Όλα δείχνουν καλά τις ημέρες που δουλεύεις, όταν έχεις ξυπνήσει με ενέργεια ή είσαι σε ξεκούραστη φάση. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις φορές που με το ζόρι σηκώνεσαι από το κρεβάτι και νιώθεις ότι δεν έχεις να δώσεις άλλο στη δουλειά;
Σύμφωνα με τη νευρολόγο Faye Begeti, το κλειδί σε αυτό το πρόβλημα είναι να δομήσουμε τη λίστα με τις υποχρεώσεις με βάση τα επίπεδα ενέργειας. Ο λόγος είναι απλός. Αν πιέσουμε τον εαυτό μας να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που αντέχει ο εγκέφαλος εκείνη τη μέρα, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές.
Αυτό που προτείνει η ειδικός είναι να μην πιέζουμε τον εαυτό μας εκτός αν πρόκειται για deadlines που δεν μπορούν να αλλάξουν. Όταν κάνουμε περισσότερα, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό γιατί δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε και τελικά καταλήγουμε να μισήσουμε τη δουλειά μας, συσχετίζοντάς τη μόνο με αρνητικά πράγματα.
Ποια ώρα της ημέρας είμαστε παραγωγικοί;
Είναι πολύ βασικό να ξέρουμε αν είμαστε περισσότερο πρωινοί ή βραδινοί τύποι. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε την ώρα που φτάνουμε στο peak της παραγωγικότητάς μας και η ενέργεια είναι σε υψηλά επίπεδα. Συνεπώς μοιράζουμε τις υποχρεώσεις μας μέσα στη μέρα, με βάση το πόσο απαιτητικές είναι. Η λίστα μας βοηθά στο να σημειώσουμε αυτά που πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα και σε ποια μπορούμε να αναβάλουμε για την επόμενη.
Όχι στο multitasking
Για κάποιο λόγο, θεωρούμε λανθασμένα ότι το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι κάτι καλό και αποτελεσματικό. Στην πραγματικότητα, χάνουμε τη συγκέντρωσή μας και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι σωστά. Ένα πράγμα τη φορά για να το κάνουμε καλά και να κάνουμε τικ στη λίστα μας.