ΣΤΙΛ

Η Rosie Evans σχεδιάζει υπέροχους κορσέδες από παλιά τραπεζομάντιλα


Σύρμα Κιουπελόγλου

7 Σεπτεμβρίου 2021

Rosie Evans
Καμία τάση δεν έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας το 2021 όσο οι κορσέδες. Ξεκίνησε με τη δημοφιλή σειρά Bridgerton της εποχής της Αντιβασιλείας, η οποία προκάλεσε άνοδο 123% στις αναζητήσεις για κορσέδες, σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων από την κυκλοφορία της τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε από διασημότητες, με την Dua Lipa, τη Billie Eilish, την Jordan Alexander και πολλούς άλλους να την απογειώνουν στιλιστικά. Αλλά ήταν πολύ πριν από από όλα αυτά που η Ουαλή σχεδιάστρια Rosie Evans άρχισε να φτιάχνει μοντέρνες εκδοχές ελισαβετιανών και Ιακωβιανών κορσέδων. 

Καμία τάση δεν έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας το 2021 όσο οι κορσέδες. Ξεκίνησε με τη δημοφιλή σειρά Bridgerton της εποχής της Αντιβασιλείας, η οποία προκάλεσε άνοδο 123% στις αναζητήσεις για κορσέδες, σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων από την κυκλοφορία της τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε από διασημότητες, με την Dua Lipa, τη Billie Eilish, την Jordan Alexander και πολλούς άλλους να την απογειώνουν στιλιστικά. Αλλά ήταν πολύ πριν από από όλα αυτά που η Ουαλή σχεδιάστρια Rosie Evans άρχισε να φτιάχνει μοντέρνες εκδοχές ελισαβετιανών και Ιακωβιανών κορσέδων

Η 25χρονη Evans, αρχικά ήθελε να γίνει σχεδιάστρια κοστουμιών πριν συνειδητοποιήσει ότι η δημιουργία κοστουμιών για τους καθημερινούς ανθρώπους και όχι για τους ηθοποιούς, την γέμιζε περισσότερο. Οι κορσέδες, συγκεκριμένα, μπήκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της. Αν και τους μελέτησε εκτενώς στο τελευταίο έτος των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας στο Bristol, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη δημιουργία τους , ώσπου μια μέρα είπε: «Γιατί όχι;»

Ο πρώτος της κορσές δημιουργήθηκε με Ιακωβιανό μοτίβο από ένα παλιό ύφασμα ταπετσαρίας καναπέ. Καθώς το εγχείρημα της Evans με τον σχεδιασμό κορσέδων συνέπεσε με την άνοδο της τάσης στη μόδα και την ποπ κουλτούρα, το ενδιαφέρον από το κοινό ήταν άμεσο. «Τον έφτιαξα, τον δημοσίευσα, και οι άνθρωποι άρχισαν να μου στέλνουν μηνύματα», είπε ίδια σε συνέντευξη της στο refinery29.

Την έμπνευση για τις δημιουργίες της την αντλεί από τα γαλλικά παραμύθια. Η τελευταία της συλλογή ήταν εμπνευσμένη από τη Σταχτοπούτα, γραμμένη από τον Γάλλο συγγραφέα Charles Perrault το 1697, και τη γαλλική ταινία της δεκαετίας του 1970, Donkey Skin, η οποία βασίζεται στον μύθο του Peau d'âne του 1695.

Η ιδιαιτερότητα αυτού που κάνει προέρχεται από την χρήση καθημερινών υλικών ως πρώτες ύλες για τις δημιουργίες της. Όλοι οι κορσέδες είναι φτιαγμένοι με υλικά που μπορείτε να βρείτε στο σπίτι σας, όπως κεντημένες πετσέτες κουζίνας και τραπεζομάντηλα. 

Σήμερα η ίδια είναι αρκετά δημοφιλής στα social media και συχνά γίνεται viral στο TikTok, ανεβάζοντας βίντεο με την περίπλοκη διαδικασία που ακολουθεί για τη δημιουργία ενός κορσέ. Σε ένα από αυτά η Evans μετατρέπει μια πετσέτα τυπωμένη με έναν χάρτη της Σκωτίας που αγόρασε η μαμά της σε από ένα κατάστημα με σουβενίρ σε ένα υπέροχο bustier.

 

@rosieevansonline

Scottish tea towels mum brought back from visiting my grandad to fully boned corset 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 get me on #outlandertiktok #rosieevansonline

♬ Make Your Own Kind Of Music - Single Version - Mama Cass

Σύμφωνα με την σχεδιάστρια, η ξαφνική αύξηση του ενδιαφέροντος για το brand της οφείλεται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων άλλαξαν, με πολλούς να αναζητούν περισσότερο βιώσιμες επιλογές. Ένας άλλος παράγοντας είναι η τιμή. Πολλοί σχεδιαστές δεν φτιάχνουν κορσέδες με βιώσιμο τρόπο ή φτιάχνουν παραδοσιακούς κορσέδες που είναι πολύ ακριβοί επειδή γίνονται στα μέτρα του πελάτη. Αντίθετα, η Evans φτιάχνει τα πάντα από ανακυκλωμένα υλικά και κατασκευάζει κομμάτια που αν και έχουν σχεδιαστεί με παραδοσιακό τρόπο-χρησιμοποιεί ιστορικούς κορσέδες ως πρότυπο για τα σχέδιά της-είναι πιο μοντέρνα και φοριούνται εύκολα. Από άποψη τιμής, συνήθως κοστίζουν μεταξύ £120 και £ 160. Για να κάνετε μία σύγκριση, οι κορσέδες από brand εσωρούχων όπως το Agent Provocateur μπορούν να κοστίσουν πάνω από $1.000.
 

Δείτε ακόμη: Ο νέος τρόπος για να φορέσετε το κορσέ τοπ 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.