REAL LIFE WORKING GIRL

Ταλέντο ή προσπάθεια; Να τι μετράει περισσότερο, τελικά


JTeam

24 Ιουνίου 2024

Ταλέντο ή προσπάθεια; Να τι μετράει περισσότερο, τελικά
Unsplash
Μήπως είναι εξίσου σημαντικά;

Η σχέση μεταξύ ταλέντου και προσπάθειας είναι μάλλον πιο πολύπλοκη από ό,τι νομίζουμε. Ιστορικά, υπήρχε η τάση να θεωρούνται δύο μεταβλητές ανεξάρτητες, με το ταλέντο συχνά να ορίζεται ως «απόδοση μείον προσπάθεια» - όσο περισσότερο ταλέντο έχεις, τόσο λιγότερη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλεις για να επιτύχεις υψηλή απόδοση, και το αντίστροφο.

Ωστόσο, η προσπάθεια είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως το θάρρος και η φιλοδοξία. Αυτά γενικά αυξάνουν την πιθανότητα πρόσληψης ενός ατόμου, σε σημείο που η προσπάθεια γίνεται κρίσιμη διάσταση του ταλέντου. Αν θέλεις να έχεις εξαιρετικές επιδόσεις σε οποιονδήποτε τομέα ή αντικείμενο, πρέπει να αναζητήσεις τις σχετικές δεξιότητες, αλλά πάντα χρειάζεται και πολλή σκληρή δουλειά.

Είναι ενδιαφέρον ότι η προσπάθεια θεωρείται συχνά πιο αξιοκρατική. Είναι σαν το ταλέντο να είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της φύσης, αλλά η προσπάθεια είναι κυρίως προϊόν ανατροφής.

Ένα πλεονέκτημα του να βλέπουμε το ταλέντο και την προσπάθεια ως ξεχωριστές διαστάσεις του δυναμικού μας είναι ότι μπορούμε να υπολογίσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, η οποία αποτελεί κρίσιμο μέρος της ανάπτυξης γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας. Πιο συγκεκριμένα, όταν συνειδητοποιούμε τα όρια του ταλέντου μας μπορούμε να αυξήσουμε την προσπάθειά μας για να επιτύχουμε την επιθυμητή απόδοση. Η σκληρή δουλειά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμίσουμε τα ελλείμματα των ταλέντων μας, όπως και το να έχουμε επίγνωση των ταλέντων μας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μειώσουμε το επίπεδο της προσπάθειάς μας - ή να το φυλάξουμε για όταν συναντήσουμε μεγαλύτερες προκλήσεις.

Παρά τα σχεδόν καθολικά στερεότυπα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στο ταλέντο, τα οποία δείχνουν ότι τα κορίτσια ή οι γυναίκες είναι λιγότερο ταλαντούχες από τους άνδρες, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις περισσότερες πτυχές του ταλέντου. Όπου υπάρχουν, είναι εξίσου ισορροπημένες μεταξύ ορισμένων που ευνοούν τους άνδρες (χωρική νοημοσύνη) και εκείνων που ευνοούν τις γυναίκες (συναισθηματική νοημοσύνη και ηγετικές ικανότητες).

Αντίθετα, από μικρή ηλικία τα κορίτσια εμφανίζουν υψηλότερο μέσο επίπεδο αυτοελέγχου και συνείδησης, τα οποία οδηγούν στην προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της εφηβείας, εξηγώντας τις υψηλότερες ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές επιδόσεις των γυναικών.

Ειδικότερα, οι γυναίκες φαίνεται να πλεονεκτούν στις πτυχές της συνείδησης που αφορούν στην οργάνωση και την τελειομανία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλότερα πρότυπα από τους άνδρες.

Ένα αντιφατικό γεγονός είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο φιλόδοξες όταν εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Είναι αντιφατικό, δεδομένων όλων των εμποδίων και των περιορισμών που θα αντιμετωπίσουν.