ΣΤΙΛ

Η μόδα ανοίγει τα «φτερά» της: H ιστορία του trend που ταυτίστηκε με το glam


Μάρθα Κουμπάνη

28 Νοεμβρίου 2021

Η μόδα ανοίγει τα «φτερά» της: H ιστορία του trend που ταυτίστηκε με το glam

Kάντε το εικόνα:Βρίσκεστε σε μια μεγάλη αίθουσα χορού, με εντυπωσιακούς πολυελαίους και άφθονη σαμπάνια. Όλοι στο πλήθος πίνουν, γελούν, χορεύουν ξέγοιαστοι, διασκεδάζουν και η μουσική δεν σταματά λεπτό. Οι γύρω καλεσμένοι φορούν όλοι τα καλά τους. Οι κύριοι τα επίσημα κοστούμια και tuxedos τους. Οι κυρίες λαμπερά φορέματα και αστραφτερά κοσμήματα. Φορέματα θηλυκά που αγκαλιάζουν το σώμα και αποκαλύπτουν τους ώμους, έχουν κίνηση, αισθησιασμό. Φορούν ιδιαίτερα αξεσουάρ μαλλιών και εντυπωσιακά headpieces, ενώ κάποιες φορούν μακριά μεταξωτά γάντια και φτερά. Τα φτερά είναι σχεδόν παντού στο μυστηριώδες αυτό party, άλλοτε στο τελειωμα μιας φούστας, άλλοτε σε ένα κομψό μαντό που αφαιρεί ευγενικά ένας κύριος από τους ώμους μιας κυρίας, άλλοτε σαν feather boa που τυλίγει με χάρη κάθε χορευτική φιγούρα. Eίναι παραμονή Χριστουγέννων; Πρωτοχρονιάς; Eίναι ένα βράδυ σε ένα καμπαρέ του Παρισιού στα roaring 20s; Μήπως μια συνάντηση ηθοποιών μετά από μια επιτυχημένη θεατρική πρεμιέρα στο παλιό Holywοοd; Ή μια εικόνα από το μέλλον;

Μπορεί να είναι οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπου κι αν την τoποθετήσετε χρονικά τα φτερά, με την μακρά ιστορία τους στη μόδα, θα είναι εκεί. Η χρήση τους ως διάκοσμος χρονολογείται από τον 6ο π.Χ αιώνα, στον Neanderthal και στην συνέχεια τους αρχαίους Αιγυπτίους. Οι Ιθαγενείς της Αμερικής στόλιζαν το κεφάλι και το σώμα τους με φτερά για να εκφράσουν το υψηλό κύρος στις κοινότητες των Ινδιάνων.

jenny.gr

Τα φτερά αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της ενδυμασίας στην Ιταλία του 12ου αιώνα κατά τη διάρκεια του ετήσιου εορτασμού του Καρναβαλιού της Βενετίας πριν από τη Σαρακοστή. Το 1600, οι Πορτογάλοι έφεραν τις δικές τους αποκριάτικες παραδόσεις στη Βραζιλία, όταν αποίκησαν τη χώρα και μαντέψτε.. κάπως έτσι το καρναβάλι του Ρίο όπως το γνωρίζουμε είναι γεμάτο από φτερωτές στολές.

Tα φτερά είχαν από πολύ παλιά festive χαρακτήρα. Σε πολλές περιπτώσεις όσο πιο εξωτικά και σπάνια ήταν τα φτερά, τόσο υψηλότερη είναι η κοινωνική κατάταξη. Τα φτερά ζώων όπως η στρουθοκάμηλος, ο κύκνος και το παγώνι ήταν δημοφιλή στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, ενώ τα φτερά που ήταν πιο εύκολο να αποκτηθούν φοριούνταν από τις κατώτερες τάξεις. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της στη Γαλλία, η κορυφαία trendsetter Marie Antoinette είχε το δικό της signature χτένισμα που ενέπνευσε δεκάδες γυναίκες να το υιοθετήσουν. Όλες στόλιζαν τα μαλλιά τους με φτερά.

jenny.gr

Τα υπόλοιπα λίγο πολύ γνωστά:Τα φτερά ως τάση της μόδας έφτασαν στο απόγειο τους κατά τη διάρκεια του 18ου, 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Οι flappers της εποχής της Jazz φορούσαν feather boas στους ώμους τους ενώ χόρευαν σε νυχτερινά κέντρα. Oι miliners (σχεδιαστές καπέλων) ξεκίνησαν τότε να στολίζουν τα καπέλα μαζικά με φτερά, μη λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και τις απώλειες στους πληθυσμούς 40 περίπου ειδών πτηνών.Αυτό οδήγησε στην ψήφιση του νόμου Lacey το 1900 στις ΗΠΑ, που απαγόρευε το εμπόριο άγριας ζωής που έπληξε σημαντικά την αγορά των διακοσμητικών φτερών.

jenny.gr

Από τότε έχουν γίνει βήματα προκειμένου να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του feather trend και να έχει το στιλ τους μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.Το ηθικά παραγόμενα φτερά οδήγησαν στο να ανακτήσει η τάση την παλιά της αίγλη αργότερα στον 20ο αιώνα. Τα τολμηρά looks της δεκαετίας του '70 και του '80 περιελάμβαναν πολλές φανταχτερές και φτερωτές εμφανίσεις ως έκφραση μιας ανερχόμενης σκηνής νυχτερινής ζωής. Από τους θαμώνες του Studio 54 μέχρι τα θεατρικά σύνολα των Elton John, Cher και Donna Summer, τα φτερά χάρισαν περισσότερη θεατρικότητα στην εποχής της ντίσκο.

jenny.gr

Και να΄μαστε εδώ. Με την πλειοψηφία των τάσεων που κυριαρχούν να αποτελούν μέρος της κληρονομιάς των 90s, μια λεπτομέρεια που προσθέτει extra πόντους glam και είναι ιδανική για looks με festive διάθεση. Τα φτερά είναι παντού και φωνάζουν πολυτέλεια.

jenny.gr
jenny.gr

2021 και είμαστε έτοιμες να τα φορέσουμε.Τα φτερά παρουσιάστηκαν στα runway shows των σχεδιαστών και κυρίως μέσα από τις Haute Couture συλλογές: Gucci Aria, Bottega Veneta, Dolce & Gabbana και Lanvin. Aπό εκεί τα φτερά έκαναν την εμφάνιση τους στα IG accounts των πιο στιλάτων γυναικών, που τα εντάσσουν στα πιο elegant σύνολα, casual και επίσημα.

Λίγο πριν τις γιορτές, δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή για να τα φορέσουμε ξανά και να δώσουμε μια fab πινελιά στο στιλ μας.

Δείτε πως τα φορούν φέτος τα κορίτσια της μόδας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.