REAL LIFE WORKING GIRL

Έτσι θα καταλάβεις αν έχεις επιλέξει τη σωστή δουλειά για σένα


JTeam

21 Σεπτεμβρίου 2023

Έτσι θα καταλάβεις αν έχεις επιλέξει τη σωστή δουλειά για σένα
pexels
Επειδή ξέρουμε ότι διατηρείς τις επιφυλάξεις σου, ένας οργανωσιακός ψυχολόγος έχει για σένα 3 ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις αμέσως στον εαυτό σου

Για αρχή να σου πούμε ότι μόλις το 23% των εργαζομένων αισθάνεται ότι βρίσκεται στη σωστή θέση εργασίας και αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε βρει τη δουλειά εκείνη που προορίζεται για εμάς.

Σύμφωνα με τον οργανωσιακό ψυχολόγο και συγγραφέα του Wrong Fit, Right Fit, Αντρέ Μάρτιν: «όταν βρίσκεσαι στη λάθος δουλειά, η ενέργειά σου χάνεται σε άλλα πράγματα όπως στη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων».

Όπως προσθέτει μιλώντας στο CNBC: «Πρέπει να ανακαλύπτεις διαρκώς τρόπους για να πετυχαίνεις. Δεν είναι ότι δεν έχεις ενέργεια να δουλέψεις αλλά ότι εστιάζεις σε άλλα πράγματα και αυτό είναι θλιβερό».

Ο Μάρτιν εξηγεί πως η ικανοποίηση από τη δουλειά μας έρχεται από τις παρακάτω ερωτήσεις.

Η τωρινή σου δουλειά:

1. Σε αφήνει να αναδείξεις τις πραγματικές σου ικανότητες;

Ο τρόπος που σου αρέσει να δουλεύεις, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξετάσεις στη δουλειά σου για να διαπιστώσεις αν πράγματι σε ικανοποιεί. Αν για παράδειγμα, σου ζητούν να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέρεις ότι κάνεις καλά, τότε αυτή η θέση δεν είναι κατάλληλη για σένα. Δεν έχει καμία σχέση με μεγάλες προσδοκίες αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγξεις αν βρίσκεσαι στη σωστή για σένα, δουλειά.

2. Συμβαδίζει με την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου για το πώς θες να είναι ο ιδανικός εργοδότης;

Σύμφωνα με έρευνα του 2020, το 70% των εργαζομένων σε μια εταιρεία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους ανωτέρους τους. «Ακριβώς γι' αυτό πρέπει να έχεις σιγουρέψει μέσα σου ότι δουλεύεις για τον ιδανικό εργοδότη», σύμφωνα με τον Μάρτιν.

Οι αξίες του, το ομαδικό πνεύμα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του είναι μερικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν περισσότερο να το καταλάβεις.

3. Έχει συγκεκριμένο job description;

Συνήθως σε μια περιγραφή θέσης, βρίσκεις μια λίστα από πράγματα που πρέπει να κάνεις. Αλλά σύμφωνα με τον Μάρτιν, πρέπει να τσεκάρεις αν στη δουλειά που είσαι, σου ζητάνε να κάνεις μόνο 2-3 από αυτά. Διαφορετικά ο υπεύθυνος σου ψάχνει για υπαλλήλους με μαγικές υπερδυνάμεις, στερώντας σου σταδιακά κάθε όρεξη για δουλειά.