REAL LIFE WHO

Γάζα: Η 10χρονη, Ρενάντ Ατάλα, βρίσκει διέξοδο από τον πόλεμο μέσα από τη μαγειρική


JTeam

10 Οκτωβρίου 2024

Γάζα-πόλεμος-10χρονη-μαγειρική
IG: Renad Attallah
Η βαρβαρότητα είναι μέρος της καθημερινής ζωής στη Γάζα, αλλά εκείνη δεν χάνει ποτέ το χαμόγελό της

Η Ρενάντ Ατάλα είναι 10 ετών και κρατάει την ελπίδα της ζωντανή στην εμπόλεμη Γάζα μέσα από τη μαγειρική. Η βαρβαρότητα είναι μέρος της καθημερινής της ζωής, αλλά εκείνη δεν χάνει ποτέ το χαμόγελό της, αφού με ό,τι υλικό βρίσκει από την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργεί συνταγές. Αυτήν τη στιγμή, έχει βρει καταφύγιο με τη μητέρα και τις αδερφές της, στριμωγμένες με πολλές άλλες οικογένειες, σε ένα μόνο σπίτι στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ.

Η Ρενάντ έχει σχεδόν 850 χιλιάδες ακόλουθους στο IG, οι οποίοι εμπνέονται από το πάθος της για τη μαγειρική. Το μικρό κορίτσι, που υπό άλλες συνθήκες θα φοιτούσε στην πέμπτη δημοτικού τώρα, έχασε έναν ολόκληρο χρόνο από το σχολείο εξαιτίας του πολέμου. Σε ένα από τα πιο viral βίντεό της, αποσυσκευάζει ένα κουτί από την ανθρωπιστική βοήθεια και ανακαλύπτει ότι μέσα περιέχει ζάχαρη – η απόλυτη χαρά της τράβηξε την προσοχή του κόσμου.

Τον λογαριασμό της στο ΙG τον διαχειρίζεται η μεγαλύτερη αδερφή της, η Νουρχάν Αταουλάχ, που είναι 25 ετών και φαρμακοποιός. Αισθάνεται ορισμένη ευθύνη για να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο της Ρενάντ δεν ενοχλεί τους ανθρώπους που έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε τροφή και νερό. Σε πολλά από τα βίντεό της, η μικρή μιλάει για την πραγματικότητα του πολέμου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι άνθρωποι στη Γάζα. «Για παράδειγμα, σε ένα από τα βίντεο με θέμα το γλυκό νερό, ήταν πολύ δύσκολο να το βρούμε, οπότε η Ρενάντ το ανέφερε», εξήγησε η μεγαλύτερη αδερφή της σε σχετικές δηλώσεις της.

Η ιστορία της 10χρονης, τράβηξε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και η ίδια μίλησε για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή στη Γάζα, αλλά και για το ότι η δημιουργία περιεχομένου μαγειρικής είναι για εκείνη μια διέξοδος από τη σκληρή πραγματικότητα. Σε κάθε βίντεό της, η Ρενάντ καθοδηγεί τους ακόλουθούς της για το πώς μπορούν και οι ίδιοι να φτιάξουν όσα κάνει εκείνη, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η ίδια, έχει δηλώσει ότι πολλές φοβάται, αλλά δεν σταματάει να ονειρεύεται πως κάποια στιγμή θα γίνει διάσημη σεφ.