REAL LIFE WORKING GIRL

Tι δεν πρέπει να πείτε για να μη σας υποτιμήσουν στη δουλειά


The Jennettes

3 Σεπτεμβρίου 2021

Tι δεν πρέπει να πείτε για να μη σας υποτιμήσουν στη δουλειά
Πέντε φράσεις που κάνουν τους άλλους να μας υποτιμούν στο χώρο εργασίας μας, πιθανότατα χωρίς να υπάρχει λόγος.

Πριν πούμε οτιδήποτε, καλό είναι να αναρωτηθούμε τα εξής: Είναι αλήθεια; Είναι ευγενικό; Χρειάζεται; Αν η απάντηση είναι αρνητική σε κάποιο από αυτά, ίσως είναι προτιμότερο να το κρατήσουμε για τον εαυτό μας – όχι μόνο στην προσωπική ζωή, αλλά και στη δουλειά.

Παρακάτω, θα δούμε 5 φράσεις που κάνουν τους άλλους να μας υποτιμούν στο χώρο εργασίας μας, πιθανότατα χωρίς να υπάρχει λόγος.

«Πολύ»

Αυτή η λέξη δείχνει πως είμαστε τεμπέληδες. Υπάρχουν τόσες ωραιότερες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εκφραστούμε. Αντί για «πολύ κουρασμένοι», μπορούμε να δηλώσουμε «εξαντλημένοι». Αντί να πούμε πως κάποιος τα πήγε «πολύ καλά», ας πούμε ότι έκανε «εξαιρετική» δουλειά.

«Δεν είναι δική μου δουλειά»

Πόσες φορές μας έχουν αναθέσει projects που δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενό μας; Πάρα πολλές, είναι η απάντηση. Αντί να πούμε ότι «δε είναι η δουλειά» μας, καλύτερα να εξηγήσουμε γιατί κάποιος άλλος θα την έκανε καλύτερα. Βέβαια, θα μπορούσαμε απλώς να το κάνουμε και να το χρησιμοποιήσουμε σαν ευκαιρία εξέλιξης.

«Δεν προλαβαίνω»

Όλοι έχουμε το ίδιο 24ωρο. Λέγοντας σε συναδέλφους, προϊσταμένους ή πελάτες ότι δεν έχουμε χρόνο για κάτι, είμαστε αγενείς. Παράλληλα, δείχνουμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το χρόνο μας. «Να το συζητήσουμε αργότερα;», «Τώρα πνίγομαι, αλλά πες μου πότε με χρειάζεσαι και θα σου πω αν θα το φροντίσω», είναι μερικές καλύτερες επιλογές.

«Θα το έχεις σύντομα»

Το «σύντομα» είναι αόριστο και καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει. Είναι καλύτερο να δώσουμε συγκεκριμένο χρόνο ή, αν θέλουμε να είμαστε ευέλικτοι, να ορίσουμε ένα διάστημα μερικών ωρών ή ημερών («Το αργότερο μεθαύριο», για παράδειγμα).

«Δεν ξέρω»

Είναι αδιέξοδο. Από τη μία πλευρά, δεν απαντάμε σε ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχουμε την απάντηση. Καλύτερα, ωστόσο, να πούμε πως «θα το ψάξω και θα επανέλθω». Αυτό δείχνει υπευθυνότητα.

jenny.gr