UPDATE

Τα 7 πιο όμορφα βιβλιοπωλεία του κόσμου - Ένα θα το βρεις στη Σαντορίνη


JTeam

29 Ιανουαρίου 2024

Τα 7 πιο όμορφα βιβλιοπωλεία του κόσμου - Ένα θα το βρεις στη Σαντορίνη
Unsplash
Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων σε περιμένει σε αυτά τα παραμυθένια και φουτουριστικά βιβλιοπωλεία

Τι μπορεί να σε κάνει να θέλεις να επισκεφτείς ένα μέρος ξανά και ξανά; Ίσως το φαγητό, ίσως η ιστορία, ίσως η κουλτούρα, ίσως ακόμα και ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ένα βιβλιοπωλείο που κρύβει μέσα του κάφε μορφή τέχνης και εκφράζει κάθε σκέψη, συναισθήματα και εικόνα της φαντασίας σου.

Ευτυχώς, σε πολλές χώρες του κόσμου μπορεί να συναντήσεις όμορφα βιβλιοπωλεία για να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από τους ασφυκτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Άλλα αρκετά γνωστά, άλλα μακριά από την πεπατημένη, αλλά παραμυθένια και άλλα άκρως φουτουριστικά, αυτά είναι μερικά από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία του κόσμου.

Atlantis, Σαντορίνη

Ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης βρίσκεται στην «καρδιά» της Οίας, στη Σαντορίνη. Το «Atlantis Books» ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν δύο φίλοι από την Αμερική επισκέφτηκαν το νησί και εμπνεύστηκαν από τη γραφική τοποθεσία. Σύντομα, ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε κανένα καλό αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο στη Σαντορίνη, και έτσι αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό το βιβλιοπωλείο, το οποίο σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή της Ευρώπης.

Shakespeare and Company, Παρίσι

Το Παρίσι είναι ο Nο1 προορισμός για τους βιβλιόφιλους, οπότε είναι σχεδόν απίθανο να μη βρεις εκεί και ένα από τα όμορφα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης. «Το Shakespeare and Company» είναι ένα αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο που άνοιξε στο Παρίσι το 1951. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Σηκουάνα, και η γνωστή πρόσοψή του έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής στα social media. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλιοπωλείο, όπου μπορείς να περάσεις αμέτρητες ώρες εξερευνώντας μικρούς θησαυρούς.

Carturesti Carusel, Βουκουρέστι

Στην παλιά πόλη του Βουκουρεστίου, εκεί που πριν μερικά χρόνια στεγαζόταν μια αποθήκη, θα βρεις ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο, το Carturesti Carusel («Το καρουζέλ του φωτός»). Αποτελείται από έξι ορόφους, φιλοξενεί περισσότερα από 10.000 βιβλία, ένα παραμυθένιο bistro και το λευκό χρώμα του, αλλά και οι ιδιαίτερες σκάλες του είναι μικρές πινελιές που κάνουν το Carturesti Carusel ξεχωριστό.

Livraria Lello, Πόρτο

Εάν θέλεις να επισκεφτείς ένα βιβλιοπωλείο με μια δόση μαγείας, τότε το Livraria Lello, στο Πόρτο της Πορτογαλίας, είναι αυτό που ψάχνεις. Αυτό το βιβλιοπωλείο είναι ένα πολυτελές νεογοτθικό αριστούργημα, το οποίο άνοιξε το 1906. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι - σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη, θα πρέπει να πληρώσεις για να μπεις στο Livraria Lello! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αυξήσει δραματικά τη δημοτικότητά του από τότε που υποστηρίχθηκε ότι η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εμπνεύστηκε τη σκάλα του Harry Potter από το βιβλιοπωλείο.

Libreria Acqua Alta, Βενετία

Ένα βιβλιοπωλείο που επιπλέει στα κανάλια της Βενετίας. Το Libreria Acqua Alta είναι ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης, αφού συχνά χαρακτηρίζεται ως «το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο στον κόσμο». Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, δεν είναι μόνο τα σπάνια βιβλία του, αλλά και ο τρόπος που είναι τακτοποιημένα μέσα σε μπανιέρες, κουβάδες, βάρκες με κουπιά, ακόμη και γόνδολα.

Leakey’s Bookshop, Σκωτία

Δεν πρέπει να σε εκπλήσσει το γεγονός ότι στη Σκωτία θα βρεις ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης. Το βιβλιοπωλείο Leakey's Bookshop είναι ένας αχανής χώρος, είναι το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων στη χώρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 βιβλία. Μια περιήγηση εκεί θα σου μείνει αξέχαστη.

Yangzhou Zhongshuge, Kίνα

Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι σαν να έχει βγει από την ταινία «Inception». Βρίσκεται στην περιοχή Zhen Yuan της Κίνας και έχει έναν ιδιαίτερο φουτουριστικό σχεδιασμό, με τα ράφια με τα βιβλία να φτάνουν έως το ταβάνι. Το αντανακλαστικό δάπεδο μαζί με τα κυρτά τοιχώματα δημιουργούν μια οφθαλμαπάτη, με τους επισκέπτες να αναρωτιούνται εάν βρίσκονται στο πάνω ή στο κάτω μέρος του βιβλιοπωλείου. Όπως καταλάβεις, η επίσκεψη στο Yangzhou Zhongshuge είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία.