REAL LIFE WHO

H Dr. Anino Emuwa μιλά στο JennyGr για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα: «Μην το κάνεις μόνη - Χτίσε τη δική σου κοινότητα»


JTeam

21 Ιουλίου 2023

H Dr. Anino Emuwa μιλά στο JennyGr για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα: «Μην το κάνεις μόνη - Χτίσε τη δική σου κοινότητα»
Η σύμβουλος επιχειρήσεων, CEO της Avandis Consulting και ιδρύτρια του 100 Women@Davos, μοιράζεται το δικό της ταξίδι, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και συμβουλεύει νεαρές επιχειρηματίες

Η Dr. Anino Emuwa είναι μια παγκόσμια εμπειρογνώμονας στον τομέα των D, E & I που ασχολείται με τη διασταύρωση της γυναικείας ηγεσίας, της επιχειρηματικότητας και των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Avandis Consulting στη Γαλλία και ιδρύτρια του 100 Women @ Davos. Πρώην τραπεζίτης της Citibank, η Anino διαθέτει περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στην εταιρική διακυβέρνηση και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών οργανισμών και ιδρυμάτων.

Ως βραβευμένη διεθνής ομιλήτρια, η Anino ανακηρύχθηκε πρόσφατα μία από τις 100 Top Women of the Future(Kορυφαίες Γυναίκες του Μέλλοντος): Metaverse και Web3, και κορυφαία φωνή του LinkedIn στην ισότητα των φύλων. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής της πρωτοβουλίας Cartier Women's Initiative και του προγράμματος Africa's Business Heroes του Jack Ma Foundation, όπου καθοδηγεί επιχειρηματίες με αντίκτυπο.

Η Anino απέκτησε το διδακτορικό της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Nottingham Business School, είναι κάτοχος MBA από το Cranfield School of Management και πτυχίου BSc στα Οικονομικά από το London School of Economics. Είναι μια πολίτης του κόσμου που έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από σαράντα χώρες, ενώ έχει ζήσει σε έξι.

Jenny.Gr
photo credits: Γιώργος Κωστιάνης

Λίγο μετά την ομιλία της στο TEDxAthens, έρχεται αποκλειστικά στο JennyGr για να μοιραστεί το δικό της ταξίδι, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και να συμβουλεύσει νεαρές επιχειρηματίες.

Τι σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση;

Στην πραγματικότητα, όλα ξεκίνησαν από την επιχειρηματικότητα στο σύνολό της. Εργαζόμουν στον τραπεζικό τομέα και ασχολούμουν με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Η εμπειρία μου, σε συνδυασμό με το ότι έχω ζήσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, μου έδειξε πως οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι που χρηματοδοτούνται λιγότερο – κι οι περαιτέρω σπουδές κι η έρευνά μου, με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως οι επιχειρήσεις γυναικών επηρεάζονταν περισσότερο.
Αυτό που ήθελα να κάνω αρχικά, ήταν να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ επιχειρηματιών και τραπεζών. Αργότερα, ως ανεξάρτητη σύμβουλος, είδα ότι οι γυναικείες επιχειρήσεις που με ενδιέφεραν και περισσότερο, δεν είχαν προβλήματα μόνο σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και σε άλλους τομείς. Δεν διέθεταν τους πόρους που χρειάζονταν για να αναπτυχθούν – δεν παρείχα απλώς χρήματα, αλλά οικονομική καθοδήγηση και δεξιότητες management.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει;

Θεωρώ πως, είτε πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, είτε για επιχειρήσεις από γυναίκες, η δυσκολία βρίσκεται στην αποστολή πίσω από τη δουλειά σου. Γιατί όταν έχεις εσύ μία αποστολή, δυσκολεύεσαι να πείσεις τους άλλους να σε ακολουθήσουν. Έχουν μάθει να εργάζονται με έναν τρόπο, κι εσύ προσπαθείς να το αλλάξεις αυτό, για να δείτε όλοι διαφορά. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, η αλλαγή στο mindset. Έρχεται σταδιακά, ωστόσο.

Με αφορμή την πρόσφατη ομιλία σας στο TEDxAthens, εξηγήστε μας τι σημαίνει για εσάς το UNLEASH.

Όλο έχει να κάνει με την κοινότητα, με το να ενώνεις τους ανθρώπους. UNLEASH σημαίνει απελευθέρωση ιδεών και δύναμη. Σημαίνει να δρας, να κάνεις βήματα για να δημιουργήσεις έναν καλύτερο κόσμο.

Jenny.Gr
photo credits: Γιώργος Κωστιάνης

Τι θα συμβουλεύατε μία γυναίκα που τώρα ξεκινά την πορεία της στον κόσμο των επιχειρήσεων; Πώς μπορεί εκείνη να πετύχει, ειδικά αν δραστηριοποιείται σ’ έναν ανδροκρατούμενο χώρο;

Αρχικά, business is business. Εκεί πρέπει και να επικεντρώνεσαι, στην επιχείρηση και να σκέφτεσαι πώς θα την φτάσεις στην καλύτερη εκδοχή της. Βεβαιώσου πρώτα, λοιπόν, ότι έχεις κάνει την έρευνά σου, τα έχεις τακτοποιήσει όλα, έχεις μάθει από τους γύρω σου. Κι έπειτα, έχει στον νου σου ότι το να είσαι επιχειρηματίας, είναι μοναχικό. Μην είσαι μόνη, λοιπόν. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχεις να κάνεις, είναι να δημιουργήσεις μία κοινότητα – γίνε μέλος δύο κοινοτήτων επιχειρηματιών, καλύτερα. Μίας αποκλειστικά γυναικείας, καθώς οι γυναίκες θα σε στηρίξουν επειδή αντιμετωπίζετε τις ίδιες δυσκολίες, και μία ανάμεικτη. Μην είσαι μόνη. Αν είσαι μόνη, θα δυσκολευτείς πολύ.