Μοχάμεντ Αζίζ: Ο γηραιότερος βιβλιοπώλης στο Μαρόκο που έκανε την ανάγνωση βιβλίων αποστολή της ζωής του
JTeam
6 Οκτωβρίου 2024
Στην ηλικία των έξι έχασε τους γονείς του. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε πως το να τελειώσει το γυμνάσιο δεν θα ήταν καθόλου εύκολο, καθώς τα βιβλία ήταν πολύ ακριβά για να τα αγοράσει. Τα όνειρά του γκρεμίστηκαν αλλά εκείνος συνέχισε να προσπαθεί. Μέσα στην απογοήτευσή του, προσπαθούσε να βρει το δικό του καταφύγιο αλλά και έναν τρόπο για να ζήσει. Στα 15 του, ξεκίνησε να πουλά βιβλία στην παλιά πόλη του Ραμπάτ, στο Μαρόκο. Σήμερα, είναι ο γηραιότερος βιβλιοπώλης στη Μεδίνα του Ραμπάτ.
Το να διαβάζει δεν ήταν απλά ένα χόμπι για τον Μοχάμεντ Αζίζ, αλλά το νόημα της ζωής του. Από το 1963, όταν και αποφάσισε να γίνει βιβλιοπώλης, πάνω σε ένα χαλί και έχοντας μόλις εννέα βιβλία, έχει περάσει ατελείωτες ώρες διαβάζοντας κάθε τι που έρχεται στα χέρια του – και πλέον στο βιβλιοπωλείο του. «Έχω διαβάσει περισσότερα από 4.000 βιβλία» είχε πει πιο παλιά σε συνέντευξή του. «Επομένως έχω ζήσει περισσότερες από 4.000 ζωές». Ο Αζίζ αφιερώνει τουλάχιστον έξι με οκτώ ώρες καθημερινά σε αυτή την πνευματική ενασχόληση. Τις υπόλοιπες ώρες, τον βρίσκει κανείς να περπατάει στις γωνιές του Ραμπάτ, ψάχνει πωλητές και αποκτά νέα λογοτεχνικά «διαμάντια». Όλα βρίσκουν τη δική τους θέση στο βιβλιοπωλείο του.
Ο Μοχάμεντ Αζίζ εργάζεται περίπου 12 ώρες τη μέρα. Και θέλει να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να ξέρει κάθε άνθρωπος στο Μαρόκο να διαβάζει. Σε μια χώρα, που ακόμα και σήμερα έχει υψηλό αριθμό αναλφάβητων, ο Αζίζ προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει και να προσκαλέσει μικρούς και μεγάλους στο βιβλιοπωλείο του. Η αποστολή του εκτείνεται πέρα από το εμπόριο, είναι ένα είδος εξέγερσης ενάντια στο φτωχό παρελθόν του και στο δύσκολο παρόν πολλών νέων στο Μαρόκο. Πιστεύει στη μεταμορφωτική δύναμη των βιβλίων γι’ αυτό και το κατάστημά του είναι ανοιχτό – αφήνει τα βιβλία αφύλαχτα γιατί για εκείνον όλοι αξίζουν την ευκαιρία να διαβάζουν.
Παρά τις κακουχίες που έχει αντιμετωπίσει, παραμένει αφοσιωμένος στο να εξασφαλίσει ότι και άλλοι έχουν πρόσβαση στη δύναμη των βιβλίων. Μπαίνοντας κανείς στο κατάστημά του, μπορεί να βρει ακόμα και βιβλία που κοστίζουν περίπου 0,52 δολάρια (5 MAD), γιατί στόχος του είναι να μην εμποδίζεται κανένας, κυρίως οι μαθητές, από τη γνώση.