Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Gazzetta: «Θα δούμε περισσότερες γυναίκες υπουργούς στο νέο σχήμα»
JTeam
20 Ιουνίου 2023
Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το Gazzetta μπήκε στο αυτοκίνητο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Γύθειο και Σπάρτη. Εκεί, συζήτησε μαζί του για το ναυάγιο στην Πύλο, το πάντα επίκαιρο μεταναστευτικό, τα μεγάλα προβλήματα στο ΕΣΥ, αλλά και για το βήμα που έχει υποσχεθεί να δώσει στις γυναίκες υπουργούς στο νέο σχήμα της κυβέρνησής του.
Υπάρχει μια πολύ γρήγορη απάντηση, μονολεκτική, στην ερώτηση «Πώς είναι να ακολουθείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια αυθημερόν περιοδεία στο Γύθειο και τη Σπάρτη;». Βέβαια, η ερώτηση μπορεί να γίνει αρκετά αναλυτικότερη. «Πώς είναι να φεύγεις με την πομπή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αθήνα, να είσαι στο έκτο αυτοκίνητο, εκείνος αρκετά πιο μπροστά, να σταματάτε στο Γύθειο για την ομιλία του, μετά να επιβιβάζεσαι στο δικό του αυτοκίνητο για μια συνέντευξη που θα κρατήσει ακριβώς 35 λεπτά, μέχρι τελικά να φτάσετε στη Σπάρτη για την επόμενη ομιλία του;».
Η μονολεκτική απάντηση είναι «εξουθενωτικό». Με τέσσερις λέξεις, «μία σχεδόν σουρεαλιστική εμπειρία». Η πρώτη στάση μετά από σχεδόν δυόμιση ώρες δρόμου έγινε στο έμπα του Γυθείου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε για πρώτη φορά από το αυτοκίνητο για να χαιρετήσει τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που τον περίμεναν παρατεταγμένα.
Στα 35 λεπτά που προηγήθηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης χωρίς να διαλέξει μόνο κάποιες. Μιλώντας για το πολιτικό του προφίλ, σημείωσε: «Είμαι ένας προοδευτικός φιλελεύθερος πολιτικός».
Αναφερόμενος στην τραγωδία της Πύλου, δήλωσε: «Είναι μια τραγωδία αυτό το οποίο έγινε. Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος προφανώς είναι η ανάγκη μεγάλων πληθυσμών να μετακινηθούν ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο, η λύση όμως δεν είναι να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Οι βασικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας είναι οι άθλιοι διακινητές. Και αυτό είναι κάτι που έχω επισημάνει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης, ότι σκοπός μας είναι να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Όσο λιγότεροι άνθρωποι είναι στη θάλασσα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να υποστούμε μια τραγωδία σαν αυτή που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα σχέδια δημιουργίας ενός σύγχρονου υπουργείου Οικογένειας, αλλά και στην τήρηση της υπόσχεσής του να δούμε περισσότερες γυναίκες υπουργούς στο νέο σχήμα.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Gazzetta:
Έχετε αναφερθεί πολύ συνοπτικά, χωρίς λεπτομέρειες, για το υπουργείο Οικογένειας. Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Υπουργείου; Θα δούμε γυναίκα επικεφαλής εκεί;
Το υπουργείο Εργασίας είναι ένα τεράστιο υπουργείο και σκοπός είναι να αποκόψουμε ένα κομμάτι του ώστε να μπορεί να ασχολείται πιο εμπεριστατωμένα με θέματα οικογενειακής πολιτικής, με θέματα ισότητας καθώς και με την κοινωνική μας πολιτική στην πράξη (και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και την πολιτική της στέγης).
Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο υπουργείο από την αρχή και να εντάξουμε σε αυτό αρμοδιότητες που σήμερα είναι παντελώς κατακερματισμένες. Έχουμε φτιάξει ουσιαστικά τρία καινούργια υπουργεία, το Ψηφιακής Πολιτικής, το Μετανάστευσης στο οποίο θα πάει πια και η ιθαγένεια από το Εσωτερικών, και το Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Σχετικά μικρά, αυτοτελή υπουργεία αλλά με διακριτή οντότητα. Προτιμώ να έχω περισσότερα μικρά υπουργεία παρά μεγάλα υπουργεία όπου σημαντικές αρμοδιότητες θα χάνονται.
Θα δούμε περισσότερες γυναίκες υπουργούς στο νέο σχήμα;
Βεβαίως, γι’ αυτό έχω δεσμευτεί. Πολλές περισσότερες.
Δεν μου απαντήσατε όμως για το αν θα δούμε γυναίκα επικεφαλής στο Οικογένειας.
Ίσως, αλλά δεν ταυτίζω κατ’ ανάγκην το υπουργείο Οικογένειας με τις γυναίκες. Εξάλλου, η οικογένεια πια είναι μια πολύ ευρεία έννοια. Ήμουν τις προάλλες σε ένα σπίτι μιας μονογονεϊκής οικογένειας που έχει υιοθετήσει ένα παιδάκι από την Αφρική. Και κάναμε και εκεί ένα βιντεάκι, όπως και στο σπίτι του πρώην άστεγου. Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το 10λεπτο του τηλεοπτικού μας χρόνου όχι με σποτ, αλλά αναδεικνύοντας τέτοιες περιπτώσεις ιστοριών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα και για άλλους.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο www.gazzetta.gr