Αυτή είναι η πρώτη εταιρεία που χορηγεί στις γυναίκες άδεια περιόδου

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

Μπορεί η έμμηνος ρύση να επηρεάσει τις γυναίκες όταν δουλεύουν; Και θα πρέπει να χορηγείται άδεια περιόδου; Μια εταιρία στο Κάιρο, η Shark & Shrimp, πιστεύει πως οι εργαζόμενες  γυναίκες πρέπει να παίρνουν άδεια κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως χωρίς να παρέχουν ιατρικές αποδείξεις.

«Είναι προσωπική επιλογή κάθε εργαζόμενης ξεχωριστά να επιλέξει ποια μέρα θα επιλέξει να πάρει άδεια» δήλωσε η Rania Youssef, υπεύθυνη ανθρώπινων πόρων της εταιρείας.

«Εμπιστευόμαστε τους υπαλλήλους μας 100% και γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση αυτής της απόφασης. Αρχικά οι εργαζόμενες ήταν συγκλονισμένες και διστακτικές καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που δεν συζητιέται δημόσια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, πήρε αυτή την απόφαση μετά την ανάγνωση ιατρικών άρθρων σχετικά με τους πόνους της περιόδου και επειδή είχε παρατηρήσει τα αιτήματα πολλών γυναικείων οργανώσεων που ζητούσαν μέρες από την άδεια τους ώστε να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Μάλιστα σε μια πρόσφατη έρευνα του YouGov  το 42% των ερωτηθέντων γυναικών δήλωσαν ότι η έμμηνος ρύση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να εργαστούν. Η έρευνα περιελάμβανε απαντήσεις από 1157 Αμερικανίδες οι οποίες απάντησαν στο πόσο η περίοδος επηρεάζει την εργασία τους. Οι ερωτηθείς κλήθηκαν να απαντήσουν και τι συμπτώματα έχουν κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, όπως ημικρανίες, κράμπες, μυϊκοί πόνοι και επίσης αν έλαβαν κάποια θεραπεία και αν ο εργοδότης τους, τους πρότεινε να μείνουν ή όχι στο σπίτι. Το 80% απάντησε ότι πόναγε αρκετά τις ημέρες της περιόδου. 

Επίσης σχεδόν όλες οι γυναίκες δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν παυσίπονα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Αλλά το 65% είπε ότι δεν έχει μιλήσει με γιατρό για τους πόνους, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μη γνωρίζει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Επίσης οι μισές γυναίκες δήλωσαν ότι οι πόνοι της περιόδου ήταν τόσο δυνατοί που αναγκάστηκαν να πάρουν μια ημέρα άδεια.

Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο για μια γυναίκα να μιλήσει στον εργοδότη της για τους πόνους της περιόδου, όμως δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε άσκημα για μια φυσική σωματική διαδικασία. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η έρευνα έδειξε ότι το 82% των εργοδοτών δεν ενδιαφέρονται για τους επώδυνους πόνους της περιόδου, υπάρχει αρκετό περιθώριο βελτίωσης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα