REAL LIFE WORKING GIRL

4 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις μετά από μια συνέντευξη για δουλειά, σύμφωνα με το Χάρβαρντ


JTeam

16 Σεπτεμβρίου 2024

job interview
Η συνέντευξη για δουλειά που μόλις έδωσες δεν τελειώνει όταν βγεις από την πόρτα...

Η συνέντευξη για δουλειά είναι μια απαιτητική και έντονη διαδικασία. Συνδυάζει το άγχος που προηγείται μιας “εξέτασης” με κάτι πιο συγκεκριμένο: την ανάγκη να κερδίσεις τα προς το ζην. Δυστυχώς όμως, μέχρι να αποκτήσεις μια δουλειά, αυτή είναι η διαδικασία και πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά, συνειδητά και όσο γίνεται ανώδυνα.

Σύμφωνα με τον Αρτ Μαρκμαν, καθηγητή ψυχολογίας και μάρκετινγκ, συντάκτη άρθρων στο Harvard Business Review, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να περάσεις τη συνέντευξη για δουλειά και να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να πάρεις εσύ τη θέση.

1. Στείλε ένα email για να ευχαριστήσεις τα άτομα που σου πήραν τη συνέντευξη


Ένα email ή οποιαδήποτε μορφή επαγγελματικής γραπτής επικοινωνίας για να πεις "ευχαριστώ" αμέσως μετά τη συνέντευξη είναι ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας που θα σου επιτρέψει να ξεχωρίσεις απ' όλους τους άλλους υποψηφίους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μήνυμα πρέπει να εστιάζει μόνο στο να ευχαριστήσεις. Μην εκμεταλλευτείς την ευκαιρία για να μάθεις πότε είναι πιθανό να λάβεις απάντηση, ή να προσθέσεις πληροφορίες που ξέχασες να αναφέρεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Και οι διερευνητικές ερωτήσεις είναι πλέον ακατάλληλες. Αρκεί ένα απλό και ξεκάθαρο «ευχαριστώ».

2. Παρακολούθησε την εξέλιξη της κατάστασης έξυπνα


Όπως διάβασες παραπάνω, το ευχαριστήριο σημείωμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις για την επαλήθευση της ημερομηνίας που είναι πιθανό να λάβεις απάντηση. Η κατάλληλη στιγμή είναι προς το τέλος της συνέντευξης, λίγο πριν βγεις από το γραφείο. Σε περίπτωση που η προθεσμία έχει παρέλθει και δεν έχεις λάβει ακόμα απάντηση, τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους με ένα επόμενο μήνυμα. Μια εβδομάδα μετά είναι συνήθως ένας καλός χρόνος αναμονής.

Αντί μάλιστα να μετατρέψεις αυτή την ερώτηση ενημέρωσης σε ένα πιεστικό αίτημα για να μάθεις που βρίσκονται τα πράγματα, χρησιμοποίησέ τη για να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου να συνεργαστείς με το συγκεκριμένο οργανισμό. Για άλλη μια φορά ευχαρίστησε εν συντομία όσους αφιέρωσαν χρόνο να μιλήσουν μαζί σου και σε αυτή τη φάση μπορείς να αναφέρεις ότι παραμένεις στη διάθεσή τους για να στείλεις οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια ή πληροφορίες που μπορεί να χρειάζονται.

3. Εκμεταλλεύσου με διακριτικότητα οποιαδήποτε αντιπροσφορά


Εάν έχεις βρεθεί σε κατάσταση όπου δεν έχεις λάβει κανένα νέο από την εταιρεία που προτιμάς να δουλέψεις, αλλά έχεις λάβει από αλλού συγκεκριμένη προσφορά, είναι απολύτως εντάξει να ενημερώσεις την εταιρεία που θέλεις να δουλέψεις. Είναι σημαντικό να ενεργήσεις με διακριτικότητα και να μην το κάνεις να φαίνεται σαν απειλή.

Θα πρέπει να στείλεις έναν email στον υπεύθυνο επικοινωνίας και να τον ενημερώσεις ότι έχεις δεχτεί μια ανταγωνιστική προσφορά ακόμα κι αν στην πραγματικότητα ενδιαφέρεσαι περισσότερο να δουλέψεις εκεί. Με αυτόν τον τρόπο του παρέχεις τις απαραίτητες πληροφορίες και του δίνεις να καταλάβει ότι είσαι αποφασισμένη να περιμένεις μια απάντηση πριν πάρεις απόφαση. Αυτή η στάση θα λειτουργήσει και προς όφελός σου μακροπρόθεσμα.

4. Ζήτησε feedback


Σε περίπτωση που δεν πάρεις τη δουλειά που θέλεις, καλό είναι να στείλεις ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή email. Θα μπορούσες επίσης σε αυτή τη φάση να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία για να ρωτήσεις εάν έχουν να σου δώσουν κάποιες συμβουλές ή να μοιραστούν κάποιες ιδέες για το τι θα μπορούσες να είχες κάνει καλύτερα ή πώς θα μπορούσες να βελτιωθείς.