REAL LIFE WORKING GIRL

7 κοινές φράσεις ή λέξεις που σας κάνουν να φαίνεστε αδύναμοι στη δουλειά


18 Μαρτίου 2021

7 κοινές φράσεις ή λέξεις που σας κάνουν να φαίνεστε αδύναμοι στη δουλειά

Οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή είναι στην πραγματικότητα κλειδί για να φαίνεστε δυναμικοί και σίγουροι. Γι αυτό παρακάτω θα δείτε μερικές φράσεις και λέξεις που σαν κάνουν να δείχνετε αδύναμοι στη δουλειά. 

Θα προσπαθήσω

Το να πείτε σε κάποιον "Θα προσπαθήσω να το κάνω" αυτόματα δείχνει ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση. Η φράση «θα προσπαθήσω» δεν σημαίνει τίποτα. Δίνει απλώς μια ελπίδα και αυξάνει την πιθανότητα αποτυχίας. Κανείς δεν θα σας εμπιστευτεί αν χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη φράση. Προσπαθήστε να την εξαλείψετε από το λεξιλόγιο σας και εντάξτε τη φράση «θα δοκιμάσω». 

Δεν είμαι σίγουρος/η

Σας φαίνεται σωστή αυτή η απάντηση; Μερικές φορές δεν παρατηρούμε τι λέμε. Συχνά απαντάμε "Δεν είμαι σίγουρος" όταν είμαστε σίγουροι γιατί δεν θέλουμε να προσβάλουμε κανέναν.
Ακριβώς επειδή πήρατε μια προαγωγή και ο καλύτερος φίλος σας στο γραφείο δεν την έχει πάρει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ντρέπεστε. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς και να ενημερώσετε τους άλλους ότι είστε σίγουροι για τα προσόντα σας.

Πιστεύω ή νομίζω

Σκεφτείτε για λίγα δευτερόλεπτα και πείτε μου τι ακούγεται πιο σίγουρο:

«Νομίζω / πιστεύω ότι θα πετύχω σε αυτή τη συνέντευξη.»

«Είμαι βέβαιος ότι είμαι αρκετά έξυπνος για να πετύχω σε αυτήν τη συνέντευξη.»

Η απάντηση είναι προφανής. Και οι δύο προτάσεις έχουν το ίδιο νόημα αλλά ακούγονται διαφορετικά. Έτσι, εάν δεν θέλετε να ακούγεστε ανασφαλείς, επανεξετάστε τις ικανότητες ομιλίας σας και αφαιρέστε τις αδύναμες λέξεις από το λεξιλόγιό σας. Το ίδιο ισχύει και για το «ίσως και μάλλον».

Μια ημέρα

«Μια μέρα, θα γίνω δημοφιλής τραγουδιστής». «Μια μέρα, θα είμαι πλούσιος και ευτυχισμένος.» Σίγουρα, αυτά τα πράγματα θα συμβούν κάποια ημέρα, αλλά αν αφαιρέσετε τη φράση «μια ημέρα» από τις προτάσεις, θα ακούγονται πολύ διαφορετικά και πιο σίγουρες - όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό σας. Η φράση «μια μέρα» δεν εκπέμπει εμπιστοσύνη.

Ποτέ των ποτών

Δεν έχετε ιδέα τι θα συμβεί στο μέλλον, οπότε ποτέ μην λέτε ποτέ. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, μην πείτε ή υποσχεθείτε ότι κάτι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για αυτό.

Νιώθω

Το «συναίσθημα» σας είναι σημαντικό, αλλά τον εργοδότης σας δεν το νοιάζει τι νιώθετε. Θέλει να ακούσει την αυτοπεποίθησή σας, όχι την εικασία. Οι ηγέτες δεν χρησιμοποιούν αυτήν τη λέξη, επειδή γνωρίζουν ότι τους κάνει να ακούγονται και να φαίνονται αδύναμοι. Πάρτε το ως παράδειγμα.

Αυτές οι φράσεις και οι λέξεις δεν είναι εύκολο να εξαλειφθούν από την καθημερινή μας ζωή. Τις χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και μερικές φορές χωρίς να παρατηρούμε τι λέμε. Ωστόσο, εάν προσπαθείτε πετύχετε στη δουλειά σας, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να φαίνεστε και να ακούγεστε αδύναμοι.

Βελτιώστε τις ικανότητες ομιλίας σας και άλλοι θα σας ακούσουν και θα σεβαστούν αυτά που λέτε. Αυτές είναι οι φράσεις που θέλετε να καταργήσετε από το λεξιλόγιό σας. Είστε έτοιμοι;

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits