REAL LIFE WORKING GIRL

Η αποτυχία είναι στο πρόγραμμα: 3 tips για τις φορές που όλα πηγαίνουν στραβά


JTeam

23 Ιανουαρίου 2022

Η αποτυχία είναι στο πρόγραμμα: 3 tips για τις φορές που όλα πηγαίνουν στραβά
Krishh on Unsplash
Αποτύχατε; Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος

Κανείς δε θέλει να αποτύχει. Η σκέψη μόνο, μας κάνει να τρέμουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που σπάνια δοκιμάζουμε νέα πράγματα, σωστά; Φοβόμαστε πως όλα θα πάνε στραβά. Ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα καριέρας, ποιος θα ήθελε να διαχειριστεί την αβεβαιότητα που ακολουθεί; Κανείς, μάλλον. Κι όμως, η επαγγελματική αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Η αποτυχία έχει πολλά πλεονεκτήματα, από τα μαθήματα που παίρνουμε, μέχρι τα μονοπάτια στα οποία θα μας οδηγήσει. Είναι, μάλιστα, ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε τους στόχους μας. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Arizona, συγκεκριμένα, εξηγεί ότι αν αποτυγχάνουμε στο 15% των προσπαθειών μας, αποκτούμε περισσότερη επιμονή, δε σταματάμε την προσπάθεια και δε χάνουμε το κίνητρό μας.

Παρακάτω, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο – ακόμη κι αν απολυθήκαμε ή χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία.

Ξεπερνάμε τον φόβο

Καλό είναι να θυμίζουμε ξανά και ξανά στον εαυτό μας ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο και ο φόβος είναι ασήμαντος μπροστά στα όνειρά μας. Αν πορευόμαστε μαζί του, δε θα βγούμε έξω από το comfort zone μας, δε θα θέσουμε ψηλούς στόχους και δε θα μάθουμε ποτέ ποια είναι τα όριά μας. Ίσως καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύουμε.

Επικεντρωνόμαστε στα μαθήματα που θα πάρουμε

Αν δεν αποτύχουμε ποτέ, αν δεν κάνουμε λάθη, θα μείνουμε στάσιμοι. Κι αυτό γιατί δε θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις, θα ακολουθούμε διαρκώς μία δοκιμασμένη συνταγή. Μέσα από την επιτυχία, θα μάθουμε πώς να γίνουμε καλύτεροι και θα γεμίσουμε εμπειρίες που θα μας προετοιμάσουν για ό,τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Αγκαλιάζουμε τον πόνο

Κανείς δεν είπε ότι η αποτυχία είναι ευχάριστη. Θα μας πονέσει, και αυτός είναι ένας πόνος που πρέπει να βιώσουμε. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ohio έδειξε ότι αν επικεντρωνόμαστε στα συναισθήματά μας μετά από μία ήττα, έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχουμε στην επόμενη προσπάθειά μας. Δε χρειάζεται να προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τα πάντα, να τα γελοιοποιήσουμε και να ελαφρύνουμε το κλίμα – μέσα από δυσκολίες, θα βγούμε δυνατότεροι.