REAL LIFE WHO

Ora Ito: 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον απόλυτο εκφραστή του Simplexity


Άννα Καντζηλιέρη

22 Οκτωβρίου 2024

Ora Ito: 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον απόλυτο εκφραστή του Simplexity
Getty Images @Marc Piasecki
Ο Γάλλος designer που κρύβεται πίσω από δεκάδες πολυτελή brands παγκοσμίως

Ίσως να μην γνωρίζεις το όνομά του, ξέρεις, όμως, πολύ καλά το έργο του. Ο Ora Ito - ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές σε παγκόσμιο επίπεδο - ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να τον εξελίξει, να μοιραστεί την αισθητική και την αγάπη του για την τέχνη, δημιουργώντας σχεδιαστικά αριστουργήματα.

Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 20 χρονών, έχοντας στόχο να πραγματοποιήσει το όραμά του και σήμερα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε με σιγουριά, πως κατάφερε πολλά περισσότερα. Αυτός ο εμβληματικός καλλιτέχνης αφήνει τα εξαιρετικά έργα του να μιλούν για εκείνον, διατηρεί χαμηλό προφίλ και πορεύεται με οδηγό την ατέρμονη επιθυμία του για άρτιο αποτέλεσμα.

Γεννήθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 στη Μασσαλία της Γαλλίας και σπούδασε στο Ecole de Création et de Design. Είχε ανακαλύψει από παιδί την αγάπη του για το σχέδιο, ωστόσο τότε ίσως να μην γνώριζε το πηγαίο ταλέντο του. Το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα του περιοδικού Wallpaper με τους 40 νέους designers που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Είναι υπέρμαχος της απλότητας και η φιλοσοφία της τέχνης του στηρίζεται στον μινιμαλισμό με ορισμένα φουτουριστικά στοιχεία.

Jenny.Gr
Getty Images @Christian Alminana

Ο Ora Ito αποτελεί ένα μεγάλο και σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του design και αυτά είναι τα 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το έργο του:

  • 1.Η καριέρα του Ora Ito ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος των ακαδημαϊκών σπουδών του. Συστήθηκε ως Ιάπωνας συγγραφέας με το ψευδώνυμο Ora-ïto - το κανονικό όνομά του είναι Ito Morabito - και ξεκίνησε να κάνει σχέδια για δημοφιλείς εταιρείες, χωρίς να έχει έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους ή να του έχουν αναθέσει κάποιο project. Και μπορεί σε εκείνη τη φάση να μην τον γνώριζαν, όμως μετά από καιρό όλοι θα μιλούσαν για το σπουδαίο έργο του.
  • 2.Ο Ora Ito δημιουργούσε εικονικά αντικείμενα για εταιρείες, όπως Louis Vuitton, Apple, Gucci, Heineken, Adidas, Alfa Romeo, Cartier, Evian, Levis, τα οποία έκαναν τον γύρο του διαδικτύου μέσω των social media, κερδίζοντας πολλούς θαυμαστές, ενώ δεν άργησαν να φτάσουν στην πόρτα των εταιρειών. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές, όχι μόνο δεν του έκαναν μήνυση, αλλά ενθουσιάστηκαν με τη δουλειά του και του ανέθεσαν καινούργια έργα.
  • 3.Ο Ora lto δεν είναι μονοδιάστατη προσωπικότητα. Η δουλειά του περιλαμβάνει πληθώρα έργων όπως έπιπλα, ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, παπούτσια, τρόφιμα και άλλα. Πολλές εταιρείες του έχουν εμπιστευτεί τα προϊόντα τους, προκειμένου να τα αναδείξει με το ταλέντο και την ιδιαίτερη προσέγγισή του.
  • 4.Στην αρχή της καριέρας του, ο οίκος Louis Vuitton, που εντυπωσιάστηκε από τη δημιουργικότητα, την ευφυΐα και την αισθητική του, του πρότεινε να σχεδιάσει μία τσάντα με την υπογραφή του και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια. Πρόκειται για μια φουτουριστική τσάντα πλάτης, που ξεπερνούσε τα όρια του συνηθισμένου σχεδιασμού και αποτελούσε πρόταση της εποχής. Η τσάντα δημοσιεύτηκε το 1999 στο περιοδικό Jalouse.
  • 5. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Ora lto κλήθηκε να σχεδιάσει μία εσωτερική σκάλα στα κεντρικά γραφεία του οίκου στο Παρίσι. Ο καλλιτέχνης απέδειξε για ακόμα μια φορά τις υψηλού επιπέδου ικανότητές του, δημιουργώντας μια ξύλινη σκάλα που συνδέει το ισόγειο με τον τέταρτο όροφο. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα κόσμημα, που θυμίζει κύμα και απαρτίζεται από 429 ξύλινες ράβδους, που προσδίδουν μία κίνηση στον χώρο. Οι καμπύλες και η συμμετρία δίνουν μια «ζωντάνια» σε αυτή την επιβλητική σκάλα, που χαρακτηρίζεται έργο τέχνης.
  • 6.To 2013, o επιτυχημένος designer δημιούργησε το MAMO στην κορυφή του ιστορικού cité radieuse του le Corbusier στη Μασσαλία, που αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο τέχνης. Η βασική ιδέα αυτού του χώρου ήταν η φιλοξενία καλλιτεχνικών φεστιβάλ και διαφορετικών προσωπικοτήτων, με σκοπό την ανάλυση και επικοινωνία του αντικειμένου τους.
  • 7. Τον Σεπτέμβριο του 2016, έξι κομμάτια από τη συλλογή του Ora lto προστέθηκαν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου Pompidou στην καρδιά του Παρισιού.
  • 8.Το 2020, ο Ora Ito ένωσε τις δυνάμεις του με τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών που ανέλαβε το έργο του μετρό στη Μασσαλία και μαζί κατασκεύασαν τα καινούργια τρένα με ύψιστο στόχο την ασφαλή μεταφορά των επιβατων και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
  • 9.Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, του έχουν απονεμηθεί πολλά τιμητικά βραβεία για το έργο του. Ένα από αυτά είναι το βραβείο «Best of the best» για το τραπέζι της Roche Bobois.