REAL LIFE WHO

Τζάνις Τζόπλιν: Η ιέρεια της ροκ που έζησε με τους δικούς της όρους


JTeam

19 Ιανουαρίου 2024

janis-joplin-by-baron-wolman-1967.png
Σαν σήμερα, 19 Ιανουαρίου 1943 γεννήθηκε η θρυλική τραγουδίστριας της ροκ Τζάνις Τζόπλιν, που έμεινε στην ιστορία ως η «Βασίλισσα της ψυχεδέλειας»

Η Τζάνις Λιν Τζόπλιν γεννήθηκε στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας, στις 19 Ιανουαρίου 1943. Παρά την ανατροφή της από μια χριστιανική οικογένεια, η Τζόπλιν έδειξε ήδη από μικρή ηλικία τις επαναστατικές της διαθέσεις, επηρεασμένη από τη γενιά των μπιτ.

Αν και αρχικά ασχολούνταν με τη ζωγραφική, ξεκίνησε να τραγουδά στην τοπική χορωδία όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με ακούσματα μπλουζ καλλιτεχνών, όπως η Odetta, η Μπίλι Χόλιντεϊ και η Big Mama Thornton. Την περισσότερη παιδική και εφηβική της ηλικία την πέρασε ως «παρείσακτη» στο σχολείο της μέχρι την αποφοίτησή της το 1960. Για λίγο καιρό προσπάθησε να παρακολούθησει μαθήματα σε κάποια πανεπιστήμια, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Τζόπλιν καλλιέργησε το δικό της επαναστατικό, ατομικό στυλ, επηρεασμένο από τα νέγρικα μπλουζ. Ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι τον Δεκέμβριο του 1962 στο σπίτι ενός συμφοιτητή της με τίτλο «What Good Can Drinkin Do».

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr