Μην φοβάστε να αλλάξετε δουλειά όταν έρθει η ώρα

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021

Πλέον η αλλαγή εργασίας δεν αποτελεί ταμπού. Και είναι αλήθεια αυτό, αφού πριν δεκαετίες οι άνθρωποι συνήθιζαν να μένουν στην ίδια δουλειά για πάντα, ακόμα και αν δεν ένιωθαν ευτυχισμένοι. 

Αλλά σήμερα, αυτό δεν είναι καν ο κανόνας. Αντ αυτού οι συχνές αλλαγές στους χώρους εργασίες είναι συχνό φαινόμενο και κοινώς αποδεκτές. Στατιστικά ένας άνθρωπος αλλάζει μέχρι και τέσσερις θέσεις εργασίας σε 10 χρόνια.

Έτσι όπως αλλάζουν οι καιροί, αλλάζει και ο εργασιακός τομέας. Υπάρχουν νέα επαγγέλματα που παλαιότερα δεν ήταν τόσο διαδεδομένα και από την άλλη κάποια έχουν εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέες θέσεις εργασίας που προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τις ημέρες μας τίποτα δεν είναι μόνιμο, οπότε αν πραγματικά νιώθετε ότι έχει έρθει η ώρα να κάνετε μια στροφή στην καριέρα σας, τότε αυτό είναι και στο σωστό. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Fast Company, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν στροφή στην καριέρα τους. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι φτάνουν στο απόγειο της καριέρας τους στα 50 τους. Γι αυτό μην αφήνετε τίποτα να σας εμποδίσει και κυνηγήστε το όνειρο σας.

Σίγουρα το να κάνετε μια τέτοια αλλαγή δεν είναι και το πιο εύκολο, όμως δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο το φαντάζεστε και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι συναρπαστικό.

Συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες εφόσον έχετε σκοπό να αλλάξετε σταδιοδρομία

Τώρα ή ποτέ

Για τους περισσότερους επαγγελματίες, δεν υπάρχει ηλικία για να επιλέξουν μια νέα κατεύθυνση. Εάν έχετε ονειρευτεί να ξεκινήσετε μια νέα καριέρα, δεν είστε μόνοι. Χιλιάδες άνθρωποι αποφασίζουν κάθε χρόνο να αλλάξουν δουλειά. Πάρτε τώρα την απόφαση.

Η καριέρα δεν είναι μια ευθεία γραμμή από το Α στο Β

Δεν χρειάζεται να αποφασίσετε ολοκληρωτικά την πορεία της σταδιοδρομίας σας από την αρχή. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια μη ρεαλιστική προσδοκία, ανεξάρτητα από το πόσο μεθοδικοί είστε. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Οι βιομηχανίες συγχωνεύονται, μεταμορφώνονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφανίζονται. Η καριέρα σπάνια ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία. Πολλές καριέρες μπορούν να συγκριθούν με τα ταξίδια - υπάρχουν απρόοπτα και αλλαγές…Το μυστικό είναι να διασκεδάζετε και να καταγράφετε ό,τι συμβαίνει στη σταδιοδρομία σας.

Να είστε έτοιμοι για κριτικές

Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε δουλειά, τότε πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε πολλές συμβουλές- συνήθως αποθαρρυντικές - από τους φίλους και την οικογένεια. Μπορεί να σας πούνε ένα διάφορα απαισιόδοξα σενάρια, ωστόσο πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να θυμάστε πως οι δικοί σας άνθρωποι δεν αμφισβητούν το ταλέντο σας, απλά πολλές φορές υπερβάλλουν γιατί θέλουν το καλό σας.  Μπορεί επίσης να εκφράζουν τη δική τους εσωτερική αναταραχή για το αν είναι καιρός να σχεδιάσουν τη δική τους αλλαγή σταδιοδρομίας.

Λάβετε υπόψη ότι οι απαισιόδοξοι αποφεύγουν το άγνωστο, ενώ οι αισιόδοξοι προσκαλούν νέες προκλήσεις. Πάνω απ 'όλα να πιστεύετε στον εαυτό σας και να  ακολουθείτε τα ένστικτά σας. Μην αφήσετε τον φόβο της αλλαγής να σας παραλύσει.

Πείτε σε όλους όσους γνωρίζετε για τις φιλοδοξίες σας

Δημιουργήστε ένα οικογενειακό δέντρο των επαφών.  Αν έχετε φίλους ή συνεργάτες που ασχολούνται με αυτό που σας ενδιαφέρει, ζητήστε τους να συναντηθείτε για να πάρετε όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορείτε.

Αναπτύξτε μια online παρουσία στον τομέα που σας ενδιαφέρει

Ο επαναπροσδιορισμός της παρουσίας σας στο διαδίκτυο θα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην αλλαγή σταδιοδρομίας σας. Βελτιώστε την ψηφιακή ταυτότητά σας για να αντικατοπτρίσετε τη νέα κατεύθυνση, προσαρμόζοντας το προφίλ σας στο ρόλο και την εργασία που ακολουθείτε.

Η επιτυχία θα συμβεί, αρκεί να την πιστέψετε.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits