως τα εξωσώματα, για να παραμείνει νεανική η επιδερμίδα, αλλά και αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση, τον τρόπο ζωής.

Είναι, επίσης, σημαντικό να παραμένουμε ήρεμοι, καθώς το στρες μπορεί να επηρεάσει όλο μας το σύστημα. Και το να ακολουθείς μία καλή skincare ρουτίνα είναι απαραίτητο, για υγιές δέρμα.

Πότε θα συστήνατε σε ασθενείς την πλαστική επέμβαση, και πότε θα προτείνατε να την αποφύγουν;

Η πλαστική επέμβαση καλό είναι να γίνεται όταν ο ασθενής είναι έτοιμος, κι όχι πριν την ώρα της. Η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά όταν ολοκληρώνεται η ανάπτυξή μας, μετά την ηλικία των 20. Και όταν γινόμαστε 35, ξεκινάμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια γήρανσης – τότε είναι που οι περισσότεροι αρχίζουμε να προσέχουμε.

Τώρα, αν ο ασθενής αντιμετωπίζει ιατρικές παθήσεις που μπορεί να περιορίσουν το αποτέλεσμα, ή αν έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, δεν θα κάνω το χειρουργείο. Επιπλέον, αν αισθάνομαι ότι ο ασθενής έχει ψυχικά τραύματα και, σε μία προσπάθεια να τα «κλείσει», ζητά να χειρουργηθεί, θα το αποφύγω. Είναι σημαντικό να έχεις το σωστό mindset πριν μπεις στο χειρουργείο, και να θέλεις να κάνεις την επέμβαση για τους σωστούς λόγους. Δεν πρόκειται για γρήγορη, εύκολη λύση που επιλέγουμε ελαφρά τη καρδία.

Για πόσον καιρό διατηρούνται τα αποτελέσματα ενός facelift;

Το αποτέλεσμα ενός facelift κρατά μεταξύ 10 και 15 χρόνων, όμως κι οι ασθενείς θα μοιάζουν 10-15 χρόνια νεότεροι μετά την επέμβαση, ειδικά αν έκαναν θεραπεία βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα αξιοποιούν τη δύναμη των ήδη υπάρχοντων κυττάρων στην αναγέννηση του σώματος, βοηθώντας στην καθυστέρηση και την επιδιόρθωση όσων συνεπάγεται το γήρας, και ανεφοδιάζουν τον ιστό με κολλαγόνο και ελαστίνη. Κάποτε, ήμουν ένας από τους πρώτους χειρουργούς στον κόσμο που ενσωμάτωσαν τα βλαστοκύτταρα στα facelifts και είναι η «χρυσή» θεραπεία μου, καθώς τα αποτελέσματα σε μεταμορφώνουν κι έχουν διάρκεια στον χρόνο.

Τι προβλέπετε για το μέλλον της αισθητικής και της πλαστικής χειρουργικής;

Τα εξωσώματα είναι σίγουρα η τελευταία ιατρική καινοτομία και θα τα δούμε να χρησιμοποιούνται πολύ, στον τομέα της ιατρικής. Τα εξωσώματα είναι εξωκυτταρικές κύστες, δηλαδή μικροσκοπικές φούσκες που απελευθερώνουν τα βλαστοκύτταρα. Συμπεριφέρονται σαν τούβλα, μηχανισμοί επιδιόρθωσης και αγγελιοφόροι – μεταφερουν τις γενετικές πληροφορίες και τις πρωτεΐνες στα κύτταρα, για να εκτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες. Τα εξωσώματα μπορούν να ταξιδέψουν σ’ολόκληρο το σώμα μας και να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό παραγόντων ανάπτυξης που ευθύνονται για την επανόρθωση των ιστών, την ανανέωση και την ανοσοποιητική τροποποίηση – είναι συστατικά ύψιστης σημασίας για την αντιστροφή της γήρανσης.

Υπάρχουν νέες επεμβάσεις ή προϊόντα που αξίζει να έχουμε κατά νου;

Τα εξωσώματα! Κι ένα προϊόν που ονομάζεται Morphiya και θα κυκλοφορήσει αργότερα, μέσα στο 2023. Το βιοτεχνολογικό skincare δείχνει να θεραπεύεται με διπλάσια ταχύτητα και, σε ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές, έχει παρουσιάσει 95% μείωση στην εμφάνιση λεπτών γραμμών.

Στα 24 χρόνια της καριέρας σας, ποιο είναι το δυσκολότερο περιστατικό που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε;

Είμαι Πρόεδρος των Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων του ISAPS κι έχω κάνει εντατική δουλειά στο ανθρωπιστικό κομμάτι, έχοντας ηγηθεί και συμμετάσχει σε εθελοντικές χειρουργικές αποστολές σε χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν, το Καζακστάν και η Γεωργία, και πρόσφατα πήρα μέρος σε αποστολή δάσωσης στον σεισμό της Τουρκίας. Αυτό, φυσικά, είναι πολύ κοντά μου και ήταν δύσκολο να το βλέπω, αλλά επιβεβαιώνει τους λόγους που έγινα γιατρός. Είναι πάντοτε προνόμιο το να μπορώ να βοηθώ εκείνους που το χρειάζονται.

Όσον αφορά σε χειρουργικές επεμβάσεις, η δυσκολότερη υπόθεση που χρειάστηκε να διαχειριστώ, ήταν ασθενής με αυτοάνοση νεκρωτική μυοπάθεια, μία κατάσταση στην οποία το δέρμα αρχίζει να πεθαίνει. Είναι δύσκολο να την κατανοήσεις, και είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά ευτυχώς την εντοπίσαμε σε πολύ πρώιμο στάδιο και την αντιμετωπίσαμε γρήγορα.

Πώς πιστεύετε πως θα εξελιχθούν οι θεραπείες βλαστοκυττάρων, μέσα στην επόμενη δεκαετία;

Η θεραπεία βάστοκυττάρων IV θα είναι η νέα καινοτομία. Αυτή είναι και το μέλλον.

Πρόσφατη έρευνα έδεξε πως η θεραπεία με βλαστοκύτταρα αντιστρέφει όλες τις παραμέτρους της ηλικίας και, επιπλέον, βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών. Το μόνο που μας κρατά από τις θεραπείες αυτές, είναι οι κανονισμοί – αλλά, φυσικά, η ασφάλεια και οι κανόνες είναι σημαντικοί στην ιατρική.

Για τι ανυπομονείτε περισσότερο, όσον αφορά στο μέλλον της ιατρικής;

Ανυπομονώ για την αλλαγή στον όγκο των κυττάρων και των οστών για τον περιορισμό της γήρανσης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που κάνουμε σήμερα, θα μοιάζουν πρωτόγονες σε 30 χρόνια! Ακόμη κι αν είμαστε αθάνατοι, σαν τους θεούς του Ολύμπου, πάντα θα χρειαζόμαστε πλαστικούς χειρουργούς για να δείχνουμε νέοι! Είναι μία τέλεια στιγμή για έρευνα και βιοτεχνολογία.