REAL LIFE WORKING GIRL

Αν ακούτε συχνά αυτές τις 4 λέξεις στη δουλειά, είστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον


JTeam

11 Απριλίου 2022

Αν ακούτε συχνά αυτές τις 4 λέξεις στη δουλειά, είστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον
Unsplash
Αν ακούτε συχνά τη φράση «δεν είναι δουλειά μου», μεταξύ άλλων, τότε κάτι δεν έχει χτιστεί καλά στην ομάδα σας

Αν ανήκετε σε θέση που πρέπει να διαχειρίζεστε συμπεριφορές, το μεγαλύτερο challenge είναι να δίνετε συνεχώς κίνητρα στους εργαζομένους σας. Αν πάλι ανήκετε στην πλευρά των εργαζομένων, τότε ξέρετε καλά πως το συναδελφικό έχει τη μεγαλύτερη σημασία σε μια ομάδα κι αν το κλίμα δεν είναι καλό, τότε υπάρχουν τέσσερις πολύ συγκεκριμένες λέξεις που το προδίδουν.

Η φράση που προδίδει ένα άκρως τοξικό εργασιακό περιβάλλον συμπυκνώνεται στις εξής λέξεις: «Δεν είναι δουλειά μου». Αν λοιπόν κάθε φορά που ανακύπτει ένα θέμα στη δουλειά και προσπαθείτε να βγάλετε άκρη σχετικά με το πώς να το προσεγγίσετε, είναι πολύ σημαντικό ο συνάδελφός σας να μην πει ότι «δεν είναι δική του δουλειά», χωρίς να προσπαθήσει να βρει μια λύση από κοινού.

Η φράση αυτή προέρχεται από μια συγκεκριμένη πεποίθηση που καταστρέφει την ομαδικότητα και δημιουργεί την αίσθηση ότι ο καθένας πρέπει να δουλεύει καθημερινά για μια δική του «μυστική» αποστολή χωρίς το παραμικρό ίχνος συνεργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι θέλουν να έχουν διεκπεραιωτικό ρόλο και όταν κάτι δεν βρίσκεται στη λίστα των υποχρεώσεων τους, θεωρούν ότι είναι πρόβλημα όλων των υπόλοιπων συναδέλφων τους.

Στην πραγματικότητα, πολλά από όσα κάνουμε καθημερινά, «δεν είναι δική μας δουλειά». Αν κάτι χρειάζεται να το κάνετε στα πλαίσια της δουλειάς σας, ακόμη κι αν δεν έχετε επαρκές feedback, μπορείτε να το κουβεντιάσετε με τους γύρω σας και μαζί να βρείτε μια άκρη.

Σε κανένα job description, δεν υπάρχει λίστα με bullets όσων θα κληθούμε να κάνουμε στο μέλλον από τη μέρα της πρόσληψής μας. Η ομαδικότητα όμως είναι το κλειδί για να βρούμε την απάντηση σε ό,τι προκύπτει χωρίς να μεταθέτουμε τις ευθύνες αλλού.