REAL LIFE WORKING GIRL

Πώς να καταλάβεις ότι το κλίμα στη δουλειά σου είναι τοξικό


JTeam

17 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς να καταλάβεις ότι το κλίμα στη δουλειά σου είναι τοξικό
4 σημάδια που πρέπει να προσέξεις, σύμφωνα με αναλυτές του MIT και του NYU

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα εργαζόμασταν όλοι από χόμπι. Θα είχαμε λυμένα τα οικονομικά μας προβλήματα, θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε κάπως τον ελεύθερο χρόνο μας και θα κάναμε μία δουλειά που θα μας γέμιζε. Επειδή ο κόσμος μας δεν είναι ιδανικός, συχνά περνάμε από επαγγελματικούς χώρους που όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, αλλά είναι τοξικοί και μας επηρεάζουν ψυχολογικά.

Παρακάτω, θα δούμε 4 σημάδια που μαρτυρούν ακριβώς αυτό: ότι το κλίμα στον χώρο εργασίας μας είναι τοξικό. Σύμφωνα με τους αναλυτές Ντόναλντ και Τζάρλι Σαλ του MIT, και Μπεν Τσβάιγκ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αυτά είναι τα μεγαλύτερα εργασιακά red flags:

Έλλειψη σεβασμού

Όταν ένας εργαζόμενος αισθάνεται πως δεν τον σέβονται στην εταιρεία που εργάζεται, χάνει το κίνητρό του και δεν έχει λόγους να προσπαθεί. Το κλίμα είναι αρνητικό κι ο ίδιος νιώθει πως δεν ανήκει στην ομάδα του.

Ανήθικη συμπεριφορά

Η ανηθικότητα και η έλλειψη ακεραιότητας είναι το δεύτερο συνηθέστερο σημάδι τοξικής εργασιακής κουλτούρας. Όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Σαλ στο Business Insider, ενώ συχνά συναντάται σε ατομικό επίπεδο, την ενθαρρύνουν τα υψηλότερα ιστάμενα στελέχη και το κλίμα μπορεί να γίνει κακοποιητικό.

Ανταγωνισμός

Πολλές φορές, οι διευθυντές καλλιεργούν κλίμα ανταγωνισμού στους υφισταμένους τους, μιλώντας πίσω από την πλάτη τους, μειώνοντάς τους και καταστρέφοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγικότητά τους μειώνεται και αναζητούν ένα καλύτερο περιβάλλον.

Κακοποιητικοί managers

Η κακοποιητική συμπεριφορά των προϊσταμένων είναι ένα φαινόμενο που συναντάται συχνά και έχει αντίκτυπο τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική υγεία των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Σάλο, «αν εργαζόμαστε με τέτοιους ανθρώπους, η πιθανότητα να διαγνωστούμε με σοβαρές ασθένειες, αυξάνεται κατά 35 έως 55%».