REAL LIFE WORKING GIRL

Υπάρχουν γλώσσες αγάπης και στη δουλειά - Πώς να καταλάβεις τη δική σου


JTeam

10 Οκτωβρίου 2023

Υπάρχουν γλώσσες αγάπης και στη δουλειά - Πώς να καταλάβεις τη δική σου
Unsplash
Κι όμως, οι γλώσσες αγάπης δεν περιορίζονται μόνο στους ερωτικούς μας συντρόφους

Είναι 2023 – όλοι ξέρουμε τις γλώσσες αγάπης και το πιθανότερο είναι να έχεις κάνει ακόμη και κουίζ, για να μάθεις ποια είναι η δική σου. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο στις ερωτικές ή φιλικές σχέσεις, υπάρχουν και στη δουλειά.

Το 2007, ο Γκάρι Τσάπμαν, ο συγγραφέας του bestseller των NY Times, Οι 5 Γλώσσες Αγάπης, συνεργάστηκε με τον ψυχολόγο Πολ Γουάιτ και, μαζί, έγραψαν το Οι 5 Γλώσσες της Επαγγελματικής Εκτίμησης. Εκεί, εξήγησαν πώς μπορείς να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου στη δουλειά.

Δεν χρειάζεται να προσπαθείς διαρκώς να κάνεις τους άλλους να νιώθουν καλά. Μπορείς να δείξεις στους συνεργάτες σου πόσο αναγνωρίζεις τη δουλειά τους με πολλούς τρόπους, τους οποίους θα δούμε παρακάτω.

Λόγια επιβεβαίωσης

Είτε γραπτά είτε προφορικά, χρειάζεται να δίνεις θετικό feedback στους συνεργάτες σου, ειδικά αν έχεις θέση ευθύνης. Να τους πεις το «μπράβο» όταν ολοκληρώνουν ένα μεγάλο project, κάνε ακόμη και κοπλιμέντα για τον χαρακτήρα τους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν ότι εκτιμάται ο κόπος τους.

Ποιοτικός χρόνος

Δεν χρειάζεται να περνάτε χρόνο κάνοντας bonding εκτός δουλειάς. Ακόμη κι ένα meeting 10 λεπτών, στο οποίο θα μιλήσει όλη η ομάδα για το αν αισθάνεται πιεσμένη, αν είναι εφικτοί οι στόχοι που θέτετε και – γιατί όχι; - το πώς θέλει να εξελιχθεί ο καθένας, αρκεί.

Δώρα

Πρόσεξε, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να ψωνίζεις για τους συνεργάτες σου. Αν, όμως, ξέρεις τι αρέσει στον work-buddy σου, μπορείς να του το δωρίσεις για τα γενέθλιά του. Πάρε έστω post-its, δείξε ότι τους σκέφτηκες.

Σωματική επαφή

Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να αγγίζεις τους συνεργάτες σου. Βασικά, τα μόνα σωστά είναι η χειραψία και το ευγενικό πατ-πατ στην πλάτη – ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Λειτουργούν πάντα – είτε δίνεις συγχαρητήρια, είτε θέλεις να στηρίξεις κάποιον που ζορίζεται εκείνη την περίοδο. Κι αν είσαι άντρας, ποτέ, σε καμία περίπτωση, μη θεωρήσεις καλή ιδέα να πιάσεις τη συνεργάτιδά σου από τη μέση.

Πράξεις φροντίδας

Αυτή τη γλώσσα αγάπης, τη μιλούν όλοι στη δουλειά. Αναρωτήσου τι μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τους συνεργάτες σου, ειδικά όταν τους βλέπεις πιεσμένους. Βοήθησέ τους, όταν βλέπεις ότι πλησιάζει το deadline ή όταν κάνουν υπερωρίες – μην περιμένεις να σου το ζητήσουν. Μπορείς απλώς να προσφερθείς.