REAL LIFE WHO

Στεφανί Φραπάρ: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα «σφυρίξει» στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας


JTeam

22 Μαΐου 2024

Στεφανί Φραπάρ: Η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα «σφυρίξει» στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας
Getty Images
Ναι, είναι 2024 και ακόμα μιλάμε για πράγματα που κάνουν οι γυναίκες «για πρώτη φορά»

Έχει καταρρίψει κάθε «εμπόδιο» και οποιαδήποτε προκατάληψη στον «κόσμο» του ποδοσφαίρου. Σε ηλικία 13 ετών, ξεκίνησε να σφυρίζει σε τοπικούς αγώνες. Το 2009, μπήκε στη λίστα των διαιτητών της FIFA. Δύο χρόνια αργότερα, το 2011, ξεκίνησε να σφυρίζει σε αγώνες της 3ης κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου. Χρόνια με τα χρόνια, κατέκτησε και από μία πρωτιά. Το 2019, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα του UEFA Super Cup και το 2020 έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε σε αγώνα του Champions League Ανδρών.

Τώρα, η Στεφανί Φραπάρ θα είναι διαιτητής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη, και θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα «σφυρίξει» στον τελικό Κυπέλλου στην ιστορία της Ελλάδας. Ναι, είναι 2024 και ακόμα μιλάμε για πράγματα που κάνουν οι γυναίκες «για πρώτη φορά». «Έπαιζα ποδόσφαιρο τα Σάββατα και ήμουν διαιτητής τις Κυριακές από τα 13 μου», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στους New York Times. «Μέχρι να μπω στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσω πάνω σε αυτό, ο αθλητισμός υπήρχε πολύ στη ζωή μου».

Και παρά το γεγονός πως η Στεφανί Φραπάρ αποτελεί role model, από κάθε άποψη, η ίδια θέλει απλώς να κάνει τη δουλειά της, να κάνει αυτό που πραγματικά αγαπάει, χωρίς να σκέφτεται ότι «πρέπει» να καταρρίψει τα στερεότυπα ή να «γράψει» ιστορία. Ίσως, γι’ αυτό να αποτελεί πρότυπο. Για εκείνη, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. «Νομίζω ότι όλοι είναι μοναδικοί, οπότε δεν μπορείς να βασίζεις την προσωπικότητά σου σε κάποιον άλλον. Πρέπει να αναπτύσσεις τον εαυτό σου. Δεν είμαι άντρας, δεν μπορώ να ακολουθήσω κάποιον από τους άντρες», ήταν μία από τις δηλώσεις τις στους NYT.

Παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει, η Στεφανί Φραπάρ, απλώς είναι προσηλωμένη σε αυτό που κάνει. Εξάλλου, για εκείνη το μόνο σημαντικό, είναι να μη φοβόμαστε να αποτύχουμε. «Όταν είσαι διαιτητής, είσαι ευτυχισμένος. Γνωρίζεις τη σημασία του παιχνιδιού, αλλά γνωρίζεις και τη δική σου ποιότητα και ικανότητα. Αν σε διορίσουν σε αυτό το επίπεδο, είναι επειδή έχεις την ποιότητα γι' αυτό».