6 τοξικοί χαρακτήρες που συναντάμε σε κάθε χώρο εργασίας - Είστε ένας από αυτούς;
JTeam
31 Ιανουαρίου 2022
Έχουμε συναντήσει τουλάχιστον έναν. Είναι είτε ο συνάδελφος που συμπεριφέρεται σαν διευθυντής χωρίς να του έχει αναθέσει κανείς παραπάνω αρμοδιότητες, είτε εκείνος που κλέβει τις ιδέες μας στα meeting, ή ακόμη ο τοξικός προϊστάμενος που μας κάνει να μετράμε αντίστροφα να τελειώσει το 8ωρο. Ο χώρος εργασίας είναι γεμάτος ανθρώπους που μας φτάνουν σας όριά μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξει αυτό.
Η ψυχολόγος και συγγραφέας Tessa Wess, στο νέο της βιβλίο με τίτλο Jerks at Work, περιγράφει τους τύπους κακών συναδέλφων που συναντάμε. Για να μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μας, δεν είναι φίλοι μας. Όσες ώρες κι αν περνάμε μαζί τους καθημερινά, πρέπει να βάλουμε όρια και να μην τους επιτρέψουμε να επηρεάσουν την ψυχολογία μας.
Υπάρχουν 6 είδη συναδέλφων που πρέπει να προσέξετε – ανήκετε σε κάποιο από αυτά;
Το «φυτό»: Είναι ο άνθρωπος που τρέχει διαρκώς πίσω από τον διευθυντή μας, μας αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά και έχει καλούς τρόπους μόνο όταν είναι παρόντες οι προϊστάμενοι.
Αυτός που παίρνει τα εύσημα για τη δουλειά των άλλων: Φέρεται φιλικά στο γραφείο, αλλά θα μας προδώσει τη στιγμή που θα μοιραστούμε μαζί του μία καλή ιδέα για project. Θα την παρουσιάσει σε meetings σαν δική του ή θα μας βοηθήσει στο αρχικό στάδιο και θα το κάνει να φανεί σαν να έκανε όλη τη σκληρή δουλειά.
Ο micromanager: Χωρίς να έχει θέση ισχύος, συμπεριφέρεται λες και πρέπει να μας ελέγξει. Μας βομβαρδίζει με emails χωρίς λόγο, πάντα με cc τον προϊστάμενό μας, για να δείξει ότι είναι «το καλό παιδί».
Ο gaslighter: Είναι ο συνάδελφος που πατάει επί πτωμάτων για να εξελιχθεί, λέει ψέματα και στρέφεται ενάντια στους πιο ευάλωτους της ομάδας, προσπαθώντας να ασκήσει εξουσία.
Ο ειδικός στο να μην κάνει τίποτα: Δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην εταιρεία, κάνει ελάχιστη προσπάθεια και ποτέ δεν αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πράξεών του. Κάνει λάθη που θα είχαν οδηγήσει άλλους συναδέλφους στην απόλυση και έχει τη μοναδική ικανότητα να ξεφεύγει από τα πάντα.
Ο τοξικός διευθυντής: Οι περισσότεροι έχουμε συναναστραφεί με τουλάχιστον έναν, κατά τη διάρκεια της καριέρας μας. Έχει διαρκώς άγχος και γεμίζει την ομάδα με αβεβαιότητα, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των λαθών του και πάντα φταίνε οι υφιστάμενοί του, αν οι αποφάσεις του δε λειτουργούν σωστά. Αγαπημένη του φράση; «Δεν μπορώ να συνεννοηθώ με κανέναν».