Ποια είναι η Σίντι Ενγκάμπα που έγραψε ιστορία κερδίζοντας το πρώτο μετάλλιο για την Ομάδα Προσφύγων
JTeam
5 Αυγούστου 2024
Η Σίντι Ενγκάμπα έγραψε τη δική της ιστορία στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη σπουδαία νίκη της στο τουρνουά του μποξ, που της έδωσε την πρόκριση στην ημιτελική φάση, χαρίζοντας έτσι ένα σίγουρο μετάλλιο για την Ομάδα Προσφύγων. Δεν έχει σημασία αν θα είναι χρυσό, αργυρό ή χάλκινο, σημασία έχει πως η πρωταθλήτρια πυγμαχίας από το Καμερούν, που έχει παλέψει από μικρή για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, κόντρα σε πολλές δυσκολίες, μπορεί πλέον να απολαύσει την παγκόσμια διάκριση.
Η 25χρονη Σίντι Ενγκάμπα επικράτησε της Γαλλίδας, Νταβίνα Μισέλ, στην κατηγορία των 75 κιλών, διασφαλίζοντας έτσι μία θέση στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μία θέση στα βιβλία της ιστορίας. Πλέον, η προσοχή της είναι στραμμένη στον επόμενο αγώνα, που όπως είπε θα τα δώσει όλα, προκειμένου να προκριθεί στον τελικό, όπου θα παίξει για το χρυσό μετάλλιο. «Αυτό σημαίνει τα πάντα για μένα. Ελπίζω να μπορέσω να αλλάξω το χρώμα του μεταλλίου μου στον επόμενο αγώνα. Σε όλους τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, θέλω να πω να συνεχίσετε να πιστεύετε. Μπορείτε να πετύχετε ό,τι βάλετε στο μυαλό σας», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη νίκη της.
Σημειώνεται πως η Ομάδα Ομάδα Προσφύγων, που έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, έχει τη μεγαλύτερη αποστολή μέχρι σήμερα, με τους 37 αθλητές να εκπροσωπούν περισσότερους από 120 εκατομμύρια πρόσφυγες και να επιβεβαιώνουν πως όταν θες κάτι πολύ, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Ακόμα και αν οι χώρες όπου ζουν, δεν τους δίνουν την ιθαγένεια, όπως συμβαίνει και με την Σίντι Ενγκάμπα.
Η ιστορία της Σίντι Ενγκάμπα
Στα μόλις 11 της χρόνια, η Σίντι Ενγκάμπα ταξίδεψε μαζί με τον αδερφό της από το Καμερούν στο Μπόλτον της Αγγλίας, για να ζήσει με τον πατέρα της. Χωρίς μητέρα και χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα. Βίωσε μπούλινγκ στο σχολείο, αλλά δεν άφησε ποτέ τον στόχο της. Ποιος ήταν αυτός; Να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Οι δάσκαλοι της στη γυμναστική ήταν η δεύτερη της οικογένεια. Δοκίμασε το ποδόσφαιρο και το μπάντμιντον, ωστόσο η κλίση της ήταν στη πυγμαχία. Στο Καμερούν, συνήθιζε να κλωτσάει αυτοσχέδιες μπάλες από κάλτσες ή πλαστικές σακούλες, αλλά ανακάλυψε την πυγμαχία. Όταν πια στην ηλικία των 18, οι κόποι της καρποφόρησαν και μπορούσε πλέον να έχει μια καριέρα στο όνειρό της, η Ενγκάμπα έκανε coming out.
Το coming out αυτομάτως σήμαινε πως η επιστροφή στο Καμερούν ήταν ακατόρθωτη, μιας και η ομοφυλοφιλία θεωρείται παράμονη. Ένας γκέι μπορεί να φυλακιστεί μέχρι και πέντε χρόνια. Επομένως δεν μπορούσε να γυρίσει στην χώρα της, αλλά ούτε και η παραμονή της στην Αγγλία την βοηθούσε.
Κι αυτό γιατί στα 21 της, συνελήφθη μαζί με τον αδερφό της, επειδή δεν είχε χαρτιά, με αποτέλεσμα να τη στείλουν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Λονδίνο. Μία μέρα μετά αφέθηκε ελεύθερη, ύστερα από διαβεβαιώσεις που πήραν οι αρχές από το οικογενειακό της περιβάλλον, και η ίδια επέστρεψε αμέσως στο γυμναστήριο.
Η Σίντι Ενγκάμπα μπήκε στην πυγμαχική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, κέρδισε μετάλλια και διακρίσεις, ακόμα και τα συγχαρητήρια από τη Τερέζα Μέι, όμως αυτά δεν ήταν αρκετά για να της δοθεί ιθαγένεια. Μάλιστα, δεχόταν και απειλές για επέλαση στο Καμερούν, αφού θεωρούσαν πως είχε μπει παράνομα στη χώρα.
Χρειάστηκαν επιπλέον δύο χρόνια για να πάρει την ιδιότητα του πρόσφυγα, ενώ μέχρι και σήμερα της αρνούνται την απόκτηση ιθαγένειας. Ενδεχομένως, βέβαια, μετά τη φετινή συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την διάκριση, να μπορέσει να αποκτήσει βρετανικό διαβατήριο και να εκπροσωπήσει τη χώρα που έχει περάσει τη ζωή της από τα 11 της.
Read More
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το πιο viral τατουάζ αθλητή που είδαμε στο Παρίσι
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Έχασε το μετάλλιο, αλλά «κέρδισε» στον έρωτα - Η ρομαντική πρόταση γάμου στον Πύργο του Άιφελ
- Η Αντέλ διέκοψε τη συναυλία της στο Μόναχο για να δείξει στην οθόνη τον τελικό των 100μ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024