REAL LIFE WHO

Μαρ Γκαλθεράν: Στην Ισπανία η πρώτη βουλευτής στην Ευρώπη με σύνδρομο Down


Ερασμία Αρβανιτά

10 Ιανουαρίου 2024

Μαρ Γκαλθεράν: Στην Ισπανία η πρώτη βουλευτής στην Ευρώπη με σύνδρομο Down
IG @margalceran
Η Μαρ Γκαλθεράν σπάει κάθε ταμπού 

Αφιέρωσε πολλά χρόνια από τη ζωή της στο να μάχεται για τα δικαιώματα των ανθρώπων με νοητική υστέρηση. Για το ότι θα μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά. Τώρα, δίνει η ίδια το πιο ηχηρό παράδειγμα: Στα 45 της χρόνια έγινε η πρώτη βουλευτής της Ισπανίας με σύνδρομο Down.

Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Μαρ Γκαλθεράν δήλωσε ότι αυτό είναι «πρωτοφανές», ωστόσο εξέφρασε τη χαρά της και την ανακούφισή της για το ότι «η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να προσφέρουν. Αλλά είναι ένας πολύ μακρύς δρόμος».

Όμως, αυτό το κατόρθωμά της, δεν συνέβη από τη μία μέρα στην άλλη, η Μαρ Γκαλθεράν προετοιμαζόταν για πολλά χρόνια. Η ίδια, πολιτικοποιήθηκε από όταν ήταν 18 ετών, όταν εντάχθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Τον περασμένο Μάιο, προστέθηκε ως το 20ο όνομα στον κατάλογο των υποψηφίων που το ΡΡ κατέβασε στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια.

Ελάχιστοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down στην πολιτική

Το επίτευγμα αυτό βάζει τη Γκαλθεράν στην κορυφή της λίστας με τους ανθρώπους με σύνδρομο Down που έχουν ξεπεράσει τα εμπόδια για να εισέλθουν στον κόσμο της πολιτικής. Πριν 4 χρόνια, το 2020, η Ελεονόρ Λαλού έγινε το πρώτο άτομο με τη γενετική διαταραχή στη Γαλλία που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου της βόρειας πόλης Αρά. Μερικά χρόνια ακόμα πιο πίσω, το 2013, και συγκεκριμένα στην Ισπανία, η Άνχελα Μπατσιλέρ έγινε η πρώτη δημοτική σύμβουλος της Ισπανίας με σύνδρομο Down, στο Βαγιαδολίδ.

Ωστόσο, η Γκαλθεράν θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα ενταχθεί σε περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ισπανική ομοσπονδία του συνδρόμου Down. «Δεν έχουμε ακούσει για κανέναν άλλον. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα παράδειγμα πραγματικής ένταξης», είπε στον Guardian ο Αγκουστίν Ματία Αμόρ, από την ισπανική ομοσπονδία.

Η Μαρ Γκαλθεράν ορκίστηκε τον Σεπτέμβριο. Η ίδια, στη συνέντευξή της δήλωσε ότι προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ισπανικά ΜΜΕ, αλλά στα social media υπήρξαν και αρνητικά σχόλια. «Βρίσκεις όλα τα πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν άνθρωποι που με υποστηρίζουν. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν ότι δεν είμαι ικανή. Αλλά αυτοί είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν εμένα ή το υπόβαθρό μου», τόνισε.