WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είμαι διαιτολόγος και αυτή είναι η σούπα που τρώω για να φροντίσω το έντερό μου και να καταπολεμήσω το φούσκωμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουλίου 2024

Είμαι διαιτολόγος και αυτή είναι η σούπα που τρώω για να φροντίσω το έντερό μου και να καταπολεμήσω το φούσκωμα
pexels
Το φούσκωμα είναι το άβολο αίσθημα πληρότητας στο στομάχι σας

Όλοι ανυπομονούμε κάθε μέρα για την ώρα του γεύματος, αλλά για τα άτομα με φούσκωμα και άλλους τύπους πεπτικής δυσφορίας, η προετοιμασία ενός πιάτου που δεν θα επιδεινώσει τα προβλήματα μπορεί να είναι δύσκολη.

Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα όταν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή ή απλά θέλετε να φάτε περισσότερα φυτά , κάτι που μερικές φορές μπορεί να καταλήξει να επιδεινώσει τα πεπτικά σας προβλήματα.

Γι αυτό και σήμερα θα σας αποκαλύψω τη συνταγή για τη σούπα miso χαμηλή σε FODMAPs που φτιάχνω και που εκτός από νόστιμη είναι και ελαφριά για το στομάχι.

Πριν όμως αποκαλύψω τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να φτιάξετε τη χορτοφαγική σούπα miso που είναι φιλική προς το έντερο, ας κάνουμε μια γρήγορη ανακεφαλαίωση για το τι είναι τα FODMAPs.

Καταρχάς ο τίτλος οφείλεται στα αρχικά μιας μεγάλης ομάδας διαιτητικών σακχάρων που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά, σιτάρι, σπόρους, καθώς και στα φρούτα και στα λαχανικά.

Το ακρωνύμιο FODMAPs σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες και δημιουργήθηκε για να περιγράψει τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων, με αποτέλεσμα φούσκωμακοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού.

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs μπορεί να είναι ωφέλιμη για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς η εξάλειψη και μετά η επανένταξη των τροφών με FODMAPs μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποιες τροφές προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως είναι το φούσκωμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι καλύτερο όλη η διαδικασία να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός εγγεγραμμένου διαιτολόγου.

Ποια συστατικά της σούπας μπορούν να καταπολεμήσουν το φούσκωμα

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και για το ότι είναι φιλικό με το στομάχι σας. Γνωστό για την ικανότητά του να διευκολύνει τον γαστρεντερικό ερεθισμό, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και στην υποστήριξη της πέψης. Περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται τζιντζερόλη, η οποία βοηθά στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση της ναυτίας.

Jenny.Gr
unsplash

Miso

Αυτό το αλμυρό και πικάντικο ιαπωνικό καρύκευμα είναι πλούσιο σε ζωντανά μικρόβια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς χλωρίδας του εντέρου.

Φύκια

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών καθημερινά αποτελεί πρόκληση για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο για εκείνους που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs, καθώς θα χρειαστεί να περιορίσουν αρκετές τροφές με βάση τα φυτά. Ευτυχώς, τα φύκια δεν είναι απλώς μια καλή πηγή φυτικών ινών. Αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν την πέψη και να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου χωρίς να επιδεινώσουν τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Καρότα

Τα καρότα προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια ικανοποιητική τραγανή γεύση σε αυτή τη συνταγή. Επιλέγονται ειδικά επειδή είναι χαμηλά σε FODMAPs, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την πέψη. Προσθέτουν επίσης τις απαραίτητες φυτικές ίνες χωρίς τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Τόφου

Το τόφου είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, επίσης είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs, γι αυτό και είναι ιδανικό συστατικό για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Μια δόση κουρκουμά θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Σε αυτή την περίπτωση, μην ξεχάσετε να το συμπληρώσετε με λίγο μαύρο πιπέρι για να φτιάξετε την κουρκουμίνη - τη δραστική πολυφαινόλη στον κουρκουμά.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Όσο ευεργετική και αν είναι αυτή η συνταγή της σούπας miso για όσους αντιμετωπίζουν φούσκωμα, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Τα άτομα με συγκεκριμένη αλλεργία στα προϊόντα σόγιας ή εκείνα που πρέπει να αποφύγουν όλα τα ζυμώσιμα προϊόντα , μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσουν τη συνταγή .

Υλικά

1 πακέτο τόφου

4 φλιτζάνια νερό

2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ, κομμένο σε φέτες

1 φλιτζάνι καρότο, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας πάστα miso

Φύκια αποξηραμένα

Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Ξεκινήστε βυθίζοντας τα αποξηραμένα φύκια σε ένα μπολ με νερό. Εν τω μεταξύ, κόψτε το τζίντζερ σε φέτες, ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά και κόψτε σε κύβους το τόφου.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν. Προσθέστε το τζίντζερ και τα καρότα και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα Προσθέστε το τόφου σε κύβους και περιμένετε να ξαναβράσει το νερό. Τέλος προσθέσετε τα φύκια και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Διαλύστε προσεκτικά την πάστα miso στη σούπα, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα για να την ανακατέψετε απαλά για να μην σβολιάσει. Σερβίρετε και απολαύστε ένα θρεπτικό, φιλικό προς το έντερο γεύμα που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.