REAL LIFE WHO

Τζένη Καρέζη: Σαν σήμερα γεννιέται η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου – Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της


Ερασμία Αρβανιτά

12 Ιανουαρίου 2024

Τζένη Καρέζη: Σαν σήμερα γεννιέται η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου – Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της
Ⓒ Finos Film
Η αλλαγή του ονόματός της, η σχέση της με τον πατέρα της, το κινηματογραφικό της ντεμπούτο και η γνωριμία της με τον Κώστα Καζάκο

«Αντιφατική, εκρηκτική και ασυμβίβαστη». Έτσι είχε χαρακτηρίσει την Τζένη Καρέζη, σε παλαιότερο βίντεο της για τιμήσει τη σπουδαία ηθοποιό η Φίνος Φιλμ. Και αυτές είναι οι πιο κατάλληλες λέξεις που θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει.

Η Τζένη Καρέζη γεννήθηκε, σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου του 1932 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αφού αποφοίτησε από το Εθνικό Θέατρο, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο «Ωραία Ελένη». Μετά το θεατρικό της ντεμπούτο, ακολούθησαν σπουδαίοι ρόλοι δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς. Η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξή της ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της μακριά από το θέατρο.

Σαν σήμερα γεννιέται η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και αυτές είναι μερικές άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Καρπούζη

Το πραγματικό όνομα της Τζένης Καρέζη ήταν Ευγενία Καρπούζη. Η αλλαγή του ονόματός της έγινε χάρη σε μια καλόγρια από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, στην οποία ήταν «εσωτερική». Η ίδια, της καθιέρωσε το όνομα «Τζένη». Χρόνια αργότερα, όταν η ίδια φοιτούσε στη δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ο καθηγητής της, Άγγελος Τερζάκης, θεώρησε πως το επίθετό της δεν άρμοζε για να κάνει καριέρα. Έτσι, το μετέτρεψε σε «Καρέζη».

Η σχέση με τον πατέρα της ήταν τεταμένη

Η Τζένη Καρέζη ήταν κόρη καθηγητή μαθηματικών και δασκάλας. Παρά το γεγονός πως και οι δύο γονείς της ήταν εκπαιδευτικοί, είχαν εκ διαμέτρου διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο πατέρας της, Κώστας Καρπούζης ήταν ένας αυστηρός γυμνασιάρχης και η συγκρουσιακή σχέση του με την Τζένη Καρέζη κορυφώθηκε όταν εκείνη του ανακοίνωσε, στα 19 της, πως θέλει να γίνει ηθοποιός.

Ο πατέρας της, συντηρητικών πεποιθήσεων, αρνήθηκε στην Τζένη Καρέζη να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Εκείνη, για εννέα μέρες έκανε απεργία πείνας. Τελικά, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο, όπου και πέρασε με επιτυχία. Όμως, οι σχέσεις με τον πατέρας της δεν εξομαλύνθηκαν ποτέ και παρέμειναν απομακρυσμένοι μέχρι το τέλος.

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1955

Αμέσως μετά την αποφοίτησή της κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση «Ωραία Ελένη», με τον θίασο του Θεάτρου Κοτοπούλη, δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη. Την ίδια σεζόν ερμηνεύει την Αντέλα στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» δίπλα στην Κατίνα Παξινού, με σκηνοθέτη τον Αλέξη Μινωτή.

Την είχε απορρίψει η Φίνος Φιλμ

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ήταν λίγο διαφορετικό από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Κι αυτό γιατί ο Φιλοποίμην Φίνος δεν την ήθελε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» γιατί τη θεωρούσε αλλήθωρη. Ο Αλέκος Σακελλάριος, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας πρότεινε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Αυλωνίτη και την Καρέζη. Τελικά, παρά τις αντιρρήσεις από τον Φίνο, η Καρέζη πήρε τον ρόλο και έλαμψε στον φακό.

Γνώρισε τον Κώστα Καζάκο στα γυρίσματα της ταινίας «Κοντσέρτο για πολυβόλα»

Η Τζένη Καρέζη έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος έγινε το 1962 με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και κοσμικό της Αθήνας, Ζάχο Χατζηφωτίου. Έμειναν μαζί για λιγότερο από δύο χρόνια. Το 1966, ερωτεύτηκε με τον Κώστα Καζάκο στα γυρίσματα της ταινίας «Κοντσέρτο για πολυβόλα», με τον οποίο παντρεύτηκε το 1968. Ο γάμος τους ήταν απλός, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής. Έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό της, το 1992.

Παραλίγο να κουμπαριάσει με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος, ο γιος της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου, ήταν πιθανό πως θα γεννιόταν στις 21 Απριλίου. Τότε, τα παιδιά που γεννιόντουσαν στις 21 Απριλίου βαφτιζόταν από τον Παπαδόπουλο ή τη σύζυγό του. Ωστόσο, η Καρέζη και ο Καζάκος προκειμένου να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, συμφώνησαν με τον γυναικολόγο της να μην ανακοινωθεί η αληθινή ημερομηνία γέννησης του παιδιού. Ο Κωνσταντίνος Καζάκος γεννήθηκε, τελικά, στις 25 Απριλίου.

Έχει παίξει μόνο σε 3 σειρές στην τηλεόραση

Η πρώτη της τηλεοπτική δουλειά έγινε τον Φεβρουάριο του 1973, όταν έπαιξε στο κατοχικό δράμα «Μαρίνα Αυγέρη». Το σενάριο το είχε γράψει η ίδια, αλλά είχε χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο «Παυλίνα Μπόταση». Τρία χρόνια αργότερα έπαιξε στη «Μεγάλη Περιπέτεια» και το 1990 στη σειρά «Μαύρη Χρυσαλλίδα».

Δεν συνεργάστηκε ποτέ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Οι δρόμοι της Τζένης Καρέζη και της Αλίκης Βουγιουκλάκη δεν διασταυρώθηκαν ποτέ, στον επαγγελματικό τομέα. Παραλίγο να βρεθούν το 1957 στη «Θεία από το Σικάγο». Η σχέση τους, όμως, ήταν τρυφερή μέχρι το τέλος. Στην τελευταία της συνέντευξη, το 1990, η Τζένη Καρέζη είχε ομολογήσει ότι ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός τους εξυπηρετούσε, ειδικά, τον κινηματογράφο.

Είχε παίξει σε ξένη παραγωγή

Η γαλλική ταινία «Une balle au coeur», γυρίστηκε το Μάιο του 1965 στη Σκύρο από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Ντανιέλ Πωλέ. Οι βασικοί πρωταγωνιστές ήταν οι Σάμι Φρέι και η Φρανσουάζ Αρντί. Η Τζένη Καρέζη πήρε τον δεύτερο γυναικείο ρόλο. Δυστυχώς, η ταινία – αν και προβλήθηκε σε Ελλάδα και Γαλλία θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία.