WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρως κάθε μέρα κεράσια; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου


JTeam

26 Ιουλίου 2024

Τρως κάθε μέρα κεράσια; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου
pexels
Τι θα συμβεί αν τρώτε κεράσια κάθε μέρα;

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για τα κεράσια και για να απολαύσετε αυτό το νόστιμο φρούτο. Εκτός από μια γλυκιά καλοκαιρινή απόλαυση, τα κεράσια είναι πλούσια σε θρεπτικά οφέλη. Στην πραγματικότητα, αν τα τρώτε κάθε μέρα, μπορεί να ωφεληθεί τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία

Τι ακριβώς κάνει τα κεράσια ένα τόσο θρεπτικό σνακ; Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C. Περιέχουν επίσης μια ισχυρή πολυφαινόλη που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία τους δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα τους και βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.

Επιπλέον τα κεράσια είναι καλή πηγή καλίου , το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς και μια καλή πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος και το μικροβίωμα του εντέρου.

Για όσους θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σταθερά, τα κεράσια είναι μια καλή επιλογή. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικού δείκτη , γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή φρούτων για άτομα που ανησυχούν για τον αριθμό του σακχάρου στο αίμα τους.

Τι θα συμβεί αν τρώτε κεράσια κάθε μέρα;

Με όλα αυτά τα διατροφικά οφέλη, μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να τρώτε κεράσια κάθε μέρα. Εάν το κάνετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα επηρεαστεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Μπορεί να κοιμάστε καλύτερα

Τα κεράσια περιέχουν δύο ενώσεις που συνδέονται με τον καλό ύπνο καθώς: μελατονίνη και τρυπτοφάνη. Εάν λοιπόν τρώτε αυτό το φρούτο πριν τον ύπνο, έχει αποδειχθεί σε έρευνα, ότι βοηθά τους περισσότερους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα.

Θα μπορούσατε να συνέλθετε από την προπόνηση πιο γρήγορα

Τα κεράσια είναι εξαιρετικά για πριν την προπόνηση. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κερασιών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του μυϊκού πόνου και της φλεγμονής μετά την άσκηση.

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τα οφέλη των κερασιών είναι να τα φάτε πριν από την προπόνηση αντί για μετά. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση φρέσκων, σε σκόνη ή χυμού κερασιών πριν από τη βαριά άσκηση, όπως η άρση βαρών και το τρέξιμο αντοχής, μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση, καθώς πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές σκέφτονται πότε πρέπει να καταναλώνουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το πρόγραμμα άσκησής τους.

Jenny.Gr
pexels

Θα αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά

Ένα από τα αντιοξειδωτικά στα κεράσια είναι η βιταμίνη C, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού, επομένως η καθημερινή κατανάλωση αυτού του φρούτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά και να αναρρώσετε γρήγορα όταν αρρωστήσετε.

Η πέψη σας μπορεί να βελτιωθεί

Δεδομένου ότι τα κεράσια περιέχουν φυτικές ίνες, η κατανάλωση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη πέψη και λιγότερη δυσκοιλιότητα. Οι ίνες των κερασιών δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει το έντερο - η ανθοκυανίνη, μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στα κεράσια, βοηθά στην ενίσχυση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Θα έχετε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Εάν ένας από τους στόχους υγείας σας είναι να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, προσθέστε τα κεράσια στη λίστα αγορών σας. Τα αντιοξειδωτικά τα καθιστούν μια υγιεινή επιλογή για την υγεία της καρδιάς.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο είναι ωφέλιμο για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση. Η ισορροπία μεταξύ νατρίου και καλίου στο σώμα είναι ένα από τα πράγματα που κρατούν την αρτηριακή μας πίεση χαμηλή.

Ο εγκέφαλός σας θα ωφεληθεί

Εάν συνεχίσετε να τρώτε κεράσια κάθε μέρα μακροπρόθεσμα, δεν θα ωφεληθεί μόνο η καρδιά σας, αλλά και ο εγκέφαλός σας. Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να προστατεύσουν τα κύτταρά μας από βλάβες. Αυτό περιλαμβάνει και τον εγκέφαλο. Επιστημονική έρευνα που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι οι ανθοκυανίνες μειώνουν σημαντικά τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη και συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Ο κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις θα είναι μικρότερος

Τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά στα κεράσια ωφελούν ολόκληρο το σώμα και -όταν τα καταναλώνετε τακτικά και μακροπρόθεσμα- μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή.

Είναι εύκολο να βρείτε κεράσια τώρα γιατί είναι στην εποχή τους, αλλά όταν τελειώνει το καλοκαίρι, η αγορά κατεψυγμένων κερασιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνεχίσετε να τα έχετε στη διατροφή σας.

Τα κατεψυγμένα κεράσια είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα, γιατί συλλέγονται συχνά στη μέγιστη ωρίμανσή τους και στη συνέχεια καταψύχονται, κάτι που βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.