Φτάνεις στο γραφείο, ανοίγεις μηχανικά τον υπολογιστή και αρχίζεις να ανοίγεις με το ποντίκι παράθυρα που θα «προκαλέσουν» την παραγωγικότητά σου. Αντί να συμβεί όμως αυτό, κοιτάς αφηρημένη μία τον ουρανό από το παράθυρο, μία το ρολόι και μία την έξοδο «κινδύνου». Αν η όρεξή σου για δουλειά άλλαξε από τότε που επέστρεψες από την τηλεργασία, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να δηλώσεις την παραίτησή σου, κάνοντας focus στο πολυπόθητο "dream job" σου.
Ανάμεσα σε όσα αναδύθηκαν μαζί με την πανδημία, γεννήθηκε και η τάση της «Μεγάλης Παραίτησης».
Μήπως σου έχει περάσει κι εσένα από το μυαλό να τα παρατήσεις όλα και να στραφείς σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που ασχολείσαι τώρα; Αν ναι, δεν είσαι η μόνη αφού από έρευνες προκύπτει ότι το 50% των εργαζομένων θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα τώρα.
Στην Αμερική, 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτούνται από τη δουλειά τους κάθε μήνα, σύμφωνα με το Job Openings and Labor Turnover Summary. Το εργασιακό μέλλον μετά την καραντίνα φαίνεται πως βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο "dream job" μας αφού από την πανδημία βγήκε τουλάχιστον κάτι καλό και αυτό είναι πως μάθαμε να μην κάνουμε εκπτώσεις σε κανέναν τομέα, ούτε στον επαγγελματικό.
Προτεραιότητα: ένα ευέλικτο ωράριο
Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι θέλουν να αλλάξουν δουλειά και υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί λόγοι γι' αυτή τους τη μεταστροφή, σύμφωνα με έρευνες. Ο πρώτος είναι ότι πολλοί από αυτούς, και κυρίως οι εργαζόμενοι γονείς αισθάνονται πως πλέον οι εργοδότες τους δεν τους καταλαβαίνουν και ότι δεν δείχνουν απέναντί τους ενσυναίσθηση. Ο δεύτερος είναι η διεκδίκηση ενός πιο ευέλικτου ωραρίου που στις περισσότερες δουλειές φαίνεται πως απουσιάζει ακόμη και υπό όρους τηλεργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, το 50% των εργαζομένων στην Αμερική θέλουν να κάνουν αλλαγή στην καριέρα τους εξαιτίας της πανδημίας, το 41% αναζητούν ένα πιο ευέλικτο ωράριο και προτιμούν περισσότερο την τηλεργασία ενώ το 39% επιθυμούν αύξηση του μισθού τους ή προαγωγή.
Στην πραγματικότητα, η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και οδήγησε σε μια γενική επανεκτίμηση της ζωής. Μας έκανε να θέσουμε γερές βάσεις σε όλα και να φανταστούμε από την αρχή το μέλλον μας στα επαγγελματικά σε όποιο μέρος της Γης κι αν ζούμε. Αυτό φαίνεται μάλιστα, πως συνέβη περισσότερο σε όσους εργάζονται σε γραφείο, ίσως επειδή δοκίμασαν να δουλέψουν το ίδιο πολύ και από το σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown.
Η ιδέα μάλιστα να ξεκινήσουν κάτι εντελώς δικό τους, είναι ένα σενάριο που επικρατεί στο μυαλό πολλών εργαζομένων ενώ οι τάσεις φυγής από το υπάρχον εργασιακό περιβάλλον είναι πιο έντονες στις σκέψεις των ανδρών παρά των γυναικών.
Οι άνδρες, πιο έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους συγκριτικά με τις γυναίκες
Τον Μάρτιο του 2021, το CNBC και τα αποτελέσματα του Women at Work survey έδειξαν ότι το 65% των εργαζόμενων γυναικών πιστεύουν ότι η πανδημία έκανε πολύ πιο απαιτητική τη δουλειά τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε σύγκριση με τους άνδρες, κλήθηκαν να διαχειριστούν περισσότερα αφού έπρεπε να μείνουν σπίτι, να δουλέψουν πολλές φορές, περισσότερο από το κανονικό, έχοντας παράλληλα την έγνοια των παιδιών τους, τα οποία έπρεπε κάπως να απασχοληθούν όσο εκείνες εργάζονταν.
Ωστόσο, φαίνεται πως οι άνδρες είναι πιο έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες επειδή οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους δεν έδειξαν κανένα ίχνος συμπόνιας απέναντι στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν με το lockdown.
Ο αόρατος εχθρός του Covid- 19 φαίνεται πως νίκησε τον φόβο του επαγγελματικού μας συμβιβασμού, κάνοντάς μας να αναθεωρήσουμε για πολλά στη ζωή. Μας έκανε πιο διεκδικητικούς και αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα καλά που έφερε μαζί της η νέα κανονικότητα.
Μήπως ήρθε η ώρα να κλείσετε τον υπολογιστή και να σκεφτείτε το επόμενο επαγγελματικό βήμα;
Δείτε ακόμη: Πώς o κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας; Η νέα κανονικότητα μέσα από χιουμοριστικά σκίτσα