REAL LIFE WORKING GIRL

Τι είναι ο «κανόνας του Mark Twain», το χρησιμότερο εργαλείο επικοινωνίας των επιτυχημένων ανθρώπων


JTeam

31 Ιανουαρίου 2022

Τι είναι ο «κανόνας του Mark Twain», το χρησιμότερο εργαλείο επικοινωνίας των επιτυχημένων ανθρώπων
Andrew Neel on Unsplash
Τι σχέση έχουν η συναισθηματική νοημοσύνη, ο θρυλικός συγγραφέας Mark Twain και οι επικοινωνιακές μας δεξιότητες; Διαβάστε παρακάτω

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που, ενώ είναι πανέξυπνοι, δε φτάνουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Όταν μιλούν για τους στόχους και τις ιδέες τους, επικεντρώνονται τόσο σε αυτό που θέλουν να πουν που ξεχνούν ότι το σημαντικότερο είναι να μεταφέρουν σωστά το μήνυμα στον συνομιλητή τους, δεν γίνονται ξεκάθαροι και πλατειάζουν, χάνοντας έτσι το παιχνίδι της επικοινωνίας.

Το κλειδί είναι η συντομία και ο Mark Twain το γνώριζε καλά. «Δεν είχα χρόνο να σου γράψω μια σύντομη επιστολή, οπότε σου έγραψα μία μεγάλη», είχε πει κάποτε. Το ίδιο είχε πει κι ο Blaise Pascal στα γαλλικά.

Ο μέσος leader συνήθως μαζεύει την ομάδα του και εξηγεί γιατί τα project που αναλαμβάνει είναι σημαντικά για την εταιρεία ή για ποιον λόγο είναι η ώρα να εργαστούν όλοι πιο σκληρά. Τι καταφέρνει, με αυτόν τον τρόπο; Να μιλά πολλή ώρα για κάτι που όλοι ήδη γνωρίζουν και να μπαίνει απέναντί τους, αντί για δίπλα τους.

Ο ηγέτης που έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ωστόσο, μπαίνει στη θέση της ομάδας του και ακολουθεί το ρητό του Twain. Με λίγα και απλά λόγια, μιλά για τον αντίκτυπο της επιτυχίας σε όλους κι όχι μόνο στην εταιρεία, τη σημασία του εκάστοτε έργου για τον καθένα και δίνει ξεκάθαρες οδηγίες σε κάθε μέλος ξεχωριστά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Το δύσκολο είναι να πάρουμε τον χρόνο για να μπούμε στη θέση των άλλων, βρίσκοντας τρόπο να εκφραστούμε με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια γίνεται. Μπορεί να χρειαστεί να γράψουμε τις ιδέες μας προκειμένου να τις παρουσιάσουμε συγκεντρωμένα, να αλλάξουμε πολλές φορές κατεύθυνση – ας έχουμε όμως στο μυαλό μας ότι για να περάσουμε το σωστό μήνυμα, πρέπει πρώτα να δούμε το θέμα από τα μάτια του παραλήπτη.