REAL LIFE WORKING GIRL

7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν δεχτείς μια νέα δουλειά


JTeam

13 Ιανουαρίου 2022

7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν δεχτείς μια νέα δουλειά
Αν θες να εξελιχθεί σε dream job, τότε καλύτερα να θέσεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις πριν δώσεις τα χέρια με τον νέο υπεύθυνο.

Έστειλες το βιογραφικό σου και φόρεσες το «κοστούμι των συνεντεύξεων» όσες φορές χρειάστηκε μέχρι τη μέρα που σου έγινε η πολυπόθητη πρόταση. Όσο ιδανικές κι αν ακούγονται οι συνθήκες στη δουλειά που επιθυμούν να σε προσλάβουν, καλύτερα να κάνεις στον εαυτό σου τις 7 παρακάτω ερωτήσεις πριν υπογράψεις οτιδήποτε.

Θα σε βοηθήσει να αναδείξεις ποια πραγματικά είσαι;

Σύμφωνα με τον σύμβουλο καριέρας, Joseph Liu: «Όταν εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που αξιοποιεί και αναδεικνύει τις ικανότητες και τα προσόντα σου, αυτό δίνει πραγματικό νόημα σε αυτό που κάνεις, καλλιεργώντας την αφοσίωση σου». Αν μέσα από τη δουλειά που κάνεις, νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναδείξεις ποια πραγματικά είσαι ακριβώς επειδή δεν σε κάνουν να πιστεύεις ότι είσαι πολύτιμη, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς πριν δώσεις τα χέρια.

Πώς είναι το συναδελφικό κλίμα;

Αποτελεί τη βασικότερη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αν δεν θες να μετανιώσεις την απόφαση που σκοπεύεις να πάρεις. Δώσε λίγη παραπάνω προσοχή στη συμπεριφορά των γύρω σου όταν ξαναπάς για την τελική συμφωνία και κάνε μερικές πολύ σημαντικές ερωτήσεις που είχες σκεφτεί να κάνεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά δεν έκανες εξαιτίας του άγχους σου. Μπορείς να ρωτήσεις όσα θες γύρω από το αληθινό ωράριο ή για τον χρόνο που ενδεχομένως θα χρειαστεί να αφιερώνεις κι από το σπίτι ενώ παράλληλα έχεις όλο τον χρόνο να σκανάρεις κινήσεις, αντιδράσεις και φυσικά τη γλώσσα του σώματος των ανθρώπων με τους οποίους πρόκειται να συνεργαστείς.

Θα γουστάρεις πραγματικά αυτό που κάνεις;

Κάποτε μέσα στο αμφιθέατρο ενός πανεπιστημίου, ένας καθηγητής είχε πει πως «αν δεν γουστάρεις τη δουλειά σου, τότε καλύτερα μην την κάνεις». Αν δεν βρεις τον λόγο της ύπαρξης σου μέσα στο νέο εργασιακό σου περιβάλλον ή τουλάχιστον αν δεν μπορείς να τον οραματιστείς τώρα που είναι αρχή, τότε καλύτερα να μην υπογράψεις καμία σύμβαση. Αυτή η ερώτηση θα σε αποτρέψει σίγουρα από μελλοντικό burnout. Αν πάλι νιώθεις ότι θα σου δίνει ζωή και ενέργεια, πήγαινε να συμφωνήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Θα σου δοθούν οι ίδιες ευκαιρίες με τον προηγούμενό σου ρόλο;

Όταν αλλάζεις δουλειά, είναι λογικό να έχεις ανασφάλεια γύρω από τις συνθήκες και τις προοπτικές που μπορεί να σου εξασφαλίσει η καινούρια. «Το μεγαλύτερο πράγμα που χάνεις, είναι οι επαγγελματικές σου επαφές», τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος του Red Crest Careers στο Ηνωμένο Βασίλειο, Fiona Arnol. Σε μια νέα δουλειά, πρέπει να τις χτίσεις από το μηδέν και όλο αυτό δημιουργεί έναν παραπάνω φόβο για τις ευκαιρίες που θα σου δοθούν. Πριν αλλάξεις περιβάλλον για καλύτερα χρήματα ή επειδή είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που αγαπάς να κάνεις, καλύτερα να προσπαθήσεις να απαντήσεις στο παραπάνω.

Είναι μια προσωρινή διέξοδος για να απεγκλωβιστείς από εκεί που είσαι τώρα;

Αν η απάντηση είναι θετική, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Η νέα σου δουλειά πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες σου και να μην είναι μια προσωρινή λύση και διέξοδος για να σωθείς από την προηγούμενη δουλειά σου. Ζύγισε τα καλά και αποφάσισε αν η νέα επαγγελματική πρόκληση είναι στ' αλήθεια αυτό που θες να κάνεις. Αν δεν είναι, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Crafted Career Concepts στο Wisconsin, Eli Howayeck, «μπροστά σου θα υψωθούν πολλά εμπόδια».

Είναι μια καλή ευκαιρία να εξελιχθείς;

Αν η νέα επαγγελματική πρόταση μοιάζει εντελώς στατική και διεκπεραιωτική, καλύτερα να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν θες πράγματι να την αναλάβεις. Αν στα επόμενα χρόνια, η δουλειά αυτή δεν μπορεί να φέρει πρόοδο στη ζωή σου και δεν σε ωθήσει να κάνεις σημαντικά βήματα ανέλιξης, ίσως δεν αξίζει την αποδοχή σου.

Μπορεί να συμβαδίσει με τον τρόπο ζωής σου;

Η καριέρα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή τους αλλά όχι το μοναδικό. Αν έχεις οικογένεια ή πολλές υποχρεώσεις, καλύτερα να αναρωτηθείς από τώρα και να ρωτήσεις πόσο υποστηρικτικό μπορεί να είναι το νέο εργασιακό περιβάλλον. Αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές και δεν συμβαδίζουν με τον τρόπο που έχεις ρυθμίσει την υπόλοιπη ζωή σου, τότε μάλλον δεν είναι αυτή η δουλειά που ψάχνεις.