UPDATE

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 απονεμήθηκε στην Χαν Κανγκ - «Εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής»


JTeam

10 Οκτωβρίου 2024

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 απονεμήθηκε στην Χαν Κανγκ - «Εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής»
Getty Images / Ben Pruchnie
Για το μυθιστόρημα «Ο Χορτογράφος»

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 απονεμήθηκε στην Νοτιοκορεάτισσα, Χαν Κανγκ, για το μυθιστόρημα «Ο Χορτογράφος». Ένα βιβλίο γραμμένο σε τρία μέρη, όπου αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο αφήγησης, τις συνέπειες που προκύπτουν στην ηρωίδα, όταν αρνείται να υποταχθεί στις νόρμες της πρόσληψης τροφής. Η απόφαση της να μην καταναλώνει κρέας την οδηγεί σε διαφορετικές αντιδράσεις.

Η Χαν Κανγκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για «την έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής».

Όσον αφορά την Χαν Κανγκ γεννήθηκε στη Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας, το 1970. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Γιόνσε, κερδίζοντας τον διαγωνισμό της εφημερίδας Σεούλ Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, το 1994. Η Χαν Κανγκ κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, ο Χορτοφάγος, το 2007, το οποίο κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker το 2016.

Η υποψηφιότητα της Έρσης Σωτηροπούλου

Η Ελληνίδα συγγραφέας συγκαταλέχθηκε στους φετινούς υποψήφιους για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, αφού μετά από περίπου μισό αιώνα μια Ελληνίδα καταφέρε να ξεχωρίσει με το έργο της και να διαπρέψει.

Το µυθιστόρηµά της «Τι µένει από τη νύχτα» (γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit), που ακολουθεί τον νεαρό Κωνσταντίνο Καβάφη στο Παρίσι του 1897 και παρουσιάζει τα εμπόδια που συναντά ο ποιητής στην πορεία προς την προσωπική και ποιητική του ωρίμανση, απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος το 2017 και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA το 2019. Η Έρση Σωτηροπούλου έχει τιμηθεί και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία. Έργα της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.