REAL LIFE WORKING GIRL

To μεγαλύτερο λάθος των leaders σήμερα, είναι πιο συνηθισμένο απ'όσο νομίζετε


JTeam

18 Φεβρουαρίου 2022

To μεγαλύτερο λάθος των leaders σήμερα, είναι πιο συνηθισμένο απ'όσο νομίζετε
Karolina Grabowska from Pexels
Παρακάτω, θα δούμε το βασικό μάθημα ηγεσίας που μας αφορά όλους

Τα χρόνια περνούν, ο κόσμος εξελίσσεται, όμως ένα παραμένει σταθερό: Η απογοήτευση των εργαζομένων από τους διευθυντές τους. Πολλές φορές παραιτούμαστε εξαιτίας ενός κακού manager κι όχι επειδή η εταιρεία δε μας ικανοποιεί, ενώ το καλό κλίμα στο γραφείο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που μας κρατούν σε μία δουλειά.

Η αλήθεια είναι πως εκείνοι που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, συχνά δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Δεν είναι leaders, αλλά αφεντικά. Δεν κατανοούν ότι στόχος τους είναι να γίνει σωστά η κατανομή των εργασιών και η έμπνευση των υφισταμένων τους, αλλά κι ότι η φράση «αν δεν το κάνω εγώ, δε θα γίνει σωστά», στην πραγματικότητα αποδεικνύει πόσο ανεπαρκείς είναι. Γιατί αν ήταν σωστοί managers, θα ήξεραν σε ποιους θα έπρεπε να αναθέσουν το εκάστοτε project.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας ηγέτης, λοιπόν;

Η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα στον χώρο εργασίας και, πλέον, οι εργαζόμενοι μιλούν. Αυτή η έκφραση των απόψεών τους, ανάγκασε τους leaders να αντιμετωπίσουν σκληρές αλήθειες και να δουν ότι είναι απαραίτητο να δώσουν κίνητρο στους άλλους, σε ανθρώπινο, συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Το βασικό τους λάθος είναι ότι συχνά ξεχνούν πως ανήκουν κι οι ίδιοι στην ομάδα που διευθύνουν. Στα καθήκοντά τους ανήκει και η δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας, το οποίο εμπνέει τους άλλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να φτάσουν όλοι μαζί στην επιτυχία.

Έρευνα δείχνει ότι, όταν ένας εργαζόμενος αισθάνεται ασφαλής, αποδίδει καλύτερα. Αισθάνεται άνετα να εκφραστεί, να δοκιμάσει νέα πράγματα, να ασχοληθεί περισσότερο με τη δουλειά του, επειδή του αρέσει. Οι leaders λοιπόν, καλό είναι να μην ξεχνούν ότι δεν δίνουν εντολές, τις οποίες οι άλλοι πρέπει να εκτελέσουν, αλλά ότι καθήκον τους είναι η σωστή καθοδήγηση.