REAL LIFE WORKING GIRL

Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στο laptop της δουλειάς, σύμφωνα με τους IT experts


JTeam

19 Μαΐου 2023

Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στο laptop της δουλειάς, σύμφωνα με τους IT experts
Canva
Αν κάνεις κάτι από τα παρακάτω, καλό είναι να το σταματήσεις αμέσως

Αν συνηθίζεις να κάνεις τα πάντα στο laptop της δουλειάς σου, οι IT experts έρχονται να σου βάλουν όρια. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ από εκεί και αν το μυαλό σου πάει μόνο στην αναζήτηση, υπάρχουν πολύ περισσότερα που ίσως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι είναι απαγορευτικά.

Ποια είναι όμως αυτά; Οι ειδικοί σού προτείνουν να:

Μην ενεργείς σαν να είναι δικό σου

Οι IT experts δεν ξεχνούν ποτέ ότι το laptop της δουλειάς είναι καθαρά για επαγγελματική χρήση, και για τίποτε άλλο. Σύμφωνα με τη Jacqueline Pitter, «δεν είναι προσωπική σου ιδιοκτησία γι' αυτό είναι δική σου ευθύνη το να το χειρίζεσαι σωστά». Δεδομένου ότι έχεις αυτή την υποχρεώση, οι εργοδότες δεν θα έπρεπε να απενεργοποιούν ορισμένα security features όπως όπως την απενεργοποίηση του inactivity lock-out.

Μην το αφήνεις ξεκλείδωτο

Οι IT experts γνωρίζουν καλά ότι κάθε εργασιακό laptop πρέπει να έχει κωδικό ασφαλείας και να μη μένει ποτέ ξεκλείδωτο. Κάθε φορά που απομακρύνεσαι λοιπόν από αυτό, φρόντισε να μη μπορεί κανείς να το δει γιατί διαφορετικά ο καθένας θα έχει πρόσβαση στα login σου, ή σε οποιαδήποτε άλλη προσωπική πληροφορία αποθηκεύεις (δυστυχώς) εκεί και δεν θες να διαρρεύσει.

Μην ανοίγεις προσωπικές συνομιλίες

Καλά τα social αλλά οι προσωπικές συνομιλίες από το laptop της δουλειάς, είναι απαγορευτικές. Γνωρίζοντας ότι ο υπολογιστής δεν είναι δικός σου, καταλαβαίνεις ότι οι συζητήσεις αυτές δεν είναι ιδιωτικές. Μια ματιά στις δραστηριότητές σου είναι αρκετή. Το ίδιο απαγορευτικά, είναι και τα προσωπικά mail.

Μην κάνεις προσωπικές αναζητήσεις στο Google

Μην ψάχνεις ποτέ κάτι που μπορεί να σε φέρει σε αμηχανία αν αποκαλυφθεί στη συνέχεια. Περιορίσου στις αναζητήσεις που έχουν να κάνουν με τη δουλειά.

Μην ψάχνεις ακατάλληλο περιεχόμενο

Μπορεί να μη χρειάζεσαι καν αυτή την πληροφορία αλλά είναι σημαντικό να μην την ξεχνάς. Πέρα από το άβολο της κατάστασης, αυτό που κάνεις, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «αντι- επαγγελματικό».

Μην αποθηκεύεις προσωπικά έγγραφα

Οτιδήποτε δεν αφορά τη δουλειά, δεν έχει θέση στο εργασιακό σου laptop. Προσωπικές φωτογραφίες, έγγραφα, προσωπικά passwords. Όλα αυτά πέρα από ότι είναι εντελώς ιδιωτικά, αν μια μέρα χαθούν για οποιονδήποτε λόγο (βλέπε απόλυση), και δεν τα έχεις σώσει κάπου αλλού, θα τα χάσεις για πάντα.