REAL LIFE WORKING GIRL

Σημάδια ενός τοξικού εργασιακού χώρου και πώς να τo αντιμετωπίσετε


17 Απριλίου 2019

emma-dau-1366270-unsplash.jpg

Κανείς δεν πρέπει να αναγκάζεται να υπομένει έναν τοξικό εργασιακό χώρο. Παρόλα αυτά εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται καθημερινά σε συνθήκες που τους υποβάλλουν σε αμέτρητες δοκιμασίες και τους καταστέλλουν ψυχολογικά.

Διαβάστε εδώ: Με μισεί το αφεντικό μου: Τι να κάνω;

Εάν λοιπόν και εσείς πιστεύετε ότι εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον, θα πρέπει να μάθετε αν αναγνωρίζετε τα σημάδια, έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την τοξικότητα.  

Δεν επικοινωνείτε με τους συναδέλφους σας.

Ένα από τα πρώτα σημάδια ενός τοξικού εργασιακού χώρου είναι ότι νιώθετε πως είστε αποκομμένη από την επικοινωνία. Συχνά οι τοξικοί συνάδελφοι θα προσπαθήσουν να σας αποκλείσουν, επειδή θέλουν να φαίνονται μόνο εκείνοι. Εάν δεν μάθετε να μιλάτε, τότε η απομόνωση θα συνεχίζετε για πάντα.

Δεν δίνουν σημασία στις ιδέες σας.

Όταν εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να παρατηρήσετε πως όταν λέτε μια ιδέα δεν σας δίνει κανένας σημασία, και μετά από λίγο σας κλέβουν την ιδέα. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικό, καθώς μπορεί να απειλήσει την καριέρα σας. Είναι σημαντικό να διεκδικείτε τις ιδέες σας και να μάθετε να αποφεύγετε τους ανθρώπους που θέλουν να σας υπονομεύσουν.  

Δεν βλέπετε ανταπόκριση.

Ένα από τα μεγαλύτερα προειδοποιητικά σημάδια ότι βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, είναι ότι δεν αποζημιώνεστε για τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Αυτό σημαίνει μπορεί να σημαίνει ότι παίρνετε έναν πολύ χαμηλό μισθό αλλά επίσης δεν λαμβάνετε ούτε την ηθική ικανοποίηση από τους εργοδότες σας. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να καθίσετε αδρανώς και ότι αξίζετε πολλά περισσότερα.

Διαβάστε εδώ: Πώς μπορούμε να εργαστούμε σε ένα περιβάλλον με αρνητική ενέργεια

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν τοξικό χώρο εργασίας.

Τώρα που έχετε μάθει να αναγνωρίζετε τα σημάδια, πρέπει να εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την τοξικότητα στον εργασιακό χώρο. Η επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα για να ορίσετε τα όρια σας και τους στόχους σας. Εάν για παράδειγμα το αφεντικό σας, σας συμπεριφέρεται άσκημα ή οι συνάδελφοι σας, σας κάνουν να νιώθετε άβολα, πρέπει να καταστήσετε σαφές πως αυτές οι συμπεριφορές σας ενοχλούν και σας προσβάλουν.

Μην ξεχνάτε ότι έχετε δικαιώματα και προνόμια τα οποία δεν μπορούν να ανακληθούν μόνο και μόνο επειδή το αφεντικό σας θέλει να κερδίσει περισσότερα χρήματα.

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε ότι η τοξικότητα στο χώρο εργασίας δεν συμβαίνει μόνο εκεί- για παράδειγμα ένας προϊστάμενος που σας ζητάει να συνεχίσετε να εργάζεστε και να ελέγχετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και μετά τη λήξη της δουλειάς, δημιουργεί ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον που σας ακολουθεί και στο σπίτι.

Μόλις αναγνωρίσετε την τοξικότητα στο χώρο εργασίας, μιλήστε στους συναδέλφους σας και δημιουργήστε ένα σχέδιο για να θέσετε το ζήτημα στον προϊστάμενό σας.

Τέλος, μην αφήνετε τον εαυτό σας να ταλαιπωρείται και εάν τελικά δεν μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση, προσπαθήστε να βρείτε δουλειά σε ένα περιβάλλον που δεν θα είναι τοξικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.