REAL LIFE WORKING GIRL

5 φράσεις που λες και μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα σου


JTeam

15 Νοεμβρίου 2023

5 φράσεις που λες και μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα σου
IG/@justintimberlake
Οι φράσεις που δείχνουν πως δεν παίρνεις στα σοβαρά την επαγγελματική σου ηθική

Για κάποιο λόγο ο χρόνος που σκρολάρουμε στο LinkedIn έχει αυξηθεί, και αυτό γιατί χαρίζει περιεχόμενο που σε βάζει σε σκέψεις, σε εμπνέει και κατά μία έννοια, σε προκαλεί να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος. Πέρα από το να ενημερώνεσαι για νέα και ανακοινώσεις που αφορούν τον τομέα που εργάζεσαι, στην εν λόγω πλατφόρμα, βρίσκεις και περιεχόμενο που αφορά άμεσα την επαγγελματική σου ηθική.

Αυτή τη φορά, η προσοχή εστιάζει στο πως μπορούν ορισμένες φράσεις, να επηρεάσουν την καριέρα μας. Και προφανώς δεν εννοούμε για μια φράση που μπορεί να τύχει να εκφράσεις μια στο τόσο, -αλλά για λόγια τα οποία επαναλαμβάνονται και δίνουν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για την επαγγελματική σου συμπεριφορά.

Ποιες φράσεις μπορεί να σου γυρίσουν «boomerang» και τελικά να λειτουργήσουν αρνητικά για την καριέρα σου;

  • «Έλα, πλάκα έκανα»

Επειδή η τυπικότητα δεν σου επιτρέπει να εκφραστείς όπως πραγματικά θες, μπαίνεις πολλές φορές στη διαδικασία να πεις κάτι προσβλητικό ή κάτι που γνωρίζεις ότι θα ενοχλήσει κάποιον γελώντας ή «στην πλάκα». Το να ντύνεις κάτι άσχημο όμως, «με πλάκα» δείχνει αρχικά ότι δεν είσαι ευθύς και ξεκάθαρος και δεύτερον πως δεν μπορείς να εκφράσεις την πραγματική σου άποψη με σεβασμό, όσο και αν ενοχλήσει τους άλλους.

  • «Αυτό δεν είναι δικό μου λάθος»

Αν η πρώτη σου αντίδραση είναι διαρκώς να αποποιείσαι κάθε ευθύνη, τότε δεν δίνεις και την καλύτερη εντύπωση. Σίγουρα μπορεί να μην έχεις μερίδιο ευθύνης σε κάτι που πήγε λάθος, αλλά είναι προτιμότερο να δείξεις θέληση προκειμένου να διορθώσεις την κατάσταση, παρά να μείνεις εκτός και αδιάφορος.

  • «Ποιο είναι το δικό μου όφελος από αυτό;»

Δεν είναι κακό να ενδιαφέρεσαι για την δική σου επιτυχία, αλλά σκέψου πως η ματαιοδοξία μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει. Αξία έχει να προσφέρεις στην εταιρεία ή στην εργασία σου, και όχι να αναζητάς διαρκώς το δικό σου προσωπικό όφελος.

  • «Δεν έχω χρόνο γι' αυτά»

Δεν είπαμε να φορτωθείς εργασίες και να δέχεσαι κάθε πρόταση, με αποτέλεσμα να πνίγεσαι στη δουλειά και να πελαγώνεις. Αντιθέτως, από το να λες πως δεν προλαβαίνεις και πως δεν έχεις χρόνο για τίποτα, καλύτερα να συνεργαστείς ομαδικά και να μοιράσεις τον φόρτο εργασίας, με ίσο και όμορφο τρόπο. Επίσης μη διστάζεις όταν έχεις έξτρα διάθεση ή χρόνο, να δηλώνεις πως είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις την ομάδα.

  • «Αν δεν γίνει αυτό, τότε εγώ θα φύγω»

Οι απειλές στον χώρο εργασίες καλό είναι να μένουν εκτός. Μπορείς να βάλεις τα όρια σου σχετικά με το τι θα ανεχτείς και τι όχι, αλλά καλύτερα να αποβάλλεις το δραματικό ύφος και τις ολοκληρωτικές φάσεις. Δείξε συζητήσιμος.